Najgorsze i najlepsze zimówki

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • PIETRO1973
    Ambiente
    • 2008
    • 240

sesik pytał czy tak mają wyglądać świece i czy jak są okopcone to nie jest to oznaka ze coś się dzieje złego z autem moja wypowiedz tego dotyczyła A to że mu wywalało błąd to inna sprawa jak sam napisał miał 3 uszkodzone,ale niegrzejące świece nie mają nic wspólnego z okopceniem świecy w diselkach zawsze są okopcone dodam odrazu że są czarne i suche
    przed Virusem
    to wina ROGALA
    http://www.bitvisitor.com/?ref=1E884...CkvxK4XMRf7JiA
  • shado
    RS
    S_OCP Member
    • 2007
    • 5315
    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Znany ze skrupulatnego podejścia do spraw związanych z bezpieczeństwem, niemiecki automobilklub ADAC jak co roku przeprowadził test opon zimowych dostępnych na europejskim rynku

Tym razem wnikliwym badaniom poddano 37 pneumatyków o rozmiarach 175/65 R14 i 195/65 R15, a więc opony jakie najczęściej montowane są w autach małych klasy B i kompaktach z segmentu C.

37 kompletów opon różnych producentów z czego 3 stanowiły zestawy wielosezonowe zostały sprawdzone pod kątem takich kryteriów jak: właściwości jezdne na suchej i mokrej nawierzchni, jazda po śniegu i lodzie, błocie pośniegowym, a także pod kątem zużycia paliwa i emitowania hałasu. W łącznym zestawieniu egzaminu nie zdało 8 produktów otrzymując tym samym notę "nie polecane". Ponownie potwierdziła się tutaj pewna prawidłowość obowiązująca od momentu kiedy rynek zalały opony z dużo niższego przedziału cenowego. Na oponach nie warto oszczędzać.

Jak zaznacza w swoim raporcie ADAC, tylko opony które uzyskały co najmniej dobre oceny we wszystkich kategoriach testu mogły być później uwzględnione na najwyższych stopniach zestawienia.

W kategorii opon 175/65 R14, a więc pneumatyków najczęściej spotykanych w autach klasy B, niemiecki automobilklub pod lupę wziął dwadzieścia zimówek oraz jeden komplet opon uniwersalnych. W tej grupie wytypowano 4 zestawy, które określono jako "szczególnie godne polecenia". Są to modele: Vredestein Snowtrac 3, Continental WinterContact TS 800, UltraGrip 7+ firmy Goodyear i Dunlop SP Winter Response. Ze swoich zadań postawionych w teście dobrze wywiązała się też opona wielosezonowa Goodyeara o nazwie Vector 4 Season, która otrzymała końcowy komentarz "godna polecenia". Zaskakująco słabo powyższy produkt zdał egzamin z jazdy na suchej nawierzchni, a wiele typowo zimowych opon wypadło w porównaniu z nim o wiele lepiej. Był to jednak jedyny poważny minus tego modelu.

Pozostałe propozycje w tej grupie zanotowały już diametralnie różniące się od siebie wyniki. Dziewięć kolejnych, podobnie jak wielosezonówka otrzymało notę "godne polecenia", dwie umiarkowaną, zaś pięć kompletów zakończyło test komentarzem "nie polecane". Szczególnie słabą jakość oraz skłonność do zaserwowania kierowcy ryzykowanych sytuacji na drodze zaprezentowały: Gislaved EuroFrost 3 Silica, Maxxis Presa Snow Wintermaxx, Tigar Winter 1, Ceat Artic III oraz Linglong Winter Hero Radial 652.

Podobne rozbieżności w ocenach zauważone zostały także w drugiej grupie rozmiarowej opon 195/65 R15. Tutaj zimowym przeszkodą poddanych zostało siedemnaście modeli i dwa komplety wielosezonówek. "Szczególnie godne polecenia" są egzemplarze Goodyear UltraGrip 7+, Continental WinterContact TS 830, Pirelli W 190 Snowcontrol i Dunlop SP Winter Sport 3D. Jedenaście innych z kolei zadowoliło się, równie korzystną notą "godne polecenia".

W przypadku opon wielosezonowych stwierdzono kilka istotnych mankamentów. Model Vredestein Quatrac 3 za kiepską przyczepność na mokrej, ośnieżonej i dziurawej nawierzchni otrzymał ocenę umiarkowaną. Drugi z tej kategorii opon, Goodyear Vector 4 Season nie wykazał z kolei żadnej przewagi podczas jazdy po suchym torze nad oponami stricte zimowymi. Okazał się jednak najcichszym pneumatykiem w całym zestawieniu i tym samym otrzymał komentarz końcowy kwalifikujących go do produktów wartych uwagi.

Pozostali reprezentanci, którzy jak jeden mąż pochodzą z Dalekiego Wschodu i pozycjonowani są w segmencie tanich opon otrzymali najniższą ocenę. Są to: Nangkang Snow Viva SV-1, Marshal I'ZEN KW 15 oraz Wanli Winter Challenger S 1086.

Śnieg, oblodzona nawierzchnia, błoto pośniegowe to tylko niektóre z niebezpieczeństw, na jakie możemy się natknąć podróżując po naszych drogach. Dlatego dobór odpowiedniego ogumienia to naprawdę poważna sprawa.

żródło:
    BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• pleban
      Rider
      S_OCP Member
      • 2006
      • 580

nie wiem, jak się ma rzeczywistość do testów - podejrzewam że częstokroć nijak - niestety.
      Sam jeździłem niegdyś dwa sezony zimowe na Barumach - szlag by je trafił. Nigdy się tak nie umęczyłem. Słabo ruszałem, dwa razy dupa mnie wyprzedziła na niewielkim śniegu - szczęśliwie bez poważnych konsekwencji. Na mokrym też lipa, a przy tym strasznie głośne.
      Już po zakupie wyczytałem w jakimś "Motorze" czy innym periodyku, że to słabe opony. Żałowałem, że tak późno. Kolejnymi z niskobudżetowych były SAVY i kopara mi opadła, że tanie opony mogą tak zajebiście sprawować się zimą.

Tej jesieni zatrzymałem się na małą czarną na BP w Koszalinie i przy okazji kupiłem jakieś pisemko motoryzacyjne, jako że obsługa żeńska nie powalała (a na czymś trza oko zawiesić). Z niejakim zdumieniem zobaczyłem w porównaniu moją starą znajomą (tfu !)

I co wyszło?? Że to bodaj najlepsza opona (no może druga w kolejności)
      Ma tylko dwa felery: łatwo wpaść w poślizg (słabe trzymanie) oraz jest głośna :diabelski_usmiech ...... czyli takie tam mało ważne zagadnienia :roll:

Nie pamiętam co poza tym oceniali, ale chyba atrakcyjność bieżnika :rofl :rofl i uginanie gumy na zakrętach i takie tam.
      Od tej pory do porównań podchodzę z dużym dystansem

ps. teraz jeżdżę na Kleberach i ogólnie jest OK - choć bez rewelacji
      była O1 1,6 102 KM
      była O1 1,9 TDI 90 KM
      była O2 1,9 TDI DSG 105 KM
      był Citroen Berlingo 1,6 HDI
      jest Ford Tourneo Courier

Komentarz

• maxpaynemm
        RS
        • 2008
        • 1764
        • Octavia II combi (1Z5)
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Bardzo za to koledze dziekuje Własnie rozpatrywałem zakup Continental WinterContact TS 830 i teraz kolega jeszcze mi pomógł Dzieki

[ Dodano: Sro 08 Paź, 08 20:34 ]
        Zamieszczone przez pleban
        ps. teraz jeżdżę na Kleberach i ogólnie jest OK - choć bez rewelacji
        Ja do tej pory jeździłem na Fuldach Kristal Montero 2 i własnie waham się pomiedzy Continentalem a Fuldą - Continentale mam letnie więc sam nie wiem ? :?
        Ubezpieczenia Komunikacyjne OC, AC, NNW - ZAPRASZAM

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• shado
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 5315
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Ja do OII i do Fabii kupiłem w tym roku UltraGrip 7+ więc chyab dobrze zrobiłem. Ale kierowałem się też opiniami z naszego forum.

Komentarz

• satoot
            Rider
            • 2008
            • 525

Opony kupić muszę, a znam się na tym, jak... np. dżdżownica na pompach infuzyjnych.
            Wybrałem więc z czterech polecanych w artykule trzy tanie i zbliżone cenami (190-200pln).
            Tylko co dalej? Które teraz?
            Kierować się datą produkcji? - tu też róznice są kilku tygodni (od 1008 do 3408).

Jeżdżę spokojnie, mało, więc chyba każda się nada. Ale lubie ciszę i niskie spalanie - a tego nie opisują...
            Która z nich będzie najcichsza? A która stawia najmniejsze opory toczenia? Można to pogodzić czy wybrać którąkolwiek i rzucać monetą?

Oto opony:
            1. http://www.opony.com/opony/632_dunlo..._sport_3d.html
            2. http://www.opony.com/opony/58308_con...act_ts830.html
            3. http://www.opony.com/opony/55139_goo...a_grip_7_.html

Czym się kierować? Co wybrać?

A może wszelkie różnice przy podanych oponach są pomijalne? To wybierzcie mi waszym zdaniem najładniejszą proszę.

Komentarz

• shado
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 5315
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

satoot, generalnie ludzie na forum polecają UG 7.
              Ja się zastanawiałem nad dunlopami, ale znalazłem jakieś negatywne opinie czy testy i zmieniłem zdanie:
              Zamieszczone przez RSJACA
              Czy ma ktoś założone opony Dunlop Winter Sport 3D i może coś na ihc temat powiedzieć?
              Ząbkowanie, przyczepność itd...
              Zamieszczone przez Tymon
              Zamieszczone przez AdamB
              Co szczerze odradzasz i dlaczego?
              No a o co autor pytał :?:
              Dlatego że zrobiłem na nich w bardzo szybkim czasie 35tyś km i nie raz miałem "ciepło" gdyż przyzwyczajony do GoodYer UG pozwalałem sobie na więcej.

[ Dodano: Czw 08 Lis, 07 12:41 ]
              Nie będę się rozpisywał jak reagują przy temperaturze rzędu:
              10,9,8,7,6,5,4,3,2,1Stp i poniżej zera i jaki musi być śnieg ( mokry czy zmarznięty )
              Ogólnie wiem że nigdy w życiu ich nie założę i będę odradzał :!:
              Tu możesz więcej poczytać o oponkach

Komentarz

• leszekmw
                RS
                • 2005
                • 5356

co do testów - są to zawsze testy nowiutkich opon , często zdarza się ze opona po przejechaniu 10 tyś zupełnie zmienia swoje parametry.
                zazwyczaj są to testy robione na zupełnie innym rodzaju asfaltu/lepszym/ niż ten po którym poruszamy się na co dzień.
                według mnie , tak doradzam klientom , trzeba sobie uświadomić do czego potrzebna nam jest opona , gdzie mieszkamy , jak duże robimy przebiegi. śnieg na szosie jest czasami 5 dni przez całą zimę a potem jeżdzimy po suchym , więc opona typowo śniegowa , agresywna , nie zawsze się przydaje , tym bardziej jak robimy duże przebiegi... , wszystkie typowo śniegowe opony są głośne ponieważ są to zawsze opony kierunkowe.

conti 830 - osobiście bym poczekał z zakupem jeden sezon , trzeba sprawdzić czy naprawdę będzie to taki hit...
                ug7 - bardzo wielu klientów je chwali , ale na O2 może ząbkować , ma takie tendencje...

pamiętajcie ze w tym roku wychodzi wiele nowości , czasami nazwy mało się różnią od nazw starych wzorów np HP i HP2 , nie dajcie sobie wcisnąć starego bieżnika w jakiejś superpromocji...

a jakby to kogoś ineresowało to zakładam w tym roku performanca w 205/55/16 zobaczymy , mam nadzieję ze będzie cichutko..
                O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                GVI 1.4TSI
                LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• Grzechos
                  Rider
                  S_OCP Member
                  • 2008
                  • 273

Kupiłem w piątek Conti TS 830, sądząc po 780 i 810 będą w porządku, zresztą Conti robiło zawsze dobre zimówki, do tego alu 16" :wink:
                  Octavia RS TDI in Race Blue 205KM/443Nm by Tune-up
                  H&R springs |OZ Crono HT wheels | EBC brakes on.

Komentarz

• hubik
                    Drive
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 77

Jeździłem na różnych zimówkach, od Dębicy Frigo, poprzez Savy, Barumy, Nokiany itp, i jak się raz przejechałem autem kolegi w zimie na UG7, to od razu kupiłem do Skody - daję im ocenę "szczególnie godne polecenia" :lol:
                    DSG

Komentarz

• leszekmw
                      RS
                      • 2005
                      • 5356

Grzechos, też zawsze jeździłem na contim ale zostanę jednak przy asymetrykach... , choć miałem ochotę na wypróbowanie 830 ,aale przejadę się jakiegoś klienta samochodęm jak mu założę :wink:
                      GVI 1.4TSI
                      LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• oculus
                        Ambiente
                        • 2008
                        • 228

Zamieszczone przez leszekmw
                        aale przejadę się jakiegoś klienta samochodęm jak mu założę :wink:
                        Właśnie dlatego nigdy nie zostawiam auta bez opieki w warsztatach :P
                        Skoda Octavia Scout 2.0TDI

Komentarz

• bradley
                          L&K
                          • 2008
                          • 1465

Czy ma ktos z Was opony Sava Eskimo? Dostalem je razem z samochodem. Czytalem opinie na stronach z oponami, ze sa bardzo dobre na sniegu, maja dobry stosunek jakosci do ceny, blabla. Jednak wolalbym sie spytac z "pierwszej reki" :wink:
                          VW Vento 1.9TDI 1Z ++
                          Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
                          Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0 :lol

Komentarz

• Dig Dug
                            L&K
                            S_OCP Member
                            • 2005
                            • 1306
                            • Seat

Nowe Dunlopy WinterResponse maja dokladnie (na 99%) taki sam bieznik jak Conti 810, a sa tansze. Conti 810 mialem poprzednie 2 sezony i powiem, ze oglnie OK, na sniegu ciagly gorzej niz Frigo, ale przynajmniej nadawaly sie do jazdy po suchym i na deszczu. Frigo niestety nie.
                            Hmm kupilem Dunlopy, jak sprawdze, to napisze opinie w polowie zimy
                            Była O1 jest F2.

Komentarz

• czernobyl
                              L&K
                              • 2008
                              • 1276
                              • Octavia III (5E3)
                              • BFQ 1.6 MPI 102 KM
                              • BSE 1.6 MPI 102 KM
                              • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez bradley
                              Czy ma ktos z Was opony Sava Eskimo?
                              miałem, same pozytywne wrażenia, nie tylko na śniegu, na suchym i mokrym też

Komentarz

• szkoda
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2005
                                • 22543

Zamieszczone przez czernobyl
                                Czy ma ktos z Was opony Sava Eskimo?
                                miałem, same pozytywne wrażenia, nie tylko na śniegu, na suchym i mokrym też
                                to samo, niedawno kupilem ojcu takie same
                                saport techniczny baj DGW
                                była BKD+DSG '05 120kkm
                                była BXE '08 190kkm
                                no i nie ma :-)

Komentarz

• satoot
                                  Rider
                                  • 2008
                                  • 525

Zamieszczone przez szkoda
                                  ma ktos Sava Eskimo?
                                  pozytywne wrażenia, nie tylko na śniegu, na suchym i mokrym też
                                  to samo

A jak z głośnością i szybkością zużycia bieżnika?
                                  Są ciche w porównaniu do innych zimówek?
                                  Jak szybko tracą bieżnik?

Komentarz

• szkoda
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2005
                                    • 22543

Zamieszczone przez satoot
                                    ma ktos Sava Eskimo?
                                    pozytywne wrażenia, nie tylko na śniegu, na suchym i mokrym też
                                    to samo

A jak z głośnością i szybkością zużycia bieżnika?
                                    Są ciche w porównaniu do innych zimówek?
                                    Jak szybko tracą bieżnik?
                                    są ciche

a bieznik nie wiem, wygląda, że te 3 sezony przelatają spokojowo
                                    była BKD+DSG '05 120kkm
                                    była BXE '08 190kkm

Komentarz

• satoot
                                      Rider
                                      • 2008
                                      • 525

Sava Eskimo
                                      są ciche
                                      a bieznik nie wiem, wygląda, że te 3 sezony przelatają spokojowo
                                      Jakie masz przebiegi, plus minus, ten okres na zimówkach?
                                      Albo inaczej: Twoje trzy sezony to ile będzie tysięcy kilometrów?

Komentarz

• szkoda
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2005
                                        • 22543

20kkm
                                        była BKD+DSG '05 120kkm
                                        była BXE '08 190kkm

Komentarz

• leszekmw
                                          RS
                                          • 2005
                                          • 5356

oculus, zawsze się pytam klienta czy mogę ....
                                          GVI 1.4TSI
                                          LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• maxpaynemm
                                            RS
                                            • 2008
                                            • 1764
                                            • Octavia II combi (1Z5)
                                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Moi drodzy zastanawiam się nad zakupem takich oponek http://www.motoricus.pl/opona_7_z_52...MONTERO_2.html do swojej skody. Wybrałem te ponieważ bardzo dobrze sprawowały się wcześniej w moim Nissanie jednak te akurat mają oznaczenie 91T a w letnich mam 91H.

Wiem akurat co znaczy T - do 190km i H - do 210km jest to oznaczenie nośności opony ale moje pytanie jest czy jak kupię T to będę miał jakieś problemy z jazdą???

Jest spora różnica w cenie na oponie ale pytam bo bezpieczeństwo jest dla mnie priorytetem.

Ps. raczej nie przewiduję rozpędzać się autkiem powyżej 160km/h

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Salvatore
                                              Rider
                                              • 2008
                                              • 282

maxpaynemm, wg instrukcji można zakładać zimówki o niższym indeksie prędkości, pod warunkiem nie przekraczania prędkości granicznej. Ale sam mam ten dylemat co kupić, różnica w cenie jest ponad 50% ;-)

Komentarz

• maxpaynemm
                                                RS
                                                • 2008
                                                • 1764
                                                • Octavia II combi (1Z5)
                                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

No właśnie cena jest sporo niższa :/ Chyba się zdecyduję na te które wybrałem

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• oculus
                                                  Ambiente
                                                  • 2008
                                                  • 228

Co myślicie o oponach Kleber Krisalp HP2? W rozmiarze 205/55R16 mają całkiem rozsądna cenę.
                                                  Skoda Octavia Scout 2.0TDI

Komentarz

Pracuję...