Octavia 1.9 TDi - warto?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • gruszeckik
    Classic
    • 2010
    • 12

Octavia 1.9 TDi - warto?

przebieg w jednym, ale jest kilka innych parametrow powiazanych jak (strzelam) czas pracy silnika itp. Tyle ze kazdy z nich mozna zmienic.
  • hellboyek
    Drive
    • 2008
    • 41

Octavia 1.9 TDi - warto?

Witam serdecznie. Otóż jestem w trakcie finalizacji kupna Skody Octavii 1.9 TDi 1998 (I rej. 12 XII). Oto dane:

1.9 TDI 90 KM wersja SLX
    zarejestrowana w Polsce 1998r/1999r
    pierwsza rejestracja 22.12.1998r
    el.szyby,el.lusterka,el.szyberdach,wspomaganie,
    podgrzewane siedzenia,ABS,KLIMA (swiezo nabita),2 xAIRBAG,
    alu felgi LETNIAKI, kpl.kół zimowych na stalówkach,
    centralny zamek, 2 x podłokietnik, roleta

samochod ma kilka mankamentow:
    trzeba wymienic pasek rozrzadu (kosz do 300 zl)
    jedno lusterko sie zacina
    wystepuje problem z immobiliserem (http://www.streetracing.pl/forum/ind...howtopic=10541)
    szyba na samym koncu jest lekko stluczona, jednak nie idzie w gore i jest to zaklejone
    samochod byl bity - mial stluczke, z tym ze jest naprawde bardzo dobrze zrobiony, srodek zadbany, elementy wnetrza nie sa zuzyte i naprawde przypomina samochod salonowy. Nie kopci, nie dymi, silnik pracuje rowno

Cena ponizej 17 tys, przebieg ma wbity 123 tys, choc w niego nie wierze, to wszystko wskazuje na to ze duzo wyzszy nie jest

Warto sie interesowac tym samochodem?

Komentarz

• super_gasior
      Classic
      • 2008
      • 7

Ja bym jeszcze na spokojnie poszukał, chociażby żeby mieć 3, 4 interesujące mnie oferty (typu "kupuję"), potem bym je porównał, odpowiedział sobie że zrobiłem "wszystko" i wybrał najlepszą.

A jeśli Twoja wiadomość dotyczy tej najlepszej, to wszystko tak naprawdę zależy czy autko Ci się podoba i dasz za to zadowalającą Cie cenę.

A co potem to już inna sprawa, myślę jednak że trzeba być optymistą.

Pozdrawiam i życzę dobrego wyboru.
      Artur

Komentarz

• piotrekpruszcz
        Ambiente
        S_OCP Member
        • 2007
        • 122

Re: Octavia 1.9 TDi - warto?

Zamieszczone przez hellboyek
        trzeba wymienic pasek rozrzadu (kosz do 300 zl)
        Powiedz gdzie za tyle ktoś Ci to zrobi z częściami to też chętnie skorzystam :diabelski_usmiech Wg mojej wiedzy takie rzeczy to tylko w erze...
        Na twoim miejscu zrobiłbym tak jak radzi kolega radzi poszukaj jeszcze, jest tego pełno.

Komentarz

• hellboyek
          Drive
          • 2008
          • 41

Fakt faktem samochodow jest bardzo duzo. Tyle, ze interesujacego mnie Kombi do pewnej ceny (19 tys.) z mojego regionu jest bardzo malo. Ogladalem ostatnio Toledo, ale to byl dramat co koles probowal przeforsowac.

A co do rozrzadu... Mam "swojego" mechanika. Do wymiany jest w zasadzie tylko łancuch i... (zapomnialem nazwe czesci), gdyz czesc byla robiona. Koszt zakupu czesci troche ponad 200 zlotych.

Komentarz

• czarny_wwa
            Rider
            • 2008
            • 411
            • Octavia III combi (5E5)
            • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

hellboyek, przepraszam bardzo ale w przedstawianej przez ciebie octavii nie ma łańcucha rozrządu :idea: Jeżeli otrzymałeś tą informacje (tzn. że jest tam łańcuch rozrządu) od "swojego" mechanika to radził bym ci nie oddawać samochodu w jego ręce. Wejdź sobie w opcje "szukaj" na naszym forum i poczytaj o wymianie rozrządu - tam naprawdę wszystko jest napisane - co, za ile, gdzie. Jak poczytasz to wtedy z pewnością będziesz mógł odpowiedzieć sobie sam na pytanie czy za 300 zł da się to wszystko zrobić.

Co do samochodu to cena raczej normalna - samochód ma już swoje lata i do tych 19 tyś zł z pewnością znajdziesz coś ciekawego i proszę cię szukaj samochodu w Polsce, a nie tylko koło siebie. Mam nadzieję, że chociaż szukasz w swoim województwie, a nie tylko np. w swoim mieście - przepraszam, ale jeżeli ktoś chce znaleźć dobry samochód za takie pieniądze to chyba może zainwestować np 150 zł czy 200 zł na przejazd np na drugi koniec Polski. Jeżeli jesteś innego zdania to ja życzę ci baaardzo dużo powodzenia, bo niestety będzie ci potrzebne.

