Czy Classic to napewno Mint?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Salvatore
    Rider
    • 2008
    • 282

Zamieszczone przez ARobert
    Lusterka i klamki mogą być niemalowane bo kolor raczej będzie czarny
    Wg mnie przy czarnym wygląda to również szpetnie. Ale można pomalować niskim kosztem.
    Aż się prosi o radio firmowe no bo wyświetlacz do czujników parkowania i generalnie ładnie to wygląda ale cena zaporowa i ponoć jakość grania przeciętna
    Czasami na alledrogo się zdarza za około 500, ale trzeba się upewnić, że z legalnego źródła i z kodem.
    co więcej inny pracownik powiedział że mint nie ma czujników parkowania.. no i oczywiście znowu wyszło na to, ze to ja lepiej odrobiłem lekcje
    Standard. Ja też jak kupowałem to znałem cennik na pamięć, w przeciwieństwie do handlowców

Kontaktowałeś się z forumowymi dealerami? Jeśli nie to się skontaktuj - może będzie Ambiente w cenie Minta

Komentarz

• szkoda
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 22543

Schowek na podszybie to chyba by trzeba było brać z Allegro bo dziura jest szpetna.
      mój rekord to ten schowek za 35PLN razem z wysyłką :szeroki_usmiech
      a normalnie 100PLN

jak wtedy wygląda sprawa nawiewu do tyłu bo zapomniałem spytać
      masz normalne nawiewy przy podłodze

Aż się prosi o radio firmowe no bo wyświetlacz do czujników parkowania i generalnie ładnie to wygląda ale cena zaporowa
      allegro albo forum od 350PLN

powiedział że 1.6 102KM to jest 16V i jest to ten sam silnik co w Roomsterze a to zdaje się prawdą nie jest
      1.6 102 MPI to 8v w Roomsterze siedzi 1.6 105 16v

mint nie ma czujników parkowania
      oczywiście wszystkie mają, elegance również przednie
      saport techniczny baj DGW
      była BKD+DSG '05 120kkm
      była BXE '08 190kkm
      no i nie ma :-)

Komentarz

• ARobert
        Rider
        • 2008
        • 254
        • Octavia II (1Z3)
        • BSE 1.6 MPI 102 KM

....a jakieś oświetlenie tylnej części kabiny i bagażnika mint posiada ?

Komentarz

• szkoda
          RS
          S_OCP Member
          • 2005
          • 22543

....a jakieś oświetlenie tylnej części kabiny i bagażnika mint posiada ?
          bagażnik-normalnie
          tylna część kabiny - nie, ale nie wiem jak jest w liftbekach wyższych wersji, w elegance kombi mam, w liftbeku mint - nie

[ Dodano: Sob 11 Paź, 08 22:55 ]
          a już widzę, że od ambiente są z tyłu lampki :idea:
          saport techniczny baj DGW
          była BKD+DSG '05 120kkm
          była BXE '08 190kkm
          no i nie ma :-)

Komentarz

• loru
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 4286
            • Octavia II (1Z3)
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

ARobert,
            jeszcze raz napisze ale bardziej dosadnie pooglądaj w salonie zrób jazdę próbną a potem uderzaj o cenę do naszych forumowych dilerów, ja prawie w cenie ambiente kupiłem elegance i nawet jazda do Krakowa mnie nie zniechęciła
            O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• ARobert
              Rider
              • 2008
              • 254
              • Octavia II (1Z3)
              • BSE 1.6 MPI 102 KM

..no i Mint Black Magic zamówiony. Doposażony w alarm, listwy boczne i progowe, dywaniki i być może chlapacze. W przyszłym tygodniu odbiór. W planach dokup opon zimowych, radia stream i zamykanego schowka na podszybie.
              Dzięki za wszelkie rady i informacje !!

Komentarz

• Ziomal
                RS
                S_OCP Member
                • 2005
                • 5841
                • Octavia I (1U2)
                • BFQ 1.6 MPI 102 KM

ARobert, a jaki motor ?
                Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• ARobert
                  Rider
                  • 2008
                  • 254
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Ziomal
                  ARobert, a jaki motor ?
                  ...no niestety możliwości wystarczyły na 1.6 102KM. Autko będzie po prostu "budżetowcem".

