Silnik 2.0 benzyna co myslicie ?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Toomii24
    Classic
    • 2010
    • 2

zdjąłem osłonę pod kierownicą i dobrałem się do tych przekaźników. U mnie był problem z kostką z numerem 109. Roztopił się jeden styk i raz łączył raz nie. Tymczasowo go zlutowałem ale docelowo muszę wymienić. Koszt wymiany w ASO to ok. 120zł. Sam przekaźnik oryginalny to ok. 70zl.

@teciu W momencie sklejenia czy rozlutowania (tak jak u mnie) przekaźnika nie ma możliwości (pisze to z mojego doświadczenia) odpalenia auta - do świec nie dociera prąd.

@neverland Nie mam pojęcia czy przekaźnik ma jakiś wpływ na czas kręcenia. Z tego co pamiętam jest sporo na ten temat na tym forum.
  • duugi25
    Classic
    • 2008
    • 4

Hejka co myslicie o tym silniku? Ile pali ? Pozdrawiam

Komentarz

• zurcio
      RS
      • 2008
      • 2046

szukanie nie boli

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=11039

[ Dodano: Pon 29 Wrz, 08 21:45 ]

trochę więcej info...
      Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...

Komentarz

• duugi25
        Classic
        • 2008
        • 4

wielkie dzieki pozdrooo

Komentarz

• Marian 2
          L&K
          • 2007
          • 1085
          • Octavia I combi (1U5)
          • AQY 2.0 MPI 115 KM

Powiem jedno, przy obecnych cenach benzyny i oleju napędowego, napewno się nie zawiedziesz na 2l silniku benzynowym.
          W roku 2000 trochę żałowałem, że nie mam jakiegoś TDI. Teraz, po prawie 9 latach, nie żałuję, że mam 2l (AQY). Rozsądnie jeżdżąc, można zmieścić się w 6÷7l, a pozostałe koszty są znikome, napewno mniejsze niż w dieslu, osiągi też nie złe, a silnik można uznać za "nie śmiertelny".

Komentarz

• Maicroft
            Moderator
            S_OCP MemberModeratorr
            • 2004
            • 25757
            • Audi

Marian 2, Zawsze mnie pasjonuja takie wyniki gdzie auto pali 6-7l PB.

Jezdze autem z silnikiem 1.4 i pali mi 8-9l w trasie, a 70km/h jezdzic nim nie bede, bo czas jest za drogi. Jezdze tez zwyklym starym 1.8 z VW i pali tez tyle samo. To wszystko w trasie, po miescie odpowiednio wiecej i nigdy to mniej niz 10l nie jest. Moze ja jednak nie umie jezdzic :roll:

duugi25, Przygotuj sie na konsumpcje oleju zalezna od stylu jazdy, ale na pewno nie bedzie to tak jak w Oplu, ze oleju trzeba dolewac tyle, ze generalnie nie ma potrzeby go zmieniac
            Spritmonitor.de

Komentarz

• pablo_doctor
              Elegance
              S_OCP Member
              • 2007
              • 791

... moje 2.0l AQY ostatnio mnie przerazilo /ma przejechane ok 85000/ w ostatnia sobote zrobilem 870 km za jednym razem.
              Poniewaz bardzo sie spieszylem wiec deptalem i deptalem, wstyd sie przyznac ze na A2 non stop /po za remontami/ lecialem po 180km/h jednym slowem 11 godzin butwania.
              Koniec opowiadania - efekt byl taki ze silnik spalil ok 200ml oleju a tankowan bylo 3 razy co prawda LPG / zwykle robie ok 400km na jednym tankowaniu /
              pablo_doctor

Rozdawajmy sobie punkty za rzeczowe informacje

CB-RADIO MIDLAND 220 modyfikowany - /15W Roger Beep / , odwiercona antena na środku dachu - obecnie LEMM 160

http://picasaweb.google.com/pablo.doctor.OCP www.zuart.pl

Komentarz

• flyski
                Ambiente
                • 2006
                • 153
                • Octavia I (1U2)
                • AQY 2.0 MPI 115 KM

przy stałej prędkości 70-80 -> 6-7L; 90-110 -> 7,5-8,5L; 120-140 -> 9-11L +olej (u mnie ale ZTCW nie tylko u mnie)
                [O1 - 2.0 AQY silver ]
                [SII - 2.0 CFFB pacific blau]

Komentarz

• szkoda
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2005
                  • 22543

Zamieszczone przez flyski
                  przy stałej prędkości 70-80 -> 6-7L; 90-110 -> 7,5-8,5L; 120-140 -> 9-11L +olej (u mnie ale ZTCW nie tylko u mnie)
                  bardzo dziekuję za realne wyniki :kciukgora
                  saport techniczny baj DGW
                  była BKD+DSG '05 120kkm
                  była BXE '08 190kkm
                  no i nie ma :-)

Komentarz

• flyski
                    Ambiente
                    • 2006
                    • 153
                    • Octavia I (1U2)
                    • AQY 2.0 MPI 115 KM

aa dodam tylko że kręcenie się w mieście to jest 10 -11 L bez specjalnych korków, więc niemało, ale za to 2paczki bez problemu osiągasz i silnik jest wtedy w swoim żywiole :twisted:
                    a poza tym braniem oleju jest na prawdę bezproblemowy
                    [O1 - 2.0 AQY silver ]

Komentarz

• Dig Dug
                      L&K
                      S_OCP Member
                      • 2005
                      • 1306
                      • Seat

Ja nie wiem jak wy jezdzicie, ze tyle pali, zwlaszcza kolega flyski,

Ja swoim przejechalem ponad 60 tys w 3 lata i spalal mi srednio w skali roku 8 litrowna 100 km. W lecie 7,8 litr w zimie do 8,5 litr. Bardzo przyzwoicie. Generalnie robilem 2/3 miasto, 1/3 trasa do 50/50 zaleznie od roku.