Oglądaj również nasze forum - widzę że jesteś tu nowy - mamy też dział dot. sprzedaży, tam również są bardzo często ciekawe oferty. Zakup samochodu od naszego forumowicza jest chyba lepszy niż od kogoś tam z giełdy 8)

Na koniec napiszę jeszcze, że jeżeli znalazł byś coś ciekawego i chciałbyś aby ktoś z Sosnowca podjechał z tobą obejrzeć to cacko to z pewnością ktoś się znajdzie, kto będzie wiedział na co spojrzeć, co doradzić.

Pzdr. i życzę powodzenia!

Komentarz

• hellboyek
              Drive
              • 2008
              • 41

To nie do konca jest tak, ze sie nie zna. To nie ja wszystko rozumiem. Co do niego to jestem pewien, wiec spokojnie =)

Samochodow szukam na calym Ślasku. Jesli chodzi o Octavie to dosc malo jest ofert. Sam sie waham. Nie chce kupowac nic na sile, ale jak mi go sprzatna sprzed nosa, to bede bardzo zly. Wiadomo jak sie czlowiek czasami kieruje emocjami w trakcie zakupu. Chcialbym ejszcze zrobic przeglad w ASO Skody przed zakupem... To dobry pomysl?

Komentarz

• marekzu
                L&K
                • 2007
                • 1412
                • Superb II combi (3V5)

auto stoi w komisie czy od prywatnej osoby??

Komentarz

• hellboyek
                  Drive
                  • 2008
                  • 41

Gosc jest handlarzem, ale spisujemy normalna umowe... Samochod od poczatku w Polsce

Wiecie czego sie najbardziej boje? Ze mi zniknie spod bloku...

Komentarz

• Piotr_T
                    Rider
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 479

hellboyek, obawiasz sie, ze podpedza Ci 10 letnie auto ?

Komentarz

• hellboyek
                      Drive
                      • 2008
                      • 41

Tak. Znajomy mnie nastraszyl. Jego ojcu 3 razy sie wlamali. Koledze switneli jak byl w szkole... no strach. Za bardzo szanuje pieniadze.

Moze szukam dziury w calym? Zawsze mam obawy

Komentarz

• Piotr_T
                        Rider
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 479

Pozostaje zatem wykupic AC.

Komentarz

• Guguś
                          L&K
                          S_OCP Member
                          • 2008
                          • 1212

Ostatnio słyszałem, ze koleszce ukradli octavke 2000 jeden dzień przed końcem AC

Witaj szkoło, żegnajcie kochane pieniążki.

Komentarz

• martino
                            Elegance
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 974

Zamieszczone przez Guguś
                            Ostatnio słyszałem, ze koleszce ukradli octavke 2000 jeden dzień przed końcem AC
                            Ważne, że dzień przed, a nie dzień po zakończeniu polisy.
                            Co do kradzieży aut - nie ma reguły.

A co do głównego tematu tego wątku. Zgadzam się z kolegami. Trzeba szukać i mieć kilka aut do wyboru. Nie napalać się na jedno.
                            Ja szukałem auta ponad 2 miesiące - tak na ostro i znalazłem w województwie podkarpackim. Także krąg szukania powinien być duży.

Co do kosztów wymiany rozrządu to....... chyba powstrzymam się od komentarza ale zgadzam się w 100% z czarny_wwa,
                            Martino
                            125 KM /272 Nm - to już było....
                            teraz jest duży "+"
                            dgw.esite.pl

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=38246
                            -----------------------------------------------
                            PerfectService by DobryGrześWawa

Komentarz

• satoot
                              Rider
                              • 2008
                              • 525

Zamieszczone przez mll
                              A co do głównego tematu tego wątku. Zgadzam się z kolegami. Trzeba szukać i mieć kilka aut do wyboru. Nie napalać się na jedno.
                              Bardzo mądra porada przy kupnie auta używanego.

Sam będąc młodym człowiekiem (23 lata) kupowałem pod wpływem emocji ("napalenia", zachwytu - jakby nie nazwać) i później żałowałem wyboru.

Komentarz

• chopinnn
                                Drive
                                • 2007
                                • 60

Mam parę miesięcy młodszą....
                                Przebieg u mnie o jakieś 70 tys większy, w zeszłym roku robiony rozrząd części kosztowały coś koło 700 pln, a jeśli chodzi o immobilizer właśnie mnie to drażni - naprawiano wiązkę immobilizera ale po 3 miesiącach problem wrócił, teraz badam metodę na "psikanie"...

Komentarz

Pracuję...