tak, tydzien temu
Spalanie 1.8 TSi
Zwiń
X
-
Spalanie 1.8 TSi
Hello,
od 2 tygodni i po przejechaniu ok 1200 km moge z pewnoscia powiedziec ze to co podaje producent o spalaniu poza miastem jest czysta fikcja i wg. mnie nie mozliwym do uzyskania.
Specjalnie wybalem sie moja octavka w dluga podroz zeby sprawdzic jak sobie radzi w warunkach drogowych i okazalo sie ze spala 8/l 100 przy naprawde ekonomicznej jezdzie.
Nie wiem czy to jest spowodowane, moze ktos mi pomoze, tankuje od poczatku (nowosci) tylko paliwo 98 verva oraz nie trzymam obrotow wiecej niz 3,5 tys.
Mam nadzieje ze po dotarciu spalanie spadnie :idea:
-
-
Po 10 tys. km spalanie powinno się ustabilizować i osiągnąć niższe wartości niż na początku eksploatacji samochodu. Pamiętaj, że nie tylko silnik się dociera, ale również pozostałe elementy od układu przeniesienia napędu na oponach kończąc, więc o ustabilizowanym poziomie zużycia paliwa po 1500 km (teoretyczny okres docierania silnika) można zapomnieć. Nie napisałeś, czy bierzesz pod uwagę spalanie podane przez komputer, czy z kalkulatorem w ręku sprawdzane przy dystrybutorze na stacji paliw, bo mogą te wartości różnić się na początku eksploatacji.
P.S.
Dane katalogowe odnośnie poziomu spalania... każdy lubi pomarzyć, by przy tzw. normalnej eksploatacji zawsze je uzyskiwać. Normy EU powstają w oparciu o badania laboratoryjne, a nie drogową rzeczywistość.Mądry Polak po ©kodzie...
Komentarz
-
-
mam 1.8 TSI od stycznia , 12000 przejechane . Co do spalania to tak to wygląda.
Urlop Dubrownik , zrobiłem ok. 3500 km , średnia z tej wycieczki to 7.3 l/100km. zaznaczę , że jechałem bardzo przepisowo , prawie większość drogi autostrada i 136 km/h na tempomacie , dwie dorosłe osoby i dwoje dzieci , bagażnik . Potem byłem w Niemczech , tam już bez tempomatu większość trasy 170 - 180 km/h . Średnia co pokazał komp . 8.1 l/100km . Teraz jeżdżę do pracy , warunki miejskie 9.1 l/100km . uważam że to jak na to auto całkiem przyzwoicie . No i jazda tą Octavią z tym silnikiem to sama przyjemność .
pozdro Wszystkim
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez maciejk77nic sie nieustabilizowalo, samochod spala wiecej, chyba ze wczesniej jezdzilem wolniejO rany - jedna siódma życia to poniedziałek
Komentarz
-
-
Użytkuję od marca 2008 octavię 1.8 TSI
średnie spalanie w mieście: 8,5 do 9 l/100
Przy czym zdarza się, nie ukrywam, że gdy przy zimnym silniku wyjeżdżam do pracy i jadę w korku to na dystansie 7km komputer pokazuje średnie zużycie na poziomie 12-13l. Po całym dniu jeżdżenia spada jednak do danych które podałem najpierw.
Trasa: w zależności od stylu jazdy, jeśli płynna jazda i raczej nie więcej niż 120 km/h to mieszczę się w 6,5 l na 100km. Jeśli jadę 120 - 140 a momentami nawet do 200 km/h to spalanie niestety wychodzi 7,5 do 8,5 l na 100km.
Gdy kiedyś bawiłem się w eco driving i w trasie jechałem 90 km/h jak najpłynniej to uzyskałem wynik 5,5 l na 100km
W sumie to podobne spalanie miałem w toyocie corolli 1,4 którą ujeżdżałem od nowości przez 4 lata.seat exeo 2.0 TDI CR
Komentarz
-
-
Witam.
8 litrów na trasie przy ekonomicznej jeździe to sporo.
Tyle to ja mam bez oszczędzania.
