Jestem niedoszłym użytkownikiem O2. Niedoszłym, bo byłem już właściwie zdecydowany (patrząc na obecne promocje), ale niestety na jeździe próbnej wyszło, że fotel w Ambiente jest za długi dla mnie! Nie pytajcie co przeszkadza, bo to dużo pisania, ale w każdym razie wiem jaka jest prawidłowa pozycja za kierownicą.
Sprzedawca nic nie zasugerował, ale tak sobie myślę, czy może te sportowe fotele z wersji RS są krótsze? Tylko gdzie to sprawdzić, bo takich aut w salonach chyba nie ma, w każdym razie nie spotkałem się. Pozostaje też kwestia, że takie fotele są w opcji ale razem z pakietem skórzanym i kierownicą trójramienną, a przecież za to bym nie chciał płacić, bo chciałbym tylko fotele(cały pakiet kosztuje 4000zł).
Malutki to raczej nie (164cm), ale uda mam krótkie, w każdym razie krótsze niż siedzisko tych foteli.
Gdybym zajął pozycję pół leżącą jak niektórzy, to może by było OK, ale niestety jestem po kursie doskonalenia techniki jazdy i prawidłową pozycję znam
W Fabii długość była odpowiednia
Tak poważnie, to nie jeździłem może wieloma autami, ale nie miałem nigdy takich problemów, z tego co w ostatnich czasach jeździłem to Focus II, Avensis 2004, Megane obecny model, Kia Ceed, Astra III, Lacetti, Fiat Sedici, Vectra 2001. Siedziałem w C4, C5 i też nie było problemu.
Jak Ci fotel nie odpowiada to nie kombinuj tylko kup inne auto. Później będziesz narzekał. Mnie fotel nie przeszkadza, ale przez rok szukam odpowiedniej pozycji za kierownicą i za każdym razem inaczej fotel ustawiam. Mam 165cm, ale widocznie dłuższe uda :szeroki_usmiech
Tu bardziej chodzi o mnie niż o fotel. Fotel OK, tylko mnie jest raz za nisko raz za wysoko raz za blisko raz za daleko. To również zależy od butów :| w szpilkach lepiej ciut wyżej i dalej, a w adidasach niżej i bliżej :szeroki_usmiech i tak co wsiądę to się dostrajam :diabelski_usmiech
Tym bardziej zobacz te filmiki, bo one właśnie pokazują jak ustawić fotel. Prawidłowa pozycja jest tylko jedna i w co niektórym trudno uwierzyć w pierwszej chwili - jest ona najwygodniejsza.
Choć się da, to w szpilkach się nie powinno jeździć - dla własnego bezpieczeństwa i innych, a także dla wygody.
Jak jadę w góry samochodem to nie prowadzę w butach górskich, tylko ubieram je dopiero na miejscu.
Komentarz