Zamieszczone przez michal788
[O2] Olej w ASO do BKD 505.01 LongLife
Zwiń
X
-
[O2] Olej w ASO do BKD 505.01 LongLife
Witam
Nadeszła chwila pierwszego serwisu po 27500 km. Odstawiłem auto do ASO z prośbą o extra 2 litry oliwy i :| .
W bagażniku leżą dwa opakowania oleju w barwach VW ze specyfikacją 505.01/502.00/505.00.
Lecę z zapytaniem, czy aby się nie pomylili - przecież LongLife itd. Spokojnie tak ma być słyszę odpowiedź - na dolewki jest ok.
Patrzę teraz w fakturę i: olej specjal PLUS 5w-40 505.01/502.00/505.00 w ilości 5.9 litra. :shock:
Kuźwa ma tak być, czy baranki boże dali dzisiaj kolejny raz ciała? A co to w ogóle za oleum by VW?Pozdr
K..a
Octa TDI od 2001. 90/101/140
-
-
Zamieszczone przez KanapaKuźwa ma tak być, czy baranki boże dali dzisiaj kolejny raz ciała? A co to w ogóle za oleum by VW?
Jak o tej pory ,to w serwisach lali Castrola , i być może masz właśnie olej Castrola by "VW" ( teraz to już by - Porsche) :wink:
Sam wlewam Castrola i na 15 tyś . robię jakiś litr dolewki . 8)
Komentarz
-
-
Jesli masz BKD to nie ma problemu , olej 505.01 jest jak najbardziej przeznaczony do tego silnika , z tym ,że będziesz musiał raczej skrócić okresy między przeglądani z 30 tyś na 15 tyś.
Ok. pytanie czy "specjaliści" zmienili ustawienia w komputerze czy trzeba ich UŚWIADOMIĆ?Pozdr
K..a
Octa TDI od 2001. 90/101/140
Komentarz
-
-
Może mi ktoś przy okazji podać zalety wydłużonej obsługi serwisowej w przypadku Octavii.
Pytałem się o koszty i wychodzi że przy przeglądach co 15 tys. koszt "zwykłego" przeglądu to ok. 270 PLN , a w przypadku przeglądu co 30 tys. jest sporo drożej gdyż ponad 700 PLN.
W tym momencie widzę jedyny plus takiego rozwiązania w przypadku gdy ktoś duuużo jeździ , albo auto flotowe to 2 x dłużej może pojeździc co przekłada się na oszczędność czasu. Wiem że olej musi być lepszy ale przebieg też dla silnika 2 x dluższy więc chyba nie przekłada się to na lepsze warunki jego pracy.
Pytanie dodatkowe to jakim olejem jest zalana fabrycznie Octavia ? Kiedy 1 przegląd wg. ksiązki ? Czy można zmieniać podczas eksploatacji zasady obsługi ?
Komentarz
-
-
A " specjaliści "..... to Plichta ,czy Groblewski ?
Podjedż do serwisu i .... " delikatnie " zrób " szamotkę" :box2 kierownikowi serwisu ,by nie robili takich wałków , i by uświadamiali klienta ,że dokonali zmian w częstotliwościach przeglądów , bo to....... tylko świadczy , o żenującym poziomie tego serwisu . :evil:
Następnym razem , jedż na przegląd ze swoim olejem :wink:
Komentarz
-
-
Witam
Mi panowie z serwisu gdy spytałem co na dolewkę dali katalog mobila znaleźli w nim olej "Mobil1 5W-30 ESP Formuła" - Emision System Formuła i powiedzieli że takim jest auto zalane i ze ten olej producent zaleca do tego silnika. Ja wiem tylko tyle ze jest to jeden z droższych oleji na rynku i się zastanawiam czy musi byc taki czy mozna zastosować coś innego o podobnej specyfikacji :?: . Wspomnę tylko że auto mam 2 miechy i przebieg 3900 kilometrów. Olej za litr jest blisko 55,-.
PozdrOctavia 3 - 1.4TSI
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez voctawiasi ze ten olej producent zaleca do tego silnika
Ja np. na pierwszy przegląd mojej O II przywiozłem do ASO swój olej czyli Castrol Edge 0W30 i takim też olejem zalany jest w tej chwili silnik w mojej O II - inna sprawa że parametry tego oleju przewyższają normy przewidziane prez koncern VW dla tego silnikaCzarny Elegance
Komentarz
-
-
W mojej instrukcji do O1 odnośnie QG1 pisze:
Silniki benzynowe: VW50300
Silniki wysokoprężne: VW50600(bez PD)
VW50601
"Uwaga
Do silników ze zmiennym okresem międzyobsługowym (QG1) można stosować tylko wyżej wymienione oleje. Aby zachować właściwości olejów, określone specyfikacją, należy stosować tylko oleje o tej samej specyfikacji. W wyjątkowym wypadku można dolać maksymalnie 0,5l oleju silnikowego według specyfikacji VW 502 (tylko silniki benzynowe) względnie według specyfikacji VW 50501 (tylko silniki wysokoprężne). Nie wolno stosować innych olejów silnikowych - groźba uszkodzenia silnika"
Więc za bardzo nie można mieszać bo można uszkodzić silnik.
Komentarz
-
Komentarz