[O1] Czujnik deszczu

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • august09
    Classic
    • 2010
    • 11

[O1] Czujnik deszczu

Do mnie tez dotarła, a zdziwiony to byłem konkretnie.
    Teraz tylko muszę wykminić, pomysł przymocowania... radzą na kropelkę. :roll:
  • kambas
    Classic
    • 2008
    • 31

[O1] Czujnik deszczu

Ma w swoim szkodniku czujnik deszczu, ale niestety nie dział, tzn. urwał się jeden z kabelków wychodzących z czujnika. Za nowy w serwisie powiedzieli mi że chcą 450 PLN. I tu pojawia się pytanie: czy muszę kupić nowy czujnik, czy może można go jakoś wyłączyć/wyciąć żeby prędkość czasówek ustawiać ręcznie???

Dodam że szybe niestety poprzedni właściciel wymieniał i wziął zwykłą, nie przystosowaną do czujnika deszczu.

Komentarz

• Parch
      Drive
      • 2007
      • 74

Z tego co wiem, to szyba chyba jest taka sama z czujnikiem i bez. Różni się podstawka lusterka, bo czujnik jest w tej właśnie podstawce.

Komentarz

• Maicroft
        Moderator
        S_OCP MemberModeratorr
        • 2004
        • 25757
        • Audi

Szyba jest inna, wlasnie chodzi o ten zacieniowany fragment pod czujnik. Z wylaczeniem moze byc problem, bo tu nie ma normalnego przekaznika, ktory odlicza czas, tylko wlasnie w tym czujniku jest cos, co odpowiada za to.

A inaczej zapytam, urwany jest jeden z kabelkow - nie ma mozliwosci przylutowania tego???
        Spritmonitor.de

Komentarz

• 2pac
          L&K
          S_OCP Member
          • 2007
          • 1476
          • Octavia I (1U2)
          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

a ktos moze podrzucic foto jak wyglada lusterko z czujnikiem?
          President Johnny II + President Florida/ ML-145
          O1 - 122KM@141KM 261Nm@303Nm By Rogalotti
          OII - 140KM@178KM 320Nm@374Nm By CompSport

Komentarz

• kambas
            Classic
            • 2008
            • 31

Zamieszczone przez Maicroft
            A inaczej zapytam, urwany jest jeden z kabelkow - nie ma mozliwosci przylutowania tego???
            Tego jeszcze nie wiem, ale kabelek urwał się zaraz przy "wejściu" do czujnika.

Zamieszczone przez 2pac
            a ktos moze podrzucic foto jak wyglada lusterko z czujnikiem?
            Też bym był wdzięczny.

A teraz nie rozumiem czy szyba jest taka sama a czujnik jest w podstawce lusterka, czy w szybie jest miejsce na ten czujnik?

Komentarz

• Parch
              Drive
              • 2007
              • 74

Maicroft ma rację, szyby różnią się. A czujnik deszczu znajduje się w podstawce lusterka.

Komentarz

• kambas
                Classic
                • 2008
                • 31

Zamieszczone przez Parch
                Maicroft ma rację, szyby różnią się. A czujnik deszczu znajduje się w podstawce lusterka.
                Czyli żeby wszystko było tak jak należy to muszę wymienić szybę razem z lusterkiem i czujnik, oczywiście o ile dobrze zrozumiałem.
                W taki wypadku chyba jednak zdecyduję się na odłączenie czujnika, ale jak. Czy konieczna będzie zmiana manetki od wycieraczek i grzebanie w komputerze, a może jednak już ktoś pozbywał się tego "urządzenia"?

Jeszcze wpadłem na jeden pomysł. Czy jęzeli wymienię przekaźnik wycieraczek na taki który jest stosowany przy samochodach bez czujnika deszczu to wycieraczki będą działały normalnie (oczywiście czasówki)? Na elektroda.pl wyczytałem że taki zabieg poskutkował przy Golfie IV, tzn. właściciel miał pod sufitem tylko kabelki od czujnika deszczu, a po zmianie przekaźnika wycieraczki zaczęły działać normalnie.

Komentarz

• mil81
                  Classic
                  • 2010
                  • 1

Ten sam problem tylko u mnie czujnik deszczu nie działa przy śniegu i małym deszczu jest po prostu mało czuły no i wnerwia mnie to strasznie... Jaki ten przekaźnik wymienić. Macie może schemat przekaźników od Octavii 4x4 1.9tdi z 2004 roku???

Komentarz

• Artek89
                    Classic
                    • 2010
                    • 23

podłacze się do temetu, jeżeli wymieniono mi szybą gdzie było serujne miejsce na czujnik deszcz na zwykłą to czy jak dokleje ten czujnik do szyby to będzie działał prawidłowo?

jaki jest koszt czyby przystosowanej pod czujnik?

Komentarz

• filut
                      Classic
                      • 2006
                      • 33

Tego jeszcze nie wiem, ale kabelek urwał się zaraz przy "wejściu" do czujnika.
                      Możesz kupić specjalny klej przewodzący, za pomocą którego możesz połączyć urwaną końcówkę kabla z pinem od czujnika.

Filut
                      Octavia off-road edition

Komentarz

• faj3r
                        Rider
                        • 2008
                        • 290

Też mam czujnik deszczu w O1 i mam zanim czasem problemy. Jak juz pada to ładnie dostosowuje prędkość do intensywności opadu, natomiast dawniej jak nie padało to wycieraczki po prostu nie chodziły. Teraz jak włączę i nie pada to ciągle i tak się machają.

Oczywiście w czasie deszczu też czasem się myli - dziś na przykład padało a on nagle jakby przysnął na chwilę. bywa. Też się zastanawiam, czy nie mam czegoś uszkodzonego w moim.

Gdzie Ci się urwał ten kabelek? w którym miejscu znaczy?
                        ©koda Octavia Elegance | 1.9TDI AHF 120KM / 252Nm | xenon | 312mm vRS brake system | KYB Excel-G
                        :arrow: zdjęcia

Komentarz

Pracuję...