Komentarz

• Ziomal
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 5841
                    • Octavia I (1U2)
                    • BFQ 1.6 MPI 102 KM

...no niestety możliwości wystarczyły na 1.6 102KM. Autko będzie po prostu "budżetowcem".
                    To nie jest aż taki zły motor i użytkownicy go chwalą , szerokości :wink:
                    Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• emba
                      Drive
                      • 2008
                      • 67

..no i Mint Black Magic zamówiony. ........ W planach dokup opon zimowych, radia stream i zamykanego schowka na podszybie.
                      Dzięki za wszelkie rady i informacje !!
                      No to ja jeszcze proponuję wrzucić podłokietnik i - jeśli stwierdzisz że fotel jest niewygodny z powodu braku podparcia w części lędźwiowej - zastosować mój patent opisany w dziale Modyfikacje i przeróbki.
                      Co do zamykanego schowka na podszybiu to też się nad nim zastanawiałem ale się waham: z jednej strony brak zamknięcia robi wrażenie dziury w desce rozdzielczej, :-) ale z drugiej strony po zainstalowaniu Stream'a ta dziura sprawdza się jako schowek na komórkę - szybki dostęp do aparatu, który się ma "na na oku" - zresztą jak ktoś zadzwoni w czasie jazdy to ją włączam w tryb głośnomówiący i wrzucam do "dziuru" i mogę spoko rozmawiać :-)

Pozdrawiam
                      MINT

Komentarz

• ARobert
                        Rider
                        • 2008
                        • 254
                        • Octavia II (1Z3)
                        • BSE 1.6 MPI 102 KM

..dzięki emba za rady. Dodam jeszcze, że auto kupione dzięki forum i pierwszą trasą będzie Kraków - Gdańsk co zapewne pozwoli ocenić wygodę fotela.

Komentarz

• Salvatore
                          Rider
                          • 2008
                          • 282

W planach dokup (...) radia stream
                          Ostrzegam, że radio stream gra do dupy. Gdybym nie dostał go w standardzie to bym pluł sobie w brodę ze wydałem na nie 1600 PLN.

Komentarz

• ARobert
                            Rider
                            • 2008
                            • 254
                            • Octavia II (1Z3)
                            • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Salvatore
                            W planach dokup (...) radia stream
                            Ostrzegam, że radio stream gra do dupy. Gdybym nie dostał go w standardzie to bym pluł sobie w brodę ze wydałem na nie 1600 PLN.
                            ..ja za darmo tego radia nie dostanę a 1600 też za nie nie zapłacę. Nie oczekuję jakiegoś super dźwięku ..ot po prostu ma sobie grać a przy okazji będzie stanowiło estetyczne uzupełnienie wyglądu środkowej konsoli. Obecnie mam kilkuletni model Pioneera DEH-2300RB i zdaję sobie sprawę, że stream może być gorszy. A tak swoją drogą chciałem zapytać jakie koncówki ma instalacja radiowa ..czy jest tam po prostu kostka ISO ?

Komentarz

• twin
                              Rider
                              • 2008
                              • 288

Wedlug mnie radio Stream gra calkiem przyjemnie, jak dla mnie w kazdym razie wystarczakaco. Zwykle i tak slucham CD a to juz gra rewelacyjnie na 8 firmowych glosnikach. Sterowanie do radia w kierownicy i jest bardzo funkcjonalnie.

Komentarz

• emba
                                Drive
                                • 2008
                                • 67

Zamieszczone przez Salvatore
                                Jeśli chodzi o tor radiowy tego radioodtwarzacza to potwierdzam - działa beznadziejnie :-\ Pasmo przenoszenia jest wąskie, uzależnione od poziomu odbieranego sygnału. W mieście (Kraków) potrafi momentami zaszumieć (gubi sygnał) i to tych mocnych radiostacji czego nigdy wcześniej nie doświadczyłem w przypadku firmowego radia w Fabii, ale tam radyjko było zrobione przez Blaupunkt'a. Słuchając stacji - i to tych mocniejszych - słychać jak czasami przełącza się z trybu STEREO na MONO - porażka. Ale już się do tego przyzwyczaiłem i już mi to przestało przeszkadzać :-)
                                Jeśli chodzi o odtwarzacz CD/MP3 to radyjko gra bardzo ładnie i tutaj nie można się przyczepić. Największym plusem radia firmowego jest integracja z systemem octy zwłaszcza z czujnikami parkowania: komponuje się ładnie z deską, troszkę trudniej jest je zdemontować, nie pasuje do wszystkich samochodów w rezultacie czego cieszy się mniejszym zainteresowaniem "miłośników strojów sportowych" :-)
                                Gdyby nie "skopany" tor radiowy to radyjko byłoby OK a tak to nie jest warte swojej ceny - jak dla mnie 1600zł za STREAM'a to śmiech na sali!!! Zresztą w ogóle gdyby wszystko było z nim OK to wyceniać takie radyjko na 1600zł to lekka przesada. Mnie udało się kupić nowe radyjko na Allegro (z wszystkimi kodami ofc) za coś ok 500zł i uważam, że jest to maksymalna kwota którą można wydać na tego typu sprzęt (o takiej jakości)

Pozdrawiam
                                MINT

Komentarz

• ARobert
                                  Rider
                                  • 2008
                                  • 254
                                  • Octavia II (1Z3)
                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

