Big, tak zgadza sie ale doczytaj uważnie jeśli auto zostało kupione w niemczech przez obywatela polski i używane w większości czasu na terenie polski ( czyli zarejestrowane w Polsce) inaczej jest jak pojedzie właściciel takiego auta do Niemiec na wycieczkę wtedy nie mają prawa odmówić mu naprawy ale tu też jest procedura która trwa
[O2-RS]Jaka jest procedura kupna nowego auta w Niemczech ???
Zwiń
X
-
Witaj,
Jeżeli sprowadzasz auto nowe (wg prawa użytkowane mniej niż 6 miesięcy) musisz zapłacić w Polsce VAT (22%)
Oczywiście bedziesz mógł odebrać VAT niemiecki 19% niestety nie orientuję się jak długo się na to czeka i czy oddają całą kwotę.
Musisz zapłacić 3.1% akcyzy
Mieć potłumaczone dokumenty za komplet ok 100 pln
musisz mieć przegląd- ~160 pln!!!
opłata recyclingowa 500 pln
rejestracja ~200pln
Jezeli chodzi o gwarancję - mam auto kupione w Niemczech z Hiszpańską książką serwisową - gwarancja jest honorowana (POLMOT)
Sprawdź dokłądnie wyposażenie - w Polsce RS jest wypasiona a na inne rynki może tak nie być - swego czasu interesowałęm się ceną u brokerów - wóczas wychodziłą TDI ok 85 TFSI 82 tys (kombi) ale różnica w wyposażeniu to dodatkowe 5-6 tys - na zachodzie w wtym przypadku na wschodzie bo auta z litwy wyposażenie 30-40% tańsze.
pzdr
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez BigLoru zgodnie z prawem Unijnym gwarancja na np. auto zakupione na terenie Unii obowiązjue we wszystkich jej krajach czonkowskich i żadna SAP nie może tego ograniczać. A jeśli prubowała by tak uczynić, to przegrywa w cuglach sprawę przed kazdym sądem.
Takze żadno ASO w Polsce nie moze odmówic mi uprawień wynikajacych z gwarancji tylko dlatego, że auto zakupione było w innym kraju członkowskim niz Polska.O rany - jedna siódma życia to poniedziałek
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez octavkaTDIWitaj,
Jeżeli sprowadzasz auto nowe (wg prawa użytkowane mniej niż 6 miesięcy) musisz zapłacić w Polsce VAT (22%)
Oczywiście bedziesz mógł odebrać VAT niemiecki 19% niestety nie orientuję się jak długo się na to czeka i czy oddają całą kwotę.
rejestracja ~200pln
Jezeli chodzi o gwarancję - mam auto kupione w Niemczech z Hiszpańską książką serwisową - gwarancja jest honorowana (POLMOT)
Sprawdź dokłądnie wyposażenie - w Polsce RS jest wypasiona a na inne rynki może tak nie być - swego czasu interesowałęm się ceną u brokerów - wóczas wychodziłą TDI ok 85 TFSI 82 tys (kombi) ale różnica w wyposażeniu to dodatkowe 5-6 tys - na zachodzie w wtym przypadku na wschodzie bo auta z litwy wyposażenie 30-40% tańsze.
pzdr
Komentarz
-
-
Z mojego doświadczenia z gwarancją jest ok. Ja mam autko z Litwy z podbitą gwarancją przez salon Litewski, w serwisie Skoda Bednarek w Łodzi na gwarancji wymieniali mi halogen przedni, w serwisie Skody na Słowacji na gwarancji regulowali zamek w tylnej klapie. Nigdzie nikt nie kręcił nosem, że auto nie u nich kupione. W końcu jesteśmy w UE.
Komentarz
-
-
gruto, jak sie dowiedziałem ta cena podana w linku który zamieściłeś jest ceną netto czyli do tych 75000 doliczasz polski vat i wychodzi ci cena za jaka w polsce mogę ci sprzedać takie auto
octavkaTDI, poczekamy czy ten sam polmot wymieni ci coś co kosztuje więcej niż 500 zł na gwarancji niemiecko hiszpańskiej
[ Dodano: Pią 26 Wrz, 08 12:41 ]
maxlodz, halogen kosztuje 40 zł regulacja zamka tylko robocizna podjedź do nich z padniętą turbo sprężarką sprzęgłem czy innym ciekawszym problemem zobaczymy jak zareagują co do słowacji potraktowano cie tak jak powinno poniewasz nie mieszkasz u nich na stałe
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez djczasoctavkaTDI, poczekamy czy ten sam polmot wymieni ci coś co kosztuje więcej niż 500 zł na gwarancji niemiecko hiszpańskiej
Podziękowania przy okazji dla kierownika serwisu, który załatwił sprawę ze skoda auto.
[ Dodano: Pią 26 Wrz, 08 13:36 ]
Zamieszczone przez grutoZamieszczone przez octavkaTDIWitaj,
rejestracja ~200pln
pzdr
przelew to była w zasadzie cała kwota natomiast ten czek to ok 80%
może z autami jest tak samo?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez octavkaTDIHej więc właśnie na gwarancji wymienili wysprzęglik, sprzęgło, dwumasę - opisuję tę sytuację w innych postach. - (w sumie koszty ok 4000 pln)
Podziękowania przy okazji dla kierownika serwisu, który załatwił sprawę ze skoda auto.
