Pozdrowienia dla kierownika bordowej O1 HB z ciemnymi szybami obtrąbionego dziś na Starowiejskiej w Gdyni przez moją lepszą połowę. Żona była taka z siebie dumna że kogoś upolowała :jump: że aż do mnie zadzwoniła by poinformować o zdarzeniu
wlasnie przeczytalem o PSJ.. jakbym sie sugerowal takimi radami to bym nie jezdzil samochodem bo bym na paliwo nie mial.. mam 18 lat i nie zarabiam duzo, trzymajac predkosc przy 60 na 5 biegu mam 3l/100, turbinka prawie nie pracuje, malo spala wiec mniej spalin i turbina sie nie nagrzewa.. pytanie jak sie ma przegrzac tym bardziej ze nie ma zmiennej geometrii i nie ma duzych przeciazen zarowno tu jak i na silniku. Inna sprawa ze trzymam predkosc a nie przyspieszam. Nowoczesne turbo diesle maja komputery ktore sterujac mieszanka nie pozwola na samo destrukcje. To wiem z kilku zrodel: ecodriving na youtube i ze stron skody szkola auto. Jezdze juz tak od prawie 10 tys. km i sprawdzam co jakis czas stan turbo i jest wszystko ok.
Konrad OIL SPA -> oleje, filtry, akumulatory, części
aha czyli wedlug Ciebie jak samochod malo pali to jest mocno obciazony i sie niszczy.. coz nigdy jeszcze sie z tym nie spotkalem. Polecam artykul: http://testy.autocentrum.pl/go/338__...928583083.html
ps. Zasady jazdy w stylu ECO:
1. Jedź na najwyższym możliwym biegu, na najniższych możliwych obrotach.
2. Włączaj wyższy bieg najpóźniej po osiągnięciu 2500 obr./min w silniku benzynowym lub 2000 obr./min w silniku Diesla.
W związku z pierwszą z zasad nasuwa się pytanie związane z powszechnym (ale niesłusznym) przekonaniem, że jazda na 5. lub 6. biegu z prędkością 50-60 km/h może prowadzić do uszkodzenia silnika. W przypadku współczesnych konstrukcji z elektronicznie sterowanym wtryskiem paliwa sytuacja jest jasna – oprogramowanie zapobiegnie ewentualnemu uszkodzeniu odcinając zapłon przy zbyt niskich obrotach.
Ja chce zobaczyc te auta znawcow eco drivingu po przebiegu 300kkm i liste usterkowosci takiego auta. Puki co zachowuje zdrowy rozsadek i nim sie kieruje, a nie jakimis eco zasadami
Ja chce zobaczyc te auta znawcow eco drivingu po przebiegu 300kkm i liste usterkowosci takiego auta. Puki co zachowuje zdrowy rozsadek i nim sie kieruje, a nie jakimis eco zasadami
Dokładnie
,
Zamieszczone przez konkon
wlasnie przeczytalem o PSJ.. jakbym sie sugerowal takimi radami to bym nie jezdzil samochodem bo bym na paliwo nie mial.. mam 18 lat i nie zarabiam duzo
właśnie widać jak czytałeś o tym PSJ bo 2000 obr/min dla diesla to jest nic.
Mniejsza z tym , nie chce aby była jakaś burza , jak chcesz to możemy podyskutować na PW.
ej znawcy.. AGR ma jedno masowe kolo zamachowe.. Wszyscy mechanicy u ktorych bylem mowia ze zmiana biegow przy 2 tys jest bezproblemowa i nic sie nie bedzie dzialo.. ostrzegali ze wyzsze obroty sa o wiele gorsze a trzymanie predkosci przy 60 na 5 biegu to pikus skoro nie ma zmian w pracy silnika a coz moja sie dlawi dopiero ponizej 1000 obr byle redukowac jak sie chce przyspieszyc i tak tez robie.. wyssane z palca opinie by zachecic do szybszej jazdy ktora w miescie nie daje zadnych efektow.. a zapiekajace sie lopatki to dlatego ze turbina jest obciazana caly czas.. trzeba co jakis czas zwolnic aby odsapnela
Pewny jestes?? Bo ja nie jestem taki pewien. AGR to nie jest 1Z
Zamieszczone przez konkon
a zapiekajace sie lopatki to dlatego ze turbina jest obciazana caly czas.. trzeba co jakis czas zwolnic aby odsapnela
Tak, tak, a swistak siedzi i pierdzi :lol: Widac, ze nie wiesz jak to dziala i o co w tym chodzi. Tak rownie dobrze mozna jechac do 1500obr/min, wtedy sie nie zapieka - tak?? O odsapniecie chodzi o temp oleju silnika, ktory chlodzi sprezarke. Nie masz mozliwosci jechac na max cisnieniu doladowania, bo auto w koncu sie rozpedzi i cisnienie spada.
