Pozdro dla mdo1 spotkanego dziś na ul. Człuchowskiej...
[O1] Kilka pytan do O1....
Zwiń
X
-
[O1] Kilka pytan do O1....
Witam,
Przedstawilem sie, wiec wypadaloby zadac konkretne pytania
1. Poszukuje w wersji elektronicznej ksiazke do Octavii 1, TDi. Moze byc tez cos (jesli jest) w stylu "Sam naprawiam" itp. Przydalaby sie tez jakas stronka z konkretnymi danymi technicznymi.
2. Co ile wymieniamy rozrzad. Wymieniacie sam pasek czy razem z napinaczem? Lepiej samemu (maly majsterkowicz), czy lepiej oddac robote fachowcowi? Cena?
3. Jak naprawic podswietlenie pokretel w dolnym panelu? Chodzi mi o typ zarowek - moze maly tutorial jak sie tam dostac?
4. Co ile wymieniac swiece - maly tutorialik? W benzynie wymieniam co 30 tys. albo dwa lata.
5. Po wyciagnieciu kluczyka i nawet zamknieciu auta z pilota, radio - choc wylaczone - swieci sie, tzn. nie calkiem, ale jednak przez co pada aku. Moze ktos mial podobny problem, choc tu to raczej musze sie wybrac do elektryka.
6. Jaki aku? Idzie zima, a ten jest juz na wykonczeniu.
7. Mam do wymiany gorna czesc podlokietnika (ktos zlamal) i urwany jest lewy spryskiwacz reflektora. Jakies ceny? Moga byc uzywki. Rada jak wymienic spryskiwacz?
8. Zauwazylem, ze jakosc swiatel jest duza gorsza anizeli np. w moim Nissanie. Mowiac dosadnie, Skoda na dlugich swiatlach oswietla droge jedynie troszke lepiej niz moja Almera na krotkich! Co radzicie? Same zarowki wymienic profilaktycznie, czy moze czas pokusic sie o nowe reflektory?
9. Wasze porady co do diesli? Generalnie moja jazda chyba nie jest zla, skoro spalanie w trasie wynosi (do 110 km/h) ok. 4,5-5,0 litra, a w miescie 6,0-6,5 litra. Dla mnie niesamowity wynik, tym bardziej, ze rope mozna kupic za ok. 3 zl
Co by tu dodac... Pierwszy wlasciciel, z salonu, rocznik 99/00, TDI (90 KM?), SLX, przebieg 264 kkm. Olej - jakis 10W40, bardzo dobrej jakosci - jakies novum od Shella, na ktorym tesc jezdzi w Manie. No i tu prosze o weryfikacje silnika, bo nie wiem jaki wpisac w profilu.
Z gory dziekuje za odpowiedzi. Jesli przyjdzie mi jeszcze cos do glowy, to napisze...
Ps. Przepraszam tez, jesli gdzies juz takie pytania i odpowiedzi padly, ale jestem swiezy, forum duze i ciezko jest szukac."Pieprzymy niemiecką precyzję, hiszpański temperament, nie polubimy każdej drogi - My, wierni japońskiej technologii!" ;-)
-
-
Zamieszczone przez jacogJak auto dopiero co kupione to najlepiej od razu wymienić rozrząd z pompą wody.
Zamieszczone przez jacogJak nie masz pojęcia jak to zrobić fachowo to jedz do solidnego warsztatu bo pomyłka może Cie dużo kosztować.
Zamieszczone przez jacogSwiec żarowych raczej profilaktycznie się nie wymienia.
Ps. Pomoze ktos z reszta pytan?"Pieprzymy niemiecką precyzję, hiszpański temperament, nie polubimy każdej drogi - My, wierni japońskiej technologii!" ;-)
Komentarz
-
-
2. wymienia sie calosc, napinacze, rolki pompe wody, pasek. (lepiej oddac fachowcowi)
3. http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...+o%B6wietlenia tu bylo wszystko
5. jakie radio? widoczne podlaczone jest pod aku bezposrednio.. ma wyjmowany panel?
6. http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=2852
7. ale co zlamal w tym podlokietniku? cala gorna czesc? zaczep?
http://forum.octaviaclub.pl/profile....profile&u=2264 zgłłoś się do niego, ma spryski w kazdym kolorze
8. zmien zarowki na jakies lepsze np Osram NightBreaker czy Philips power2night
lub wymien na xenony (koszt ok 1700zl?)
9. przegon czasem turbine, bo pozniej bedziesz mial wiecej klopotow (i drozszych) niz litr ropy za 3zl (aby nie opal?)
10. zajrzyj do bagaznika pod wykladzinke, powinno byc na nalepce przyklejonej do blachy.President Johnny II + President Florida/ ML-145
O1 - 122KM@141KM 261Nm@303Nm By Rogalotti
OII - 140KM@178KM 320Nm@374Nm By CompSport
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PopekxPomoze ktos z reszta pytan?
pewnie pomoże, co nie zmienia faktu, że raczej wszystko już było, więc z powodzeniem możesz spróbowac pomóc sobie sam, zwłaszcza jako doświadczony user for :idea:
[ Dodano: Sro 17 Wrz, 08 09:51 ]
i zrób narzeczonej porządny program w tym aucie, będzie cię ganiać w almerce aż miłosaport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez 2pac5. jakie radio? widoczne podlaczone jest pod aku bezposrednio.. ma wyjmowany panel?
Zamieszczone przez 2paczaczep?
Zamieszczone przez 2packoszt ok 1700zl?)
9. przegon czasem turbine, bo pozniej bedziesz mial wiecej klopotow (i drozszych) niz litr ropy za 3zl (aby nie opal?)
Dzieki kolego za wszelkie odpowiedzi, bardzo mi pomogles, bo wlasnie o taka odpowiedz mi chodzilo!
Zamieszczone przez szkodapokojnie
pewnie pomoże, co nie zmienia faktu, że raczej wszystko już było, więc z powodzeniem możesz spróbowac pomóc sobie sam, zwłaszcza jako doświadczony user for :idea:
i zrób narzeczonej porządny program w tym aucie, będzie cię ganiać w almerce aż miło
A na powaznie, Almerka smiga na wysokich obrotach, taki juz to typ, silnik maly, ale wariat ;P Nie narzekam. Skodzi troche juz brakuje "wyzej", ale wiadomo, to diesel, calkiem inna charakterystyka.
Natomiast co do Octavii, to naprawde zaskakuje baaardzo pozytywnie! Myslalem, ze to bedzie mul, ale turbinka spisuje sie swietnie! Moze to nie jakas wyscigowka, ale batow tez nie zbiera i jezdzi mi sie nia naprawde super! A i to spalanie.... Komfort... Super auto! Ciesze sie, ze jezdzi nim moja kobieta.
A Almera, wiadomo, Japonczyk, typowa wiertarka. Glosniejsza, troche mniej komfortowa, gorzej wyposazona, ale za to dynamiczniejsza, lepsze sprzeglo i wspoma - trzeba te japonskie wiertarki lubic..
Dzieki jeszcze raz wszystkim!"Pieprzymy niemiecką precyzję, hiszpański temperament, nie polubimy każdej drogi - My, wierni japońskiej technologii!" ;-)
Komentarz
-
Komentarz