[O1] tankowanie pod sam korek

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jan1234567890
    Drive
    • 2010
    • 46

• krzygaj
    Rider
    • 2008
    • 627
    • Octavia II (1Z3)
    • BKD 2.0 TDI 140 KM

Witam
    Mam takie pytanko czy bez problemu mogę zatankować Szkodnika pod sam korek?
    Czytałem chyba gdzieś tutaj na forum, że można coś uszkodzić tankując tak samochód.
    Wybieram się do Chorwacji i chcę jak najwięcej przejechać na tym co zatankuję w domu.

Skoda to: O1 Combi 1.9TDI ALH 11.2004
    Moja Skodzina

Skoda Octavia II -
    Opel Astra III -

Komentarz

• dariuspolo
      L&K
      S_OCP Member
      • 2007
      • 1168

krzygaj, uszkodic mozesz filtr weglowy w Octavi benzynowej w dieslu nic ci nie grozi bo takiego filtra nie masz, smialo mozesz tankowac z odpowietrzeniem.

Na pelnym po brzegi baku powinienes zrobic ok 1200km.
      W drodze powrotnej najlepiej tankuj w Sloweni (maja najtansze paliwo w calej EU).
      T4 CARAVELLE AXG 150PS/295Nm
      SEAT ALHAMBRA BLT 180PS/385Nm
      Zuzycie paliwa

Komentarz

• Dig Dug
        L&K
        S_OCP Member
        • 2005
        • 1306
        • Seat

dariuspolo, Jak to uszkodzic ?? To nie mozna wogole tankowac pod korek benzyne ?? Ja caly czas tak tankuje i nic.

[ Dodano: Pon 25 Sie, 08 08:21 ]
        krzygaj, Tansze paliwo jest na Slowacji. Ostatnio jak bylem 2 tygodnie temu, to wychodzilo po 4,54 gdy u nas bylo po okolo 4,7 - Mysle o Podkarpaciu.

Ja zawsze jak jade na Chorwacje, to tankuje u nas tak by dojechac przed granice z Wegrami (bo jezdze przez Wegry - zrobili autostrade wzdluz wiekszosci Balatonu wiec sypiesz prawie przez cale Wegry autostradami) i tam dowalic po korek.

Ty jak bedziesz jechac przez Katowice, a potem na Bratyslawe, Wieden i na poludnie przez Gratz, to najlepiej zatankowac na ktoryms Auschan na Slasku bo tam naprawde tanio. Zeszly tydzien tankowalem w Katowicach po 4,27 gdy paliwo bylo srednio w innych stacjach po 4,67-4,69.

Na Slowenii moze i jest teraz taniej niz u nas, ja nie jechalem trasa przez Austria-Slowenia od 3 lat wiec nie wiem.
        Była O1 jest F2.

Komentarz

• Maicroft
          Moderator
          S_OCP MemberModeratoRS
          • 2004
          • 25757
          • Audi

Chodzi o to ze taki filtr weglowy zalejesz paliwem i potem nawet jak wyschnie, to podobno nie bedzie dzialal juz tak jak trzeba :roll:

JET w BB ma juz drugi tydzien po 4,19, a Auchan po 4,09 co mnie dalej nie przekonuje do nich :twisted:
          Spritmonitor.de

Komentarz

• Salvatore
            Rider
            • 2008
            • 282

Zamieszczone przez Dig Dug
            Jak to uszkodzic ?? To nie mozna wogole tankowac pod korek benzyne ?? Ja caly czas tak tankuje i nic.
            Koledze pewnie chodzi o to, żeby nie dolewać po odbiciu. Jak tankujesz do pełna do odbicia to będzie OK.

Komentarz

• marekzu
              L&K
              • 2007
              • 1412
              • Superb II combi (3V5)

W gliwicach jakas wekendowa promocja na BP i Schel-u kolo zjazdu z A4 - ON po 4,07 - gdzie indziej 4,29-4,37

Komentarz

• Dzida
                RS
                • 2006
                • 2253

Zamieszczone przez krzygaj
                Wybieram się do Chorwacji i chcę jak najwięcej przejechać na tym co zatankuję w domu.
                Nie ma to najmniejszego sensu. Ceny paliw na chwilę obecną w Europie są tak ujednolicone, że kilka zlotych w tą czy w tą to jest bez różnicy biorąc pod uwagę budżet na wyjazd do Chorwacji.

Komentarz

• thommeck
                  Drive
                  • 2008
                  • 49

Przelanie benzyny (czytaj dolewanie po odbiciu) moze spowodowac zassanie jej do filtra wegla aktywnego.

Grozi to nie tylko uszkodzeniem owego filtra, co jest oczywiste, ale rowniez deformacja i uszkodzeniem zbiornika! Lepiej tego unikac. Jesli po odbiciu zmiesciloby sie moze 1l, to jaka to oszczednosc?

Komentarz

• Dig Dug
                    L&K
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 1306
                    • Seat

Maicroft, Czym to sie bedzie objawiac ??

thommeck, Ja zawsze dolewalem w Octavii pod korek, po 60pare litrow lalem, jak zblizala sie podwyzka lub tansze paliwo dorwalem.

I nie zaobserwowalem, ze cos nie tak z autem.
                    Była O1 jest F2.

Komentarz

• krzygaj
                      Rider
                      • 2008
                      • 627
                      • Octavia II (1Z3)
                      • BKD 2.0 TDI 140 KM

Ok dzięki za pomoc. Przed wyjazdem tankuję pod sam korek

PS Jeżeli ktos pamięta mój post z różnicą przejechanych kilometrów i wskazań prędkości (http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=18398) to tym razem również jadę na 2 samochody także ciekawe ile tym razem wyniesie różnica w ilości przejechanych kilometrów.
                      Moja Skodzina

Skoda Octavia II -
                      Opel Astra III -

Komentarz

• thommeck
                        Drive
                        • 2008
                        • 49

Dig Dug, ja swoje wypowiedzi formuluje na podstawie informacji jakie pochodza z serwisu skody (nie od pana Jozka ktory probuje narobic halasu, ale od bliskiego czlonka rodziny, z ktorym po prostu o tym rozmawiamy).

Podejrzewam ze tam pojawiaja sie setki samochodow, ktore sa tankowane pod korek, a problem ten wystepuje powiedzmy w 1%. Jednak takie ryzyko istnieje, a ze ewentualne usterki ciagna za soba ogromne koszty, wole nie znalezc sie w tym 1% (ta wartosc jest wzieta z kapelusza, nie wiem ile % naprawde).

Komentarz

Pracuję...