Wszyscy mechanicy u ktorych bylem mowia ze zmiana biegow przy 2 tys jest bezproblemowa i nic sie nie bedzie dzialo.. ostrzegali ze wyzsze obroty sa o wiele gorsze
zmień mechaników :diabelski_usmiech
With age comes wisdom, but sometimes age comes alone
wyssane z palca opinie by zachecic do szybszej jazdy ktora w miescie nie daje zadnych efektow
niepopłaca ja ost z metra imielin do Dziekanowa leśnegoo 23:30 jechałem 13min :shock: :shock: (jak nie wiesz gdzie ta moja wioska jest looknij na mape)
tak tak powaga ani jednego czrwonego swiatła przez całe miasto nie złapałem fakt prdkosć non stop troche inna jak w eco drivingu 3 razy przekroczona i jak na takie temp uwazam ze 6,5 tez nie duzo (wczesniej miałem beznyne1.6)
Zamieszczone przez Nexus6
zmień mechaników :diabelski_usmiech
racja
[ Dodano: Sob 06 Wrz, 08 23:32 ]
a i mój rekord w AGR'e to 4.4 mordega norlalnie jak ty 3,2 zes uzyskał :shock:
ale po to chyba kolego kupiles TDI aby ta turbinka pracowala. Z niepracujaca turbina jest jak z czlowiekiem za organ nieuzywany zanika :twisted:
Jest Skoda Octavia 1,9 tdi Jest Seat Alhambra 1,9 tdi
Była Skoda Octavia 1.9 sdi , VW Passat b5 fl 1.9 tdi , Opel Vectra C 3.0 cdti
A mówiła mama -
"Ucz się synu na ginekologa, bo to i forsy dużo i ręce cały czas w cieple" - mruczał pod nosem kierowca TIR-a zmieniając w mroźną noc koło w naczepie. http://campaign.scania.com/v8/
to ze czasem pojezdze eco to nie znaczy ze caly czas jezdze bez turbo bo tak sie nie da.. swoja droga turbina pracuje caly czas :wink: kazdy jezdzi inaczej moje rekordy wynikaja z samo zaparcia.. kiepsko z kasa a jezdzic sie chce wiec szukam oszczednisci.. kiedys jak bede pracowal nie bedzie mialo znaczenia czy spali 4 czy 8
aha moj rekord z piastowa kolo warszawy do pawlowa (swietokrzyskie)- niecale 200km przejechalem w 1h 40m polukaj na mape i spalanie 5.6 8) powtarzam: jak jade za swoje to oszczednie jak nie to ile sie da.. wiadomo z umiarem
kiepsko z kasa a jezdzic sie chce wiec szukam oszczednisci..
Policz ile zaoszczędzasz na paliwie a ile byś musiał zapłacić za np poduszki pod skrzynią , silnikiem nie mówiąc o robociźnie i innych elementach silnika
Jestem w takiej samej sytuacji , tylko że dorabiam trochę na foto i innych rzeczach i czasem wolę jeździć autobusem niż męczyć silnik.
i tak juz zmienilem styl jazdy przez te wasze krytyki.. teraz jezdze do 2.5k-3k obr na cieplym silniku ale tez musze wiecej gazu wciskac zeby to dalo efekt.. jestem zawsze 1 z pod swiatel i oprocz glosniejszej pracy wzroslo tez spalanie.. co wiecej poprzednik jezdzil przez prawie 250k km tak jak ja do 2k obr spokojnie a jak musial wdepnac to redukcja i do 3tys.-3.5 ciagnal i nie bylo mowy o 2 masie czy innych czesciach.. raz bylo wspomaganie wymieniane ale to nie silnik..
No dobra, ale jak jadę za miastem 90km/h na piątce to mi się silnik nie rozsypie chyba?
Nie za bardzo orientuje sie na temat ekodrivingu, ale kiedyś w serwisie widziałem jakieś ulotki na ten temat. Skoro producent propaguje taki styl jazdy, to pewnie nie jest on zabójczy dla silnika.
No dobra, ale jak jadę za miastem 90km/h na piątce to mi się silnik nie rozsypie chyba?
Nie za bardzo orientuje sie na temat ekodrivingu, ale kiedyś w serwisie widziałem jakieś ulotki na ten temat. Skoro producent propaguje taki styl jazdy, to pewnie nie jest on zabójczy dla silnika.
nic sie nie rozsypie tu chodzi tylko o "męczenie" motoru, zwłaszcza obciążonego, na zbyt niskich obrotach, zresztą chyba każdy kierownik, z niewielkim nawet doświadczeniem, doskonale "czuje" kiedy silnik ma za niskie obroty.
saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Czuje, że na piątce na równej drodze mogę spokojnie jechać 60km/h, bez zbyt gwałtownego przyspieszania. Zdarza się, że trzeba tak jechać dłużej bez możliwości przyspieszenia, np w jakiejś dłuższej kolumnie. Jedziecie wtedy na czwórce czy na piątce?
Komentarz