Z tego co pamiętam, to trzeba lekko podważyć od tyłu po bokach śrubokrętem i wylezie draństwo. Robiłem to bo sam byłem ciekaw co tam jest, ale widać skleroza w moim wieku jest naturalnym zjswiskiem.
Wymiana lamp [bez halogenów] na [z halogenami] - help
Zwiń
X
-
Wymiana lamp [bez halogenów] na [z halogenami] - help
Dziś udało mi się kupić ori lampki ze zintegrowanymi halogenami i przygotowuję się do wymiany moich, które to halogenów nie miały.
Kilka pytań bo troszku na elektryce się nie znam (nie bijcie) :
1) włącznik świateł mam 1-stopniowy. Czy jak podłącze nowe lampy to załączając (dotychczas tylko) tylny halogen teraz zapalą się i przednie ? czy jednak będzie potrzeba wymiany na 2-stopniowy - bo dopiero przednie zaczną świecić na 2-stopniu wyciągniętego wichajstra ?
2) jak wygląda sprawa przekaźnika ? Jak nie miałem w serii przednich halogenów to trza dokłądać jakiś nowy? Wpinać się pod istniejący od hal. tylnego ? A może wiązka kabli jest już podciągnięta we wszystkich octach tak samo i szukać zaizolowanych kabelków koło włacznika świateł ?
3) Może jeszcze jakieś sugestie, co może mnie zaskoczyć, gdzie paluchów nie pchać żeby nie popieściło :wink: ?
Dzięki.
-
-
cysterniarz,
Jak podłączysz nowe lampy przednie halogeny nie zaświecą się na tym włączniku,pierwsze "wyciągnięcie" pokrętła zapali tylne p.mgłowe jak dotychczas.We włączniku z halogenami pierwsze wyciągnięcie zapala przednie halogeny,drugie tylne p.mgłowe.
Sprawdź w kostce przy reflektorach ile tam dochodzi przewodów.Jeśli jest 8 ,znaczy wiązka jest przygotowana,jeśli 6 musisz oprócz zakupu włącznika zainwestować w dorobienie wiązki,co myślę powierzysz elektrykowi.Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.
Komentarz
-
-
no racja ops: tylko że włącznik już wydłubałem i jest tam 10 kabli :?: Zaraz podniosę maskę i zobacze ile tam jest drutów. JanuszSz, a może maż gdzieś opis tej kostki włącznika które oznaczenia na wtyczce (NSL NL A.... itd) są do których światełek. Czy ten 9ty i 10ty kabel to jest oświetlenie włącznika ?
Komentarz
-
-
Przy wtyczce lamp mam 7 drutów. Na wtorek ustawiłem się z kolegą co trochę kuma elektryke to sprawdzi czy trzeba puścić nową wiązkę czy już takowa istnieje, bo dla mnie te druciki to czeski film :wink:
[ Dodano: Sob 25 Paź, 08 18:27 ]
Czy jakiś "miszczu" dałby rade rozszyfrować oznaczenia na włączniku świateł, który pin za za jakie światło odpowiada ?
Dzięki
Komentarz
-
-
manolo zerknij sobie na to: http://www.voila.pl/071/mzri5/?1
Zapożyczone z forum vwgolf.pl, ale w sumie MK4 to to samo co O1.
Komentarz
-
Komentarz