[O1] Co to za urzadzenie i dlaczego swiszczy?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wendetter
    Drive
    • 2009
    • 57

a co na to vag ? czujnik temp sprawny? jesli tak to faktycznie moze byc cos z obudowa tub termostatem mozliwe ze sie zacina ale to najlepiej sprawdzic w goracej wodzie
  • speede
    Ambiente
    • 2007
    • 248

Witam, ostatnio zauwazylem ze po uruchomieniu silnika (zimny) swiszczy cos, otwieram klape i wydaje mi sie ze to wlasnie z tego urzadzenia. (Zdjecie). Co to jest i za co odpowiada? Czy mozna tak jezdzic i czy nic sie nie uzkodzi? Znalazlem w etce ze jest to pompa pneumatyczna- ale do czego to sluzy i dlaczego po uruchomieniu swiszczy a pozniej przestaje po paru sekundach.Na cieplym nie ma tego objawu. Dzieki i pozdrawiam
    Załączone pliki

Komentarz

• Guguś
      L&K
      S_OCP Member
      • 2008
      • 1212

speede, jest to WTÓRNA POMPA PNEUMATYCZNA która służy do ogrzewania-przedmuchania kata podczas rozruchu.

Witaj szkoło, żegnajcie kochane pieniążki.

Komentarz

• ahmed799
        RS
        • 2009
        • 6871
        • Ford

odgrzewam kotleta. Właśnie mam problemy z rozruchem jak silnik jest zimny. Na VAG-u pojawia się błąd 16556 Korekcja mieszanki FT, Bank 1 > Bogata mieszanka (system too rich). Świece i przewody wymienione i nadal to samo. teraz czytam o tej pompie, że ona też ulatwia dopalenie bogatszej mieszanki przy rozruchu i szybciej nagrzewa sie katalizator oraz aby szybciej osiągnęła odpowiednią temp. pracy sonda lambda i mogła sterować podawaniem właściwej mieszanki. Co wy o tym sądzicie jak się nastawic na wymianę tego elementu??

филип
        Mój czarny bandzior http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...r-focus-2-0-pb

Komentarz

• Dig Dug
          L&K
          S_OCP Member
          • 2005
          • 1306
          • Seat

ahmed799, A sonda lambda ??
          Ja miałem za bogatą mieszankę jak padła mi sonda lambda. Ja na to mówiłem odkurzacz i nie nawalil mi, a jedyna ustarka u mnie w aucie to była sonda lambda przy 130 tysiacach przebiegu.
          PS. Sonda tylko oryginał, żaden zamiennik - koszt niestety 400-500 zł.
          Była O1 jest F2.

Komentarz

Pracuję...