Jaka to felga???

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • olejek
    Ambiente
    • 2006
    • 121

Jaka to felga???

1. ryhO
    2. arturas03
    3. MoDoc
    4. Skłodi
    5. meesha
    6. meeku

Zamawiam 1 szt.
    http://keeprockin.art.pl/‎
  • kajacek
    Drive
    • 2005
    • 66

Jaka to felga???

Witam

Dzisiaj po raz pierwszy złapałem kapcia w mojej Octavce - a w sumie to złapała żonka wcześniej, a ja dzisiaj zauważyłem "flak" na kole... Oczywiście syn zaczął wymieniać koło i w pewnej chwili dzwoni do domu z garażu, że coś mu nie pasuje, bo nie może założyć "zapasu": przyszedłem do garażu, od razu na początku "ochrzaniłem" go, że nie umie zakładać koła i zacząłem robić to sam - wziąłem "zapas", próbowałem go założyć na piastę i tu suprise :shock: - otwory na śruby nie pasują !!! Rozstaw niby ten sam, ale są po większym promieniu (ok. 1/3 średnicy śruby...), poza tym szczęka hamulcowa opierała się o felgę... Przypominam, że dopiero pierwszy raz (po 68 000 km) ruszyłem zapas; nie miałem okazji (no bo po co???) zaglądać wcześniej do schowka...

Zacząłem przyglądać się temu "zapasowi" i faktycznie to inna felga - niby rozmiar opony ten sam (195/65/15), ale np. stara felga ma 10 "fasolek" na obwodzie, a ta felga z "zapasu" ma na obwodzie 18 otworów; poza tym oznaczenia na starej feldze są inne niż na nowej ...

Na starej miałem takie oznaczenia (umieszczone pomiędzy 5 otworami na śruby:

T ET38
    6Jx15H2
    VWO DE
    05/04 II/05
    1I0601 027Q

A na nowej były takie:

11/06 I5/29
    VWAG 1K0601 027C
    CZ
    6Jx15 I12
    HA 4 2150959

I teraz mam pytanie i prośbę do fachowców: od czego może być ta nowa felga??? Nie mam bardzo szans na reklamację, bo już minęło ponad 4 lata od zakupu i nawet już nie ma tego ASO, gdzie to kupiłem; chciałbym tylko wiedzieć, od czego to jest, to może sprzedam

Po drugie, ile może kosztować felga do Octavii (rocznik 2004) na koła 195/65/15 i gdzie to można kupić???

A poza tym mam nauczkę, aby wszystko dokładnie sprawdzać przy zakupie - ale z drugiej strony miałem raczej małe szanse, aby wychwycić to przy zakupie...

Komentarz

• blackspot
      Rider
      • 2007
      • 291

W O1 był rozstaw śrub 5x100 czyli 5 otworów na promieniu o średnicy 100mm. W nowej O2 jest 5x112. Inna sprawa, że jeśli masz auto od 2001 to nie może to być felga od O2. ETKA mówi jednak, że jest to O2. Może ktoś ci ją zamienił w trakcie?

Jeśli dobrze sprawdzam pasuje także do poniższych modeli.
      Załączone pliki
      Powered by Rogalotti + DSG

Komentarz

• kajacek
        Drive
        • 2005
        • 66

Zamieszczone przez blackspot
        Inna sprawa, że jeśli masz auto od 2001 to nie może to być felga od O2. ETKA mówi jednak, że jest to O2. Może ktoś ci ją zamienił w trakcie?

Jeśli dobrze sprawdzam pasuje także do poniższych modeli.
        Octę mam od czerwca 2004 roku - kupiłem w salonie; wtedy chyba już zaczynały się O2 - a na pewno były na jesieni...

Jak poszukałem w internecie, to koło pasuje do O2...

Komentarz

• Maicroft
          Moderator
          S_OCP MemberModeratorr
          • 2004
          • 25757
          • Audi

Numer 1K to numer od Golf 5

No nie bedzie to pasowac i masz zonka, ktos gdzies podmienil kolo :twisted:

Jak opone na zapasie masz taka sama jak inne, to jedz do pierwszego lepszego wulkanizatora, sadze ze bedzie zainteresowany zamiana felgi 5x100 na 5x112
          Spritmonitor.de

Komentarz

• kajacek
            Drive
            • 2005
            • 66

Golf 5 ??? Dziwne... Podejrzewałbym raczej O2...

Raczej mi nikt nie zamienił felgi z oponą, bo na tym zapasie mam oryginalnego Matador'a - tak, jak na pozostałych kołach, gdy kupiłem Octavkę... Chyba, że ktoś zdążył wymienić oponę na feldze, a to już chyba przesada

Podejrzewam raczej brakoróbstwo w fabryce, gdzie składali tę Octę... BTW: gdzie wtedy składali Octavie (2004 rok) - w Poznaniu, czy też sprowadzali je z Czech??? Wydaje mi się, że Octavie były w całości sprowadzane...

Ten pomysł z wulkanizatorem - sprawdzę dzisiaj, bo jak sprawdziłem na Allegro, to felgi 5x112 są raczej droższe niż 5x100...

Komentarz

• Maicroft
              Moderator
              S_OCP MemberModeratorr
              • 2004
              • 25757
              • Audi

Nie dziwne, tylko wiekszosc czesci w OI OII ma oznaczenia Golfa. Poszukaj a znajdziesz u Siebie mase oznaczen zaczynajacych sie 1J0 lub 1J1.

To ze tam jest Matador to nic niezwykłego do budżetowych Golfow czy tam A3 tez mogą takie zakładać
              Spritmonitor.de

Komentarz

• blackspot
                Rider
                • 2007
                • 291

Panowie, felgi do GolfaV i O2 mogą być (jeśli nie są) dokładnie takie same. W przypadku kolegi to chyba wygląda na to, że fabryka dała ciała. To był okre kiedy O2 dopiero co wchodziła do produkcji i kto wie co tam się wtedy działo