a co na to vag ? czujnik temp sprawny? jesli tak to faktycznie moze byc cos z obudowa tub termostatem mozliwe ze sie zacina ale to najlepiej sprawdzic w goracej wodzie
[O1] Co to za urzadzenie i dlaczego swiszczy?
Zwiń
X
-
[O1] Co to za urzadzenie i dlaczego swiszczy?
Witam, ostatnio zauwazylem ze po uruchomieniu silnika (zimny) swiszczy cos, otwieram klape i wydaje mi sie ze to wlasnie z tego urzadzenia. (Zdjecie). Co to jest i za co odpowiada? Czy mozna tak jezdzic i czy nic sie nie uzkodzi? Znalazlem w etce ze jest to pompa pneumatyczna- ale do czego to sluzy i dlaczego po uruchomieniu swiszczy a pozniej przestaje po paru sekundach.Na cieplym nie ma tego objawu. Dzieki i pozdrawiamZałączone pliki
-
-
odgrzewam kotleta. Właśnie mam problemy z rozruchem jak silnik jest zimny. Na VAG-u pojawia się błąd 16556 Korekcja mieszanki FT, Bank 1 > Bogata mieszanka (system too rich). Świece i przewody wymienione i nadal to samo. teraz czytam o tej pompie, że ona też ulatwia dopalenie bogatszej mieszanki przy rozruchu i szybciej nagrzewa sie katalizator oraz aby szybciej osiągnęła odpowiednią temp. pracy sonda lambda i mogła sterować podawaniem właściwej mieszanki. Co wy o tym sądzicie jak się nastawic na wymianę tego elementu??
Komentarz
-
-
ahmed799, A sonda lambda ??
Ja miałem za bogatą mieszankę jak padła mi sonda lambda. Ja na to mówiłem odkurzacz i nie nawalil mi, a jedyna ustarka u mnie w aucie to była sonda lambda przy 130 tysiacach przebiegu.
PS. Sonda tylko oryginał, żaden zamiennik - koszt niestety 400-500 zł.Była O1 jest F2.
Komentarz
-
Komentarz