Poduszki silnika

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • maranko
    Drive
    • 2004
    • 47

Poduszki silnika

A czy ktoś może ma plik dzwiękowy z nagraniem wydechu TDI po modyfikacji albo gdzie w necie można tego posłuchać ?
    byla: Octavia
    jest: Inny
  • sebol
    Classic
    • 2004
    • 20

Poduszki silnika

Witam !!!
    Jakie są objawy uszkodzenia poduch silnika.
    sebol Octavia TDI/ALH

Komentarz

• MiKruS
      RS
      S_OCP Member
      • 2004
      • 7976

Szarpie silnikiem, np. przy odpalaniu czuc, ze sie wszystko trzesie.

A jakie masz objawy?
      TDI 205PS

Komentarz

• sebol
        Classic
        • 2004
        • 20

W zakresie prędkości 100-110 km/h czuć na kierownicy wibracje. Koła wyważałem dwa razy w różnych zakładach i jest to samo.
        sebol Octavia TDI/ALH

Komentarz

• Kmab
          Rider
          • 2005
          • 269

Zamieszczone przez sebol
          W zakresie prędkości 100-110 km/h czuć na kierownicy wibracje. Koła wyważałem dwa razy w różnych zakładach i jest to samo.
          A zbieżność kół robiłeś?
          Obecnie na tapecie Subarak OBK 2.0D

Komentarz

• bernardo
            L&K
            S_OCP Member
            • 2005
            • 1083

Sebol napisał:W zakresie prędkości 100-110 km/h czuć na kierownicy wibracje. Koła wyważałem dwa razy w różnych zakładach i jest to samo.
            Chyba że masz "świetne" salonowe oponki matadorki, to je zmień od razu.....na wszystko inne, ale zmień. Matadorki nie trzymają geometrii, że szkoda gadać.... Ja miałem podobne zachowania kierownicy przy 100-120 kmh, zmieniłem na barumki i wibracje zniknęły, a też co chwilę wyważałem i zbieżność regulowałem. No, chyba że nie masz matadorek.....to inna sprawa 8)
            pozdrawiam i wracam do roboty :!:
            aczkolwiek...
            NajtFukinPatrol North-West
            Techno-destroyed by dobrygrzeswawa
            WhitePride :smokedevil

6,92 s do setki by DGW

Komentarz

• MiKruS
              RS
              S_OCP Member
              • 2004
              • 7976

Te obajwy to raczej na 100% nie sa objawy pozrywanych poduch.

Poszukaj w archiwum postow Martineza na temat wibracji, on juz wszystko przecwiczyl, mysle, ze mozesz znalezc cos ciekawego.
              TDI 205PS

Komentarz

• djczas
                RS
                • 2005
                • 9612

a ja sie zpytam umnie wibrują podczas jazdy pedały chamulca sprzęgła i gazu czy to tez moga byc poduchy :?:

Komentarz

• gima
                  Drive
                  • 2005
                  • 48

Ja cwiczyłem ten temat wielokrotnie i wedlug mnie najczesciej przyczyna sa opony matador oraz jesli jezdzisz na aluminiowych felgach to one maja tendencje do pozostawiania (utleniania sie) aluminium na tarczy hamulcowej i po zdjeciu kola i ponownym zalozeniu felga nie przylega rowno do tarczy. Ponadto uklad kierowniczy w octavce jest piekielnie czuły i nawet roznice 5g sa wyczuwalne na kierownicy. Jesli masz matadory to je wymien, jesli nie to oczysc tarcze hamulcowa na styku z felga lub wywaz kola naprawde w dobrym zakladzie.
                  1,9 TDI Octavia II DSG

Komentarz

• Octakrk
                    Drive
                    • 2005
                    • 67

u mnie to samo sruba w łapie pekła, a poducha silnika też do wymiany była ale już ok objawy: dzwiek z silnika-drgania pozdrawiam

Komentarz

• sebol
                      Classic
                      • 2004
                      • 20

Zamieszczone przez gima
                      Ja cwiczyłem ten temat wielokrotnie i wedlug mnie najczesciej przyczyna sa opony matador oraz jesli jezdzisz na aluminiowych felgach to one maja tendencje do pozostawiania (utleniania sie) aluminium na tarczy hamulcowej i po zdjeciu kola i ponownym zalozeniu felga nie przylega rowno do tarczy. Ponadto uklad kierowniczy w octavce jest piekielnie czuły i nawet roznice 5g sa wyczuwalne na kierownicy. Jesli masz matadory to je wymien, jesli nie to oczysc tarcze hamulcowa na styku z felga lub wywaz kola naprawde w dobrym zakladzie.
                      Matadory już dawno zmieniłem na Goodyear Excellence. Pojadę jeszcze raz wywarzyć koła.
                      sebol Octavia TDI/ALH