Z tras mialem ich kilka stałych - od siebie, do Warszawy, Zielonka za Warszawa, Mława, Gdansk, Legnica, Katowice, Krakow, Łódż, Bieszczady i Kroscienko (zjazdy ). Na wakacjach wyjazd jakies 2-3 tys ekstra na trasie, glownie autostrada. A tak to po miescie.
                      Na trasie przy jezdzie 70-85 spalanie mialem na poziomie 5,8 do 6,2 litrow. Ale to spokojna jazda w rzadku aut, czasem cos wyprzedzajac.
                      Jak sypalem np do Warszawy i czepialem sie gosci z batami, jadac 100-120 dochodzilem do 7, 7,5 max ale to czeste wyprzedzanie i czasem ciagniecie do 5 tys obr.
                      Jazda autostrada w wakacje, czyli 30% zwykle drogi max 10-15 km/h powyzej dopuszczalnej (mandaty) i 70% autostrada 130-140 km/h srednia wychodzila mi 7-7,2 litra (sprawdzane 3 krotnie)

Miasto to w zimie wychodzilo 10-11, ale krotkie trasy i czesto jalowa jazda (buksowanie), latem spokojnie 9 litrow.

Wiec jak sie jezdzi umiejetnie to mozna spokojnie osiagac przyzwoite wyniki w spalaniu. Nie napisze tu nic odkrywczego, ale jak sie chce czesto butowac i czuc frajde z wyprzedzania, to spalanie bedzie wyzsze. Jedzilem tez te same trasy dieslem 1,9 na PD i powiem, ze mnie nie zachwycil, bo spalal srednio 5-5,1 litra ON. Tylko litr mniej od benzyny. Nie dalo sie jechac nim tak jak 2 litrowa benzyna. Silnik domagal sie nizszego biegu, bo schodzac ponizej 1900 obr silnik wogole nie ciagnal i nie dalo sie wyprzedzac na 5, ani jechac 60-70 km/h pod gorke, a o 6 nie wspomne. Trzeba bylo wsadzic 4 i koniec. Benzyna dawala sobie rady bez problemu. Przy predkosciach 100-120 km/h roznica byla wieksza, bo spalanie w dieslu wychodzilo 5,3-5,5 litra, gdzie przy benzynie wychodzilo 7 i ponad.

duugi25, Jak jezdzisz spokojnie, to mozesz liczyc na male spalanie, a jak bedziesz butowal i ciagnal ponad 3-4 tys, bo fajnie czuc frajde z przyspieszenia, to zaczniesz myslec o gazie i wezmie Ci duzo oleju. Bo ten silnik bieze troche oleju - niestety.

[ Dodano: Wto 30 Wrz, 08 11:21 ]
                      szkoda, Wyniki moze realne (w wykonaniu kolegi flyski,), ale nie normalne. Jak sie chce to mozna takie osiagnac dieslem, ale nie tedy droga. :twisted:
                      Była O1 jest F2.

Komentarz

• flyski
                        Ambiente
                        • 2006
                        • 153
                        • Octavia I (1U2)
                        • AQY 2.0 MPI 115 KM

Średnie spalanie roczne z mojego kompa to 8 lato 8,5 zima czyli podobnie, a wyniki podaję przy trasie 100% w danym zakresie prędkości, moim zdaniem to nic nienormalnego,
                        też kiedyś zszedłem poniżej 6L 5,7 czy 5,8 ale to na prawdę nie jest jazda tylko eksperyment, przy normalnej mieszanej jeździe spalanie oscyluje między 7 - 8L w zależności od tego czy było więcej spokojnej jazdy po trasie (7L), szybkiej jazdy (7,5-8) czy miasta i np szybkiej jazdy (8,5), w samym mieście (chyba nie muszę pisać że to krótkie trasy) 10L - 11L ale miasto miastu nierówne (w sensie poruszania się po nim).
                        [O1 - 2.0 AQY silver ]

Komentarz

• blackrs
                          RS
                          • 2008
                          • 4826
                          • Superb II combi (3T5)
                          • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

ja amm służbowy 1.4 75 km i potrafie zejsc do 5.2 l/ 100km poprostu spokojna jazda za to mojego rs nie oszczedzam i srednie spalanko mam 13l z czego 70% to robie w miescie :P
                          BYŁA o1 rs
                          BYŁA o2 1.6
                          JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG

Komentarz

• Krzaku_NS
                            Drive
                            • 2008
                            • 44

służbówka 250 km poniżej 8 delikatna jazda a deptanie to nawet 11 l i dolewki oleju

Komentarz

• lucasmay
                              Classic
                              • 2008
                              • 10

2.0AQY - silnik bardzo elastyczny, lubi wysokie obroty, spalanie LPG ok. 8-9 (trasa) 10-11(miasto przewaznie w korkach), no i dolewki oleju u mnie ok. 150ml na 1000km. Przebieg 190000km i praktycznie brak napraw. Silnik nie nie do zajechania

Komentarz

• duugi25
                                Classic
                                • 2008
                                • 4

Dzięki bardzo za komentarze. Moja Skodzinka właśnie jest operowana, zakładają jej gaz. Przy okazji wyszło, że ktoś zmieniając świece upierdzielił tulejkę w głowicy. To i tak dobrze, że łyknie mnie to tylko 300zł z wymianą świec i przewodów :| A ile autko spali to w rękach mojej żony, bo ona głównie będzie ciorać octi.

Komentarz

Pracuję...