Czujniki cofania i hak

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mazur
    Classic
    • 2010
    • 1

Czujniki cofania i hak

Jak Wasze odczucia odnosnie ASO Bednarek?
    Osobiscie jestem raczej zadowolony. Ceny stosunkowo nie wygorowane (jak na ASO), szczegolnie porownujac do innych marek. W moim przypadku zirytowali mnie tylko raz, przy prosbie o wyczyszczenie przepustnicy - za bardzo chyba nie chcieli sie za to brac, generalnie stwierdzili ze to i tak na dwoje babka wrozyla czy pomoze a po przeczyszczeniu moze byc gorzej niz bylo i ze jest szansa ze skonczy sie to na zakupie nowego modulu. Wniosek byl taki ze operacja sie uda ale pacjent zejdzie :cry:
    Ostatnio niestety padl mi mikrostyk w drzwiach (nie pali sie lampka przy otwartych drzwiach). Do ASO sie z tym raczej nie wybieram - oprocz wymiany calego zamka pewnie nic innego nie wchodzi w rachube. Czy mozecie polecic jakies miejsce w Łodzi gdzie moglbym z tym pojechac?
  • mkeram
    Classic
    • 2008
    • 3

Czujniki cofania i hak

Witajcie,
    Sporo zostało napisane i sporo czytałem o czujnikach. Wiem, że przy oryginalnych czujnikach nie ma problemu z hakiem a w momencie podłączenia wtyczki do gniazda haka czujniki się wyłączają. Wydaje mi się to idealnym rozwiązaniem ale zarazem drogim.

Czy ktoś z Was ostatnio (w przeciągu roku) kupił jakieś w miarę i tanie i dobre czujniki cofania i zamontował je do O1 kombi z hakiem?

W ASO najtańszy oryginalny komplet jest za 600zł, na allegro za trochę ponad 100 można mieć teoretycznie wypaśny zestaw z wyświetlaczem (może podacie linki do tych, które sami zamontowaliście).

Interesuje mnie prosty zestaw może być bez wyświetlacza ale chciałbym aby czujniki były jak najmniejsze i oczywiście dobrze działały .

Wyczytałem, że zamontować da się bez zdejmowania zderzaka więc sam się tego podejmę.

Pozdrawiam
    Marek

Komentarz

• rezon
      RS
      • 2006
      • 1894
      • Volvo
      • AKL 1.6 MPI 101 KM
      • BSE 1.6 MPI 102 KM

WYświetlacz się przydaje - masz orientację, z której strony jest przeszkoda W O2 mam z wyświetlaczem na radiu, w Outlanderze bez wyświetlacza i mi go brakuje czasami, bo pika tylko nie wiesz czy reaguje bardziej na płot z boku, czy samochód z tyłu, a obydwa b. blisko. Ostatnio widziałem montaż bezprzewodowych czujników - polecam uwadze. Nie trzeba ciągnąć kabli przez cały samochód (zdejmowanie plastików, itp). Wyświetlacz był z baterią słoneczną i ładowlanym akumulatorem, więc wystarczy go przykleić w dowolnym miejscu. Ja mam ori czujniki i bez haka, więc trudno mi powiedzieć coś o awaryjności i współpracy bezprzewodowych - serwisant Mitsubishi nie narzekał na ich awaryjność, a ten typ montowli ponad pół roku.

Komentarz

• Zibi
        Rider
        S_OCP Member
        • 2005
        • 491

W przypadku haka musisz szukac czujnikow z adaptacja - takim trybem, ktory pozwala powiedziec centralce, ze to co widza czujniki to twoj hak - dzieki czemu centralka moze to olac
        To troche wyzsza polka i raczej wystepuje tylko z wyswietlaczem

Pozdrawiam
        Zibi

Komentarz

• mkeram
          Classic
          • 2008
          • 3

Zamieszczone przez Zibi
          W przypadku haka musisz szukac czujnikow z adaptacja - takim trybem, ktory pozwala powiedziec centralce, ze to co widza czujniki to twoj hak - dzieki czemu centralka moze to olac
          To troche wyzsza polka i raczej wystepuje tylko z wyswietlaczem
          Znalazłem z taką adaptacją Valeo, ale w ich instrukcji jest napisane, że należy zaprogramować centralke aby widziała hak jako przeszkodę stałą tylko wtedy jeśli czujniki po zamontowaniu piszczą (z powodu haku). Czyli wnioskuję, że hak nie zawsze musi przeszkadzać. Planuję zamontować czujniki pod listwą ok 3cm czyli dosyć wysoko (wersja kombi), a hak będzie nisko. Czy ktoś może potwierdzić zaprzeczyć, że muszę spodziewać się problemów jeśli czujniki nie będą miały tej adaptacji?

