Jaka kolejnosc

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • gruszeckik
    Classic
    • 2010
    • 12

Jaka kolejnosc

Zamieszczone przez Andrev3
    Zamieszczone przez szkoda
    malutki :!:
    Dzięki za ten tekst... totalnie mnie rozbiłeś teraz :haha: :haha: :haha:
    a od czego ja tu niby jestem :?: :!: :thank:
  • hellboyek
    Drive
    • 2008
    • 41

Jaka kolejnosc

Przyszedl czas na przerejestrowanie samochodu. I tu moje pytanie, jaka kolejnosc mam zastosowac?

Musze:
    - wypowiedziec umowe OC
    - przerejstrowac samochod
    - wykupic OC na nowe blachy

Czy mozna to zrobic w takiej kolejnosci:

- rano ide do urzedy z papierami oraz dotychczasowymi blachami, skladam wnioski
    - ide do towarzystwa ubezpieczeniowego i wypowiadam umowe OC (szczegolnie tu chodzi mi o strone prawna, gdyz, formalnie smaochod bedzie w trakcie wyrejestrowania z poprzednich blach)
    - po zarejestrowaniu ide od razu po OC

Wiem, ze moze dla niektorych to jest przyglupawe, ale nie chcialbym nic zlego zrobic, ani tym bardziej w zlej kolejnosci.

Komentarz

• czarny_wwa
      Rider
      • 2008
      • 411
      • Octavia III combi (5E5)
      • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

hellboyek, przede wszystkim do wydziału komunikacji musisz zabrać blachy, dowód rejestracyjny, kartę pojazdu oraz ważne ubezpieczenie oc.
      Jeżeli samochód był zarejestrowany w tej samej gminie (lub dzielnicy czy coś takiego) to nie musisz kupować nowych tablic - zostają stare, jedynie naklejane są na nich nowe naklejki homologacyjne. Musisz w tym przypadku podać tej Pani/Panu w okienku nr z naklejki szyby czołowej (jest od wewnątrz).
      Powracając jednak do ubezpieczenia.
      Ubezpieczenie jeżeli jest w miarę świeże (w moim przypadku raz miałem tak że było opłacone na jeszcze 11 miesięcy) to po prostu ubezpieczyciel przepisuje je na ciebie poprzez aneks. Jeżeli poprzedni właściciel miał duże zniżki, a ty nie masz w ogóle to będziesz musiał dopłacić różnicę. Czasem jednak nie opłaca się taki myk, bo np dostaniesz gdzieś jakiś pakiet albo kupisz taniej oc.
      Wypowiadać umowy oc nie musisz - to nie jest twoja sprawa. Ty kupiłeś samochód z ubezpieczeniem, a ono jest na starego właściciela i to jego ubezpieczyciel będzie ścigał. Ale on też pozbędzie się problemu bo wystarczy że zaniesie kopie umowy sprzedaży samochodu i napisze stosowne oświadczenie.
      No to tyle - ale się rozpisałem.
      Pzdr.!

Komentarz

• hellboyek
        Drive
        • 2008
        • 41

Czyli OC w urzedzie mi zabieraja? Bo ja chcialbym oddach blachy, papiery itd i jednoczesnie isc do towarzystwa i wypowiedziec umowe
        Slyszalem, ze OC musze wypowiedziec... tym bardziej nie wiem jak ma sie sytuacja, gdy samochod kupowalem nie bezposrednio od wlasciciela:

Jeśli kupujący zdecyduje, że chce zmienić ubezpieczyciela, ma obowiązek w okresie 30 dni od daty zakupu pojazdu WYPOWIEDZIEĆ “starą” polisę, w towarzystwie, w którym została zawarta.

Komentarz

• czarny_wwa
          Rider
          • 2008
          • 411
          • Octavia III combi (5E5)
          • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Jeżeli załatwisz sprawę od ręki to tylko sprawdzą czy jest ważne i oddają ci wszystkie papiery, blachy, itd. - po prostu przerejestrowałeś samochód

Co do tych 30 dni to jest tak że na dobrą sprawę sprzedający powinien się zrzec tego ubezpieczenia - może być taki że pójdzie do towarzystwa ubezpieczeniowego z umową sprzedaży i powie że sprzedał samochód i kupujący (czyli ty) nie chciał tego ubezpieczenia dlatego chce zwrot kasy. Oni wtedy liczą 30 dni od daty sprzedaży samochodu - to jest właśnie ten okres o którym piszesz w którym masz ochronę ubezpieczeniową - i resztę wypłacają mu.

Reasumując: od zakupu pojazdu masz na bank 30 dni ubezpieczenia swojego czy kogoś innego - nieważne - na pewno masz
          Jeżeli więc zawrzesz nową umowę u innego ubezpieczyciela to powinieneś powiadomić starego o tym fakcie - jak chcesz spać spokojnie. Możesz też zapytać się w towarzystwie w którym jest teraz ubezpieczony ile chcieliby za ubezpieczenie - może warto zostać.

Pamiętaj też o urzędzie skarbowym - ja w swoich umowach sprzedaży zawsze pisałem, że to kupujący ma zapłacić 2% urządowi skarbowemu bo nie chciało mi się nigdy wypełniać druczków itd. Ale tutaj też masz chyba 30 dni (jak się nie mylę).

Mam nadzieję, że pomogłem.

Komentarz

• TOM67
            Drive
            • 2008
            • 88
            • Octavia I (1U2)
            • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez hellboyek
            Czyli OC w urzedzie mi zabieraja? Bo ja chcialbym oddach blachy, papiery itd i jednoczesnie isc do towarzystwa i wypowiedziec umowe
            Slyszalem, ze OC musze wypowiedziec... tym bardziej nie wiem jak ma sie sytