Witam
Od jakiegoś czasu non stop w radiu leci reklama nowego paliwa Shell diesel Extra ( nie mylic z v power ) Mowią że lepsze osiagi za ta sama cene i jest wzbogacone w jakies komponenty ktore poprawiaja prace silnika?
Czy ktos mial z tym paliwem juz do czynienia?
jestem ciekaw Waszych testow pzdr :wink:
Nie jest to najtańszy diesel na shellu?
Raz zatankowałem pełen zbiornik diesel v power. Nie zauważyłem istotnej różnicy i nadal tankuje zwykłego diesla czyli chyba tego extra.
totalna bzdura z tym paliwem!!! widziałem kiedyś program jak niemiaszki z ADAC testowali właściwości paliw niby wzbogaconych i lepszych. dwa takie same autka, te same silniki-diesle. różnica tkwiła tylko w baku. i co...porażka dla tych wspaniałych v-power'ów i innych extra. 0.6% lepiej wypadły testy dla auta gdzie było paliwo niby to lepsze...0.6% co to jest...NIC!!!!!, tylko różnica w portfelu.
A nie ogladaliscie testow w polsce tego ulepszonego paliwa??
1 miejsce paliwa BP
2 miejsce Schell
3 MIEJSCE JAKIES INNE
Ktores tam miejsce OLEN :P
Roznica w paliwie BP a Schell byla niewielka ale w porownaniu z paliwem z orlenu to te stacje sprzedaja paliwo Bardzo dobrej jakosci
Ja nie stwierdziłem żadnej różnicy między zwykłym ON z Shella a tym wzbogaconym (prócz różnicy w portfelu). Moja czeszka najlepiej śmiga na paliwku z Statoil (największe przebiegi). Nie polecam Lotosu!!! (średnie spalanie o litr większe!)
wszystko zalezy od dostawcy.. dla okolicznych powiem ze pruszkowski shell na psy zszedl.. za to BP na jerozolimskich kolo salonu skody rewelacja.. dobra jakosc takze na lotosie w broniszach, co ciekawe bardzo szybkie dystrybutory
Konrad OIL SPA -> oleje, filtry, akumulatory, części
a przeciesz shel ma paliwa z LOTOSU tylko dodaja jakies te swoje komponenty ale tak na prawde to kto to sprawdza ale w 3 miescie shel ma dobre paliwko ;>
Shell Diesel Extra to zwykły diesel, oprócz tego jest jeszcze V-power i więcej nie widziałem.
Pewnie już ze dwa lata tankuję na Shellu i nie narzekam, w ostatnich dniach istotnej różnicy nie odczuwam, także podejrzewam ściema z tym nowym paliwem. Chyba że może zostało wzbogacone w jakieś inne czynniki (lepsze uruchamianie, mniejsze zużycie lub tp.). :roll:
Kiedyś przeszedłem na V-power (gdzieś kiedyś wyczytałem, że powinno wyjeździć się kilka zbiorników żeby odczuć różnicę), różnica była tylko na fakturze :P
Najgorsze paliwo zatankowałem kiedyś na Petrochemii gdzieś na trasie z W-wy od 3-miasta. Naprawdę nie szło jechać, a samochód zachowywał się jakbym jechał na 95 - szlamu chyba z dna zatankowałem :?
Mam taką zasadę, że staram się tankować tylko na Shell'u i mam spis gdzie są stacje tego koncernu. Uwagę mam taką, że mimo tego samego dostawcy paliwa w różnych miejscach polski, auto odczuwalnie zmienia sposób jazdy. Także co tu mówić o różnych "markach" jak na jednej są różne paliwa.
[ Dodano: Pon 06 Paź, 08 23:29 ]
Zamieszczone przez konkon
co ciekawe bardzo szybkie dystrybutory
może trafiasz na dystrybutory dużych mobili czasem tankuję busa, 90l szybciej idzie
oczywiście żart, do Octy nie pójdzie bo za wąskie gardło wlewu ...
Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...
hmmm.... zakantowałem shella ON tego z reklamy i... poszedł mi niebieska chmurka z rurek i taka w sumie jest różnica jaką ja odczułem między statoil a shell
Zgadzam się z tym. Tankowałem wielokrotnie BP Ultimate i Orlen Verva, na BP zauważalnie mniejsze spalanie. BP Ultimate to w zasadzie jedyne "lepsze" paliwko jakie tankowałem i dało się zauważyć jakąkolwiek różnicę.
Ja tankuje od 4000km BP Ultimate,a wczesniej tankowalem na Jet.
Jedyne co sie zmienilo,to moje lepsze samopoczucie,ze zrobilem teoretycznie cos
pozytywnego dla silnika.
Tato,tato...czy to auto jest chore?
Nie synku...to diesel PD.
Honda...the power of dreams.
Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F
Kiedyś redakcja Auto Moto badała paliwa premium z różnych stacji, potem bawił się w to Motor. Co ciekawe niektóre ekstra paliwa (w sensie ekstra ceny) wypadały nieco gorzej w badaniu na hamowni od tych "zwykłych" paliw, ale odchyłki mieściły się w granicach marginesu błędu pomiarowego. Chciałoby się rzecz, że skoro nie widać różnicy to po co przepłacać, ale niektóre paliwa mają rzekomo dodatki czyszczące silnik z nagaru, jeszcze inne są niby bardziej "ekologiczne" itp. Poza tym, niektóre paliwa pochodzą z rafinerii niemieckich (np. Shell), co jest już godne odnotowania.
Tak tylko z tego co wiem to jedynym paliwem na Shellu ktore jest z niemiec jest to Shell V power jak sie nie myle ;C i to jest najgorsze reszta to niestety polskie paliwa
Ja tam tankowalem Ultimata, Verve, i Diesel V power i niestety zadnej roznicy nie zalapalem ;C wiec tankuje teraz na Orlenie zwyklego diesla i jest tak samo jak bylo ;D
Niestety, ja też słyszałem, że tylko benzyna V-power pochodzi od naszych zachodnich sąsiadów i to w czasach, gdy warto było tankować Pb 98, by dysponować paliwem o liczbie oktanowej 95 i to pod warunkiem, że nie było chrzczone. Czasy się na szczęście zmieniły, ale podejrzewam, że oleje napędowe premium powstają po dodaniu niewielkiej ilości dodatków chemicznych do paliwa pochodzącego z polskich rafinerii (i ewentualnie tych z litewskich Możejek).
Niestety tak jest kazda stacja ma juz odmierzona dawke uszlachetniaczy na dala ilosc paliwa tylko ze jedna daje mniej druga daje wiecej tak mi sie zdaje ;C ale i tak nie czuc roznicy poza ta w portfelu i psychiczna ze jezdzi sie na lepszym paliwie...
W końcu z założenia silnik zasilany powinien paliwem, a nie dodatkami do niego, których skuteczność jest dyskusyjna, zwłaszcza przy bardzo dużym rozcieńczeniu w... paliwie. Generalnie z paliw premium najbardziej zadowolone są koncerny paliwowe, ich marketingowcy i księgowi.
czytałem Wasze wypowiedzi i się zgadzam z tym iż jakość paliwa zależy od stacji. Kiedyś zatankowałem na Shellu przy granicy Polsko- Czeskiej oczywiście po stronie Polskiej i w Czechach myslałem że pomyliłem Diesel z Pb :wink:
Ale faktycznie w dużych miastach na renomowanych stacjach, mało prawdopodobne jest trafienie na lipne paliwo. Fama po mieście poszłaby natychmiast i dana marka straciła by uznanie w oczach innych. Ja natomiast także testowałem różne V powery , vervy itp i poza chudszym portfelem nie odczułem ani niższego spalania ani większego kopa. Tankuję zwykły diesel przeważnie właśnie na Shellu lub Bp z przewagą tego pierwszego.
PS Ale różnica w jakości paliwa u naszych zachodnich sąsiadów jest znaaaaaaaacznie wyrażna. I to jest zastanawiające PZDR :wink:
Komentarz