Pozdrawiam
          Marek

Komentarz

• Jantok
            Drive
            • 2008
            • 42

Tuż przed wakacjami montowałem hak do 01 combi i stwierdziłem,
            że jak demontuje tylny zderzak, to przy okazji zamontuję czujniki parkowania.
            Na giełdzie elektronicznej nabyłem takie czujniki:

Sposób montażu podany miałem na:

przy czym rozstaw przyjąłem taki jak na zdjęciu, które zamieścił nico21
            Hak wymagał niewielkiego podcięcia od spodu zderzaka.

Czujniki nie widzą haka i nie ma potrzeby nic kombinować.
            Problem cofania z przyczepką rozwiązałem w ten sposób,
            że w bagażniku zamontowałem na zasilaniu układu mały wyłącznik.

PS. Na zderzakach od wewnętrznej strony jest podana linia symetrii
            oraz linie wymiarowe co 10 czy 20 cm (już nie pamiętam). Tak, że montaż można
            przeprowadzić bez urządzeń pomiarowych.

Pozdrowienia
            Jantok

Komentarz

• mkeram
              Classic
              • 2008
              • 3

Zamieszczone przez Jantok
              Czujniki nie widzą haka i nie ma potrzeby nic kombinować.
              Problem cofania z przyczepką rozwiązałem w ten sposób,
              że w bagażniku zamontowałem na zasilaniu układu mały wyłącznik.
              Oto właśnie mi chodziło
              Z przyczepką dokładnie tak samo chcę to zrobić. Jak rozumie dźwięk wydawany jest przez "wyswietlacz"? Jak jest rozwiązana kwestia jego zasilania? Czy centralkę z nadajnikiem schowałeś koło lampy? Jak się sprawują te czujniki np podczas deszczu i w ogóle?

Pozdrawiam
              Marek

Komentarz

• Jantok
                Drive
                • 2008
                • 42

Zasilanie jest pobierane z przewodu lampy cofania.
                Centralka jest "schowana", w lewej kieszeni bagażnika.

Jak narazie nie mam do jego pracy zastrzeżeń.

Pozdrawiam
                Jantok

Komentarz

• bubuDE
                  Elegance
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 763
                  • Octavia III (5E3)
                  • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Na lewym nadkolu zamontowane jest male urzadzenie z dwoma zlaczkami, czy to centralka pomocy przy parkowaniu?
                  Załączone pliki
                  PL-LOP D-ROW mutex/ocfipreoqyfb/mutex

Komentarz

• artur_jak
                    Classic
                    • 2008
                    • 21

hmm ja mam podobną a nawet nie wiem czy nie taką samą centralkę i wydaje mi się ze to jest moduł od haka... na 13pinów czyli taką Europejską. Przewody które wychodzą z tej centralki idą u mnie na wysokość haka (którego u mnie brak)ktoś go zdemontował ale zostawił tę centralkę...

Komentarz

• koja86
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 3178

bubuDE, podaj nr z tej centralki będzie łatwiej znaleźć
                      Takie zwykłe Ambiente

Komentarz

• bubuDE
                        Elegance
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 763
                        • Octavia III (5E3)
                        • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Fabrycznie nie mialem haka wiec to urz. go nie dotyczy. Polozenia kabli nie sprawdzalem. Mysle ze dotyczy ,,cofania". Numer na obudowie: 6Y6 919 283 A. Dwie wtyczki: 1czarna z wiazka kabli, 2.pomaranczowa, kabel brazowy i niebieski.
                        PL-LOP D-ROW mutex/ocfipreoqyfb/mutex

Komentarz

Pracuję...