Trasę Szczecin-Świnoujście-Szczecin jadąc przepisowo mogę spokojnie przejechać ze średnim spalaniem 6 litrów a nawet 5,8-5,9. A po mieście stojąc w korkach to niestety czasami wychodzi i 14 litrów na odcinku jakichś 8-10 km. Ale to extremum - średnio po mieście to około 10 litrów. W tym silniku naprawdę dużo zależy od ciężkości stopy 8)Pozdr.
Macko
Komentarz
-
-
Moja ma przejechane 6500 tyś/km średnie spalanie przy ostrym ruszaniu ze skrzyżowania pali i dużych prędkościach do 10,5 l jadąc bardzo przepisowo delikatnie przyspieszając można zbić zużycie do 5,5 l ale tak jeżdżę tylko z rodziną i elastyczność silnika jest super
na 6 można jechać 60 km/h po dodaniu gazu normalnie przyspiesza
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez oculusTo widzę, że 1.8TSI pali mniej niż 2.0TDI, bo mi na trasie Szczecin-Świnoujście-Szczecin nie udało się zejść poniżej 6l/100km.Pozdr.
Macko
Komentarz
-
-
Też się na początku ździwiłem spalaniem 8 do 9 l/100 na trasie, no ale niestety bieg nr 6 to nie nadbieg wiec na autostradzie jak chcesz pogonić to autko wciągnie, przy normalniejszej jeździe pamiętaj że masz 250 nm więc zmieniaj bieg na wyższy przy 2 tys i zaraz zobaczysz różnicę. No i jak już chłopaki pisali jest nadzieja, że troszkę spadnie jak się dotrze dobrze Szkodnik. Pozdrawiam.
[ Dodano: Pią 31 Paź, 08 23:42 ]
Acha i szkoda pieniędzy na 98, wpływa dobrze tylko na somopoczucie ( testy Auto Świat )
Lepiej tankować 95 a na pewnych stacjach.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez paul400Potem byłem w Niemczech , tam już bez tempomatu większość trasy 170 - 180 km/h . Średnia co pokazał komp . 8.1 l/100kmOctavia RS TDI in Race Blue 205KM/443Nm by Tune-up
H&R springs |OZ Crono HT wheels | EBC brakes on.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mario_tgMoja ma przejechane 6500 tyś/km średnie spalanie przy ostrym ruszaniu ze skrzyżowania pali i dużych prędkościach do 10,5 l jadąc bardzo przepisowo delikatnie przyspieszając można zbić zużycie do 5,5 l
chyba ze mierzysz to jako srednia z trasy + ostro po miescie
Zamieszczone przez MackoA po mieście stojąc w korkach to niestety czasami wychodzi i 14 litrów na odcinku jakichś 8-10 km. Ale to extremum - średnio po mieście to około 10 litrów. W tym silniku naprawdę dużo zależy od ciężkości stopy
TSI pali wiecej niz TDI. Mimo wszystko ze kolegom wychodza wartosci w granicach 6l/100 to trzeba jechac naprawde delikatnie. Normalna jazda na trasie to okolice 8l
Komentarz
-
-
O Panowie, widzę że trasa Szczecin - Świnoujście jest odcinkiem testowym dla naszych autek .
Ja ostatnio jechałem bardzo płynnie z prędkością 90 - 120. czasami 140, bo padało to skodzinka spaliła dokładnie 6,1. Natomiast przy średniej prędkości jaką pokazał komp 128km/h spaliła 7,9. Dodam, że Szczecin Pomorzany - Świnoujście centrum 1godz 15 min.
Pozdr.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez bbartusO Panowie, widzę że trasa Szczecin - Świnoujście jest odcinkiem testowym dla naszych autek .
Ja ostatnio jechałem bardzo płynnie z prędkością 90 - 120. czasami 140, bo padało to skodzinka spaliła dokładnie 6,1. Natomiast przy średniej prędkości jaką pokazał komp 128km/h spaliła 7,9. Dodam, że Szczecin Pomorzany - Świnoujście centrum 1godz 15 min.
Pozdr.Pozdr.
Macko
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Macko
Ja po ekspresówce przepisowo do 110 na trasie około 90 a odcinek nad morzem (Między Międzyzdrojami a Dziwnowem) to nawet 70-80.Skoda Octavia Scout 2.0TDI
Komentarz
-
Komentarz