ile gazu spali???

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • antonio82
    Drive
    • 2010
    • 65

ile gazu spali???

Zamieszczone przez adamkrak1
    HAMOWANIE SILNIKIEM
    W poprzedniej Astrze 1.6 8V hamowanie silnikiem było bardzo skuteczne. Wcześnie rano w drodze do pracy próbowałem dojazdy bez muśnięcia hamulca, udawało się
    Z silnikiem 1.4TSI nie uda się. Redukcja o 1 bieg w dół, odjęcie gazu niewiele daje, auto dalej się toczy, nic nie warczy, nie rzuca ciałem w przód. Nie dociekam jeszcze dlaczego tak jest - niby szeroki zakres obrotów użytecznych i stały moment obrotowy w tym zakresie, ale auto po redukcji jedzie na odcięciu, więc to musi być bardziej złożony powód.
    Odcięcie przy zdjeciu nogi z gazu działa praktycznie od 1300obr w gore. W Astrze musialem miec >2000obr/min.

pozdrawiam

Co do hamowania silnikiem to 1.6MPI też bardzo słabo hamuje. Punto 1.1 z klimą hamowało o niebo lepiej.
    Mam wrażenie, że mimo puszczonego pedału gazu, komputer otwiera przepustnicę. Inaczej nie jestem w stanie wytłumaczyć tak słabego efektu hamowania.
    Włączona klimatyzacja trochę poprawia ten efekt ale zdarzało mi zjeżdżać w górach na drugim biegu z klimą i jeszcze musiałem od czasu do czasu delikatnie używać hamulca.
  • tomekbog
    Classic
    • 2008
    • 16

ile gazu spali???

:diabelski_usmiech Witam
    Właśnie zamontowałem sobie do mojej octavki 1,6 gaz. I jestem ciekawy ile wam spali gazu

Komentarz

• zgucio
      Rider
      • 2007
      • 691

tomekbog, zależy od jazdy i instalacji jaką posiadasz ja mam zwykłą nie sekwencyjną (75KM) jak jeżdze wychodzi:
      - na małych odcinkach 1-2 km to spalanie wychodzi 11,5L (jesli całe 30 litrów tak przejeżdze dochodzi nawet do 12,5 - 13)
      - w miescie 10L - 10,5L
      - w trasie od 120-150km/h - 10L
      - w trasie od 90-120 - 8 - 9 litrów

nie zawsze tyle wychodzi jak w wakacje jechałem na wczasy przejechałem 390km na jednym baku (30 litrów) gdzie pedkości nie były małe połowa trasy ok 140km/h druga połowa ok 100km/h i jeszcze litr został jak tankowałem

raz mi sie udało zejść ponieżej 7 litrów ale to nie była jazda tylko toczenie od 60 do 90 km/h już lepiej dołożyć te 5 zł na 100km i jechać normalnie a nie sie męczyć ( ja niestety nie mogłem przyspieszyć straszne korki na trasie były :evil: )
      ROCZNIK 98 PO LIFTINGU ;-) ---> fotki

JOHNNY II ASC + SIRIO AS-100

Komentarz

• Klauzero
        Rider
        • 2008
        • 575

Możesz też skorzystać z raportów spalania na TEJ stronie, wystarczy tylko wybrać model i jednostkę napędową.
        Mądry Polak po ©kodzie...

Komentarz

• rezon
          RS
          • 2006
          • 1894
          • Volvo
          • AKL 1.6 MPI 101 KM
          • BSE 1.6 MPI 102 KM

O2 masz u mnie w podpisie - średnia z 63kkm mieszane miasto/trasa. Ostatnie pół roku niemal wyłącznie miasto - O2 "awansowała" u mnie na miejskie autko dla żony. Styl jazdy raczej szybki i bez oszczędzania. Instalacja sekwencyjna BRC. O1 wychodziła podobnie - na instalacji III generacji. Więcej i bardziej wiarygodnych informacji niż autocentrum masz na tej stronie http://www.spritmonitor.de. Załóż sobie konto i wprowadzaj tankowania to sam będziesz wiedział ile Ci pali i jakie masz koszty. POtem wrzuć do podpisu na forum link do ikonki.

Komentarz

• liroyek
            Rider
            • 2008
            • 620

mam ten sam silnik co w O2

u mnie wychodzi od 8 do 10 w zaleznosci od jazdy ale powiem ze te 10 to ciezko wycisnac
            Scirocco 1,4 TSI 160 KM by Aligator - Dynosoft
            bylo 174,5 PS i 265Nm jest 216,6 PS i 333,5 Nm
            http://picasaweb.google.com/liroyek/...60154131398354
            Fotografia Ślubna i nie tylko - www.negatyw.co

Komentarz

• rezon
              RS
              • 2006
              • 1894
              • Volvo
              • AKL 1.6 MPI 101 KM
              • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez liroyek
              te 10 to ciezko wycisnac
              zależy gdzie się jeździ. Miasto, klima i trochę dynamicznej jazdy i bywa prawie 12. Trasa, względnie szybko (110-120), bez wyprzedania i klimy to będzie 8. Bardzo szybko - to będzie 14l/100km i więcej.

Komentarz

• liroyek
                Rider
                • 2008
                • 620

rezon

zgadza sie zapomnialem dodac - miasta-trasa (50-50) codziennie do pracy 17 km w 1 strone srednio z klima wychodzi mi 9 przy normalneh jezdzie ale tak mowie wszystko zalezy jak sie jezdzi
                Scirocco 1,4 TSI 160 KM by Aligator - Dynosoft
                bylo 174,5 PS i 265Nm jest 216,6 PS i 333,5 Nm
                http://picasaweb.google.com/liroyek/...60154131398354
                Fotografia Ślubna i nie tylko - www.negatyw.co

Komentarz

• Olaff
                  Drive
                  • 2007
                  • 93

Moja Octavia pali 7,8 l gazu w zimie i ok 8,1 l w lecie. Jeżdżę głównie w trasie, raczej spokojnie.
                  Octavia Tour 1,6 BFQ 102 KM Twinpowr Ice plus + 2007, LPG:
                  Czym jest Skoda Octavia ?

Komentarz

• rezon
                    RS
                    • 2006
                    • 1894
                    • Volvo
                    • AKL 1.6 MPI 101 KM
                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez liroyek
                    codziennie do pracy 17 km w 1 strone
                    u mnie teraz połowa z tego, co ma swoje znaczenie i głównie miasto.

Komentarz

Pracuję...