Zamieszczone przez szkodzisław
leon vs. octavia vs. audi
Zwiń
X
-
leon vs. octavia vs. audi
Witam serdecznie
Proponuję zabawę typu wskaż plusy dodatnie i ujemne :-)
Najchętniej przez osoby, które wszystkimi czterema autami jeździły.
Ponieważ od pewnego czasu powoli dojrzewam do zmiany obecnego auta na coś co będzie rozwinięciem jego zalet, bez jego wad.
Obecny Octavia 1.8T.
Główne założenia
-używany
->200KM
- <50kPln
- benzin
- zawieszenie, które będzie nadążało za samochodem
- czterodrzwiowy, chętnie kombii
- ładny :-)
I tak na placu boju pozostały:
-Octavia IIRS (2005)
Sentyment. Tylko mam z tym samochodem jeden problem. Ze zderzakami i spojlerami RS wygląda jakoś tak... krowiasto. Wiem głupie... Poza tym jest... droga.
-Seat Leon 225. (2004-2005)
Jest piękny. Tylko....czy on aby nie ma zawieszenia takiego jak w Octavii?
- Audi A4 3.0 (2003)
Bez wizualnego zadęcia "sportowego" chyba oferuje lepsze parametry trakcyjne od całej reszty
- Audi S4 2,7BT Kombi (2001)
Mój faworyt. Tylko kupno egzemplarza w dobrym stanie jest chyba niewykonalne.
I co sądzicie?
-
-
Zamieszczone przez czarny108-Octavia IIRS (2005)
Zamieszczone przez czarny108-Seat Leon 225. (2004-2005)
Zamieszczone przez czarny108- Audi A4 3.0 (2003)
Zamieszczone przez czarny108- Audi S4 2,7BT Kombi (2001)
Ja generalnie jestem zwolennikiem aut w miare nowych. RS4 na pewno byl/jest swietnym autem. Pytanie tylko czy po 7 latach też takie będzie.
Czasem nawet drobne usterki, awarie, itd potrafią zrujnować całą sympatię do posiadanego auta.
Ale to wszystko zależy od indywidualnych preferencji - w sumie...TDI 205PS
Komentarz
-
-
Nie wiem jakie przebiegi generujesz rocznie, ale sądzę, że to istotny parametr przy wyborze.
Jeżeli jeździsz >20k rocznie to decyduj się na w miarę najmłodszy samochód.
Jeżeli jeździsz mało, można rozważyć starsze auto.
Gdybym ja miał wybierać z tych, które podałeś to bezapelacyjnie brałbym OII RS.
Jeżeli chdzi o wypadkową komfortu, osiągów oraz walorów praktycznych to zdecydowanie wygrywa. Po prostu najbardziej racjonalny wybór.
To oczywiście moja subiektywna opinia...
Tylko zastanawia mnie gdzie znajdziesz OII RS poniżej 50 tys??? Z tego co się orientuję powinieneś mieć budżet co najmniej 60 tys...Były:
Skoda Octavia 2004, 1.9 TDI 110 km, ASV,
Fiat Croma 2006, 1.9 MultiJet 150 km
Jest:
Volkswagen CC 2013, 1.4 TSI 160 km
Komentarz
-
-
BT - to biturbo? Wiec chyba masz na mysli RS4.
otomoto.pl to internetowa giełda samochodowa. W otoMoto kupisz i sprzedasz samochody osobowe, dostawcze, ciężarowe i motocykle, ale także maszyny o różnym przeznaczeniu, np. budowlane i rolnicze.
Komentarz
-
-
To może linkami:
może i nie było w 2005 RS. Ale na allegro jest :-)
Może gdyby zamontować zderzaki z serii odzyskałaby lekkość? Tylko czy taka operacja jest możliwa? Jak znam życie to nie zmieści się jakiś intercooler....
Nowy Leon jest straszny...
starszy jest ładny (dla mnie) poza tym jest ich sporo i to kupionych w krajowej sieci
otomoto.pl to internetowa giełda samochodowa. W otoMoto kupisz i sprzedasz samochody osobowe, dostawcze, ciężarowe i motocykle, ale także maszyny o różnym przeznaczeniu, np. budowlane i rolnicze.
Choć niekoniecznie żółty...Ale mam sentyment do tego silnika. Poza tym ma 75 koników więcej. Tylko co z zawieszeniem?
3.0 w Audi to wolnossąca benzyna. Czy jest podatna na ewentualny chiptuning?
Choć niekoniecznie ten ....
Co do 2.7... Chodzi mi o S4 nie RS4. Ale nie ulega wątpliwości, że zamienianie zadbanej Octavii 99 na nie wiadomo jakie audi 2001 jest bezsensu. Z tym się zgodzę.
Jednocześnie nowsze S4 2003-2005 nie mieści się w zadanym przedziale cenowym. Poza tym V8.... pachnie trochę finansowym samobójstwem. :-)
A może nie?
Wiem, że porównujemy trochę nieporównywalne, ale może coś ciekawego z tego wyniknie.
Dla mnie i dla innych
Pozdrawiam
Zamieszczone przez MiKruSZamieszczone przez czarny108-Octavia IIRS (2005)
Zamieszczone przez czarny108-Seat Leon 225. (2004-2005)
Zamieszczone przez czarny108- Audi A4 3.0 (2003)
Zamieszczone przez czarny108- Audi S4 2,7BT Kombi (2001)
Ja generalnie jestem zwolennikiem aut w miare nowych. RS4 na pewno byl/jest swietnym autem. Pytanie tylko czy po 7 latach też takie będzie.
Czasem nawet drobne usterki, awarie, itd potrafią zrujnować całą sympatię do posiadanego auta.
Ale to wszystko zależy od indywidualnych preferencji - w sumie...
Komentarz
-
-
No może cena. Prawie 60.000?
Za to naprawdę można mieć to Audi, o którym pisałem (3.0), a i S4 (4,2) chodzą w sumie niewiele drożej.
Zamieszczone przez MaicroftNie wiem czy dobre kojarze, ale jesli to jest RS to sprzedaje sie juz bardzo dlugo, co najmniej 4 miesiace, wiec raczej cos jest z nim nie tak :twisted:
Komentarz
-
-
może i nie było w 2005 RS. Ale na allegro jest :-)
Może gdyby zamontować zderzaki z serii odzyskałaby lekkość? Tylko czy taka operacja jest możliwa? Jak znam życie to nie zmieści się jakiś intercooler....
Co do S4, to macie rację - mój błąd - sorrki. Nie zawsze S4 było wolnossące...TDI 205PS
Komentarz
-
Komentarz