Komentarz

• Samiec
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2004
                        • 4287
                        • Octavia I (1U2)
                        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                        • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez sebol
                        Matadory już dawno zmieniłem na Goodyear Excellence. Pojadę jeszcze raz wywarzyć koła.
                        A masz stalowki ,czy alu ? U mnie faktycznie sie te felgi co mam utleniaja :? i co ciekawe byl klopot z wywazeniem ,bo nawalilo sie tyle tego w otworze centrujacym ze po zalozeniu na wywazarkie fela byla krzywo i zle wywazalo :roll: I oczysc tarcze bo tam tez sie to wlasnie osadza.
                        Sa jakies preparaty zeby sie to nie utlenialo ? i czym to usunac ,bo ten otwor trzeba bylo czyscic papierem sciernym :roll:
                        TDI+ ASV 271KM&488Nm by Tune-Up
                        SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O1
                        SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O2

Komentarz

• sebol
                          Classic
                          • 2004
                          • 20

Zamieszczone przez Samiec
                          Zamieszczone przez sebol
                          A masz stalowki ,czy alu ? U mnie faktycznie sie te felgi co mam utleniaja :? i co ciekawe byl klopot z wywazeniem ,bo nawalilo sie tyle tego w otworze centrujacym ze po zalozeniu na wywazarkie fela byla krzywo i zle wywazalo :roll: I oczysc tarcze bo tam tez sie to wlasnie osadza.
                          Sa jakies preparaty zeby sie to nie utlenialo ? i czym to usunac ,bo ten otwor trzeba bylo czyscic papierem sciernym :roll:
                          Felgi mam stalowe. Kierownica drży też przy lekkim hamowaniu. Podejżewam tarcze, ale byłem na diagnostyce owalizacji tarcz i bicie jest jeszcze w normie. Narazie nie mam funduszy na wymianę tarcz. Czy jazda ze zwichrowanymi tarczami ma negatywny wpływ na zawieszenie i cały układ jezdny.
                          sebol Octavia TDI/ALH

Komentarz

• henio
                            Rider
                            S_OCP Member
                            • 2005
                            • 631

Felgi mam stalowe. Kierownica drży też przy lekkim hamowaniu. Podejżewam tarcze, ale byłem na diagnostyce owalizacji tarcz i bicie jest jeszcze w normie. Narazie nie mam funduszy na wymianę tarcz. Czy jazda ze zwichrowanymi tarczami ma negatywny wpływ na zawieszenie i cały układ jezdny.
                            Tarcz nie wymieniaj ja mam to samo i też walczę z tym .Dziś zmieniam łączniki stabilizatora i poduchy i zobaczę, coś mi podpowiada że to łożysko ale nie jestem pewien :wink:

Komentarz

• sebol
                              Classic
                              • 2004
                              • 20

Zamieszczone przez henio
                              Tarcz nie wymieniaj ja mam to samo i też walczę z tym .Dziś zmieniam łączniki stabilizatora i poduchy i zobaczę, coś mi podpowiada że to łożysko ale nie jestem pewien :wink:
                              Jakie są efekty po wymianie?
                              sebol Octavia TDI/ALH

Komentarz

• pantol
                                Elegance
                                • 2004
                                • 754

[quote="sebol"
                                Felgi mam stalowe. Kierownica drży też przy lekkim hamowaniu. Podejżewam tarcze, ale byłem na diagnostyce owalizacji tarcz i bicie jest jeszcze w normie. Narazie nie mam funduszy na wymianę tarcz. Czy jazda ze zwichrowanymi tarczami ma negatywny wpływ na zawieszenie i cały układ jezdny.[/quote]

Też mam taki efekt. Nasila się, gdy lekko skręcę kierownicę i lekko hamuję. Wtedy drży mi kierownica.
                                Jarek "Vinci"

Komentarz

• henio
                                  Rider
                                  S_OCP Member
                                  • 2005
                                  • 631

Jakie są efekty po wymianie?
                                  Efekty to taki że na dołkach nie słychac takiego jakby walenia w przednim zawieszeniu.Mam jeszcze jedno pytanie , dziś jak odkręciłem obudowe od spodu zobaczyłem że mam urwaną poduszkę pod silnikiem, tą co jest przymocowana śrubą do silnika.,Jakie są objawy i czy można ją wymienić samą , czy też z całym uchwytem? Będę wdzięczny

Komentarz

• krisoctav
                                    Rider
                                    • 2008
                                    • 417

Witam Mam również z poduszka silnika tylko pytanie którą.
                                    Podczas odpalania pierwszego zimnego silnika gruchnie jak grzmot później na ciepłym juz nie która to może być poduszka
                                    Pozdrawiam

Komentarz

Pracuję...