W dniu wczorajszym odebrałem swojego Minta. W stosunku do specyfikacji Classic poza klimatyzacją otrzymałem dodatkowo gratis składany kluczyk tak więc funkcje alarmu sterowanie centralnym i zdalne domykanie szyb realizowane są z kluczyka choć alarm "salonowy"(dopłata za skł. kluczyk 500 PLN wg cennika). Temperatura zewnętrzna jest wyświetlana czyli zakładam, że czujnik temp. zewnętrznej oznaczany dla classica jako opcja jest na wyposażeniu. Poniżej temperatury 4st. włączył się sygnał ostrzegawczy o oszronieniu i zapaliła się ikonka płatku śniegu. W nocnej podróży zabrakło podświetlenia schowka. Mogli dołożyć razem z klimą. Opony dostałem Micheliny. Było wczoraj sucho więc nie wiem do końca co są warte.

Komentarz

• Big
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 6389

Zamieszczone przez twin
                                    Wedlug mnie radio Stream gra calkiem przyjemnie, jak dla mnie w kazdym razie wystarczakaco
                                    Zgadzam się. Streem gra naprawdę dobrze i nie ma co nażekać na jego brzmienie. Głosniki fabryczne też są całkiem niezłe. W porownaniu do takiego Mercedesa Viano króry kosztuje ok 200 tys zl to Streem z głosnikami w O II gra wręcz rewelacyjne
                                    Zamieszczone przez twin
                                    Sterowanie do radia w kierownicy i jest bardzo funkcjonalnie.
                                    a z tym pozwolę sie niegodzić. Co prawda wielofunkcyjna kierownica sama w sobie jest faktycznie całkiem wygodna i lepiej ją miec niż nie mieć, to daleko jej do funkcjonalności i wygody obsługi jaką oferuje satelita umieszczony za kierownicą w Renault !! W Renault przyciski są zawsze w tym samym miejsu i obsługuje się je własciwie 2 palcami jednej (prawej) reki. W O II niestety ale do obsługi potrzeba są obie ręce, bo przyciski umieszczone są po obu stronach kierownicy i na dodatek zmieniaja położenie w zależności od połozenia koła kierownicy. Dodatkwo brakuje przycisku przełaczajacego pomiedzy źródlami dzwięku np. radio-cd-MP3.
                                    Czarny Elegance

Komentarz

• twin
                                      Rider
                                      • 2008
                                      • 288

No pewnie ze sa lepsze i gorsze sterowania radiem.
                                      Mialem na mysli ze posiadanie tego sterowania znacznie podnosi funkcjonalnosc Streama i bezpieczenstwo uzytkowania auta. Nie wiem jakie jest to sterowanie ktore opisujesz ale jesli takie poza kolem kierownicy to ja takich nie lubie. Ostatnio widzialem taka bule w Focusie , bylem pewien na poczatku ze jest to niewygodny tempomat a okazalo sie ze to jest sterowanie radiem ktore ma jeszcze mniej funkcji niz to co w Octavii.
                                      Ja osobiscie nie potrzebuje duzu funkcji bo co sie tak naprawde uzywa ? Zmiana utworu , stacji i czasem regulacja glosnosci o ile automatyczna komus nie wystarczy. Dobrze ze jest orzycisk mute oraz mozna wylaczyc podswietlenie choc to akurat wogole nie przeszkadza w nocy chyba ze pasazerom bo kierowca nie ma potrzeby sppogloadania na kolo kierownicy.
                                      PS
                                      Przwed wyborem auta przejechalem sie Astra III sedan i miala fajne sterowanie na kierze z takimi przekrecanymi pokretlami. Jednak podobne jest teraz w Superbie i O2 FL i pojawily sie opinie ze przy jezdzie manewrowej i intensywnym kreceniu kiera nastepuje przypadkowe wciskanie tych pokretel wiec chyba jednak najprostsze rozwiazania sa najlepsze. Ciekawe tez czemu w 02 jest taki fajny tempomat zintegrowany z kierunkami a VW nie stosuje tego np w Passacie ?

Komentarz

• kuncfot
                                        Ambiente
                                        • 2008
                                        • 191

Zamieszczone przez twin
                                        ...Przed wyborem auta przejechalem sie Astra III sedan i miala fajne sterowanie na kierze z takimi przekrecanymi pokretlami ... i pojawily sie opinie ze przy jezdzie manewrowej i intensywnym kreceniu kiera nastepuje przypadkowe wciskanie tych pokretel wiec chyba jednak najprostsze rozwiazania sa najlepsze.
                                        Potwierdzam, w Astrze III sterowanie z kierownicy jest bardzo łatwe i wygodne, ale też zdarza się, że przypadkowo coś się przełącza :wink:

p.s. Wg mnie fabryczne car audio w Astrze III i Octavii to dzień do nocy :? niestety tutaj słabiutko się Skoda spisała, zaryzykuje nawet, że w corsie c było lepsze audio ...

Komentarz

Pracuję...