Komentarz
-
-
To nie jest tak, że my dostajemy jakiś zwrot VAT, tylko sprzedający go dostaje - jeśli auto wyjedzie za granicę.
W praktyce więc sprzedający może obniżyć cenę auta o ten VAT.
Z osobami prywatnymi praktyki były różne. Albo ktoś ufał i o tyle opuszczał na pniu, a potem brał do kieszeni to co mu jego US zwrócił.
Czasem też płaciło się kwote brutto, a dopiero potem jak np. Niemiec dostał zwrot, to robil przelew, albo coś... itd.
Nie wiem jaką praktykę w czyms takim mają salony samochodowe... Jednak tu raczej nie ma jakiejś ścieżki postępowania tak jak to jest w przypadku rozliczeń pomiędzy płatnikami VAT-EU.TDI 205PS
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez djczasjak sie dowiedziałem ta cena podana w linku który zamieściłeś jest ceną netto czyli do tych 75000 doliczasz polski vat i wychodzi ci cena za jaka w polsce mogę ci sprzedać takie auto
i tak tam pojade w grudniu bądż po nowym roku i na żywo bedziemy wiedzieć
PODOBNO JEST TO CAłKIEM SPORYCH ROZMIARóW SKłAD SKODY VW MERCEDESA I FIATA - mysle ze po angielsku sie z nimi dogadam
[ Dodano: Pią 26 Wrz, 08 15:37 ]
to wychodzi około 90 kawałków ..... hmm to już mozna powoli myslec
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez djczasZamieszczone przez octavkaTDIHej więc właśnie na gwarancji wymienili wysprzęglik, sprzęgło, dwumasę - opisuję tę sytuację w innych postach. - (w sumie koszty ok 4000 pln)
Prawda jest taka, że Skoda problemy z gwarancją robi bez względu na to czy auto sprowadzisz z Niemiec, z Zimbabwe czy... kupisz u nich.
Więc bardzo proszę, weź sobie troszkę na wstrzymanie :roll:Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
http://www.disi-tune.pl
Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
Był WRX
Była Octa
Komentarz
-
-
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C4292028 tu tez dobra cenabyły:
L&K Combi 1.9 Ahf 2001r - ehhhhh
Passat Combi highline 1.8T Awt 2001r
jest:
Golf highline 3d 1.9 Asz 2001r
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez pyza99http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C4292028 tu tez dobra cena
w sumie silnik, heble i zawias ma, ale...
o tym zresztą już byłosaport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MisiekWAWStaszek, mam małą prośbę. Ja rozumiem, że załatwiasz dobre rabaty itd i chwała Ci za to, ale uważam, że przeginasz z marketingiem.
Rozumiem wszystko, ale chyba skoro ludzie nie mają problemów (bo i zgodnie z prawem ich mieć nie mogą !!!) z egzekwowaniem uprawnień wynikajacych z gwarancji w przypadku auta kupionego poza naszym krajem, to dobitnie świadzcy to o tym ze takowe problemy nie występują, a jeśli już to są one sporadyczne.
Zamieszczone przez djczasto chyba o czymś świadczy ktoś musiał sie nagimnastykować aby było wymienioneMyślisz, że inaczej by było z autem kupionym w Polskim salonie? Jesli tak to się głęboko mylisz. Niestety ale mieszkamy w takim kraju gdzie za swoimi sprawami trzeba chodzic lub załatwiać, to co sie nam należy, po znajomosciach i akutar w tym przypadku pochodzenie auta nie ma tu nic do rzeczy .
Czarny Elegance
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez BigNiestety ale mieszkamy w takim kraju gdzie za swoimi sprawami trzeba chodzic lub załatwiać, to co sie nam należy, po znajomosciach i akutar w tym przypadku pochodzenie auta nie ma tu nic do rzeczy .
ale, jeżeli za granicą będzie nadal atrakcyjnie, a nasi nie będą konkurencyjni, to takich aut pojawi się dużo na rynku i nasi będą musieli uznac taki status quo :twisted:saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
nie wiem jak w Skodzie, ale w Mitsu to normalna praktyka :lol:Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
http://www.disi-tune.pl
Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
Był WRX
Była Octa
Komentarz
-
-
A dlaczego wg was leca ceny aut w dół !!!! poszli po rozum do głowy - ludzie ciągną mase nowych z zagranicy - bo taniej i po 20%
A tak w ogóle - nie wiecie jaki jest POLAK !!! szybko sie wzbogacić kosztem innych , a nie jak za granicą na ilość małym kosztem..... przykład dobitny C+ - czy ludzie by kombinowali jeżeli pełny pakiet kosztował by 50 zł - a nie jak teraz 150....co drugi by brał za 50 i oni by lepiej wyszli na tym - to samo jest z autami 109000 kosztował RS - CR - a teraz .... 80000 z hakiem .... :shock:
Druga sprawa - gdzie nam z zarobkami do europy....
Komentarz
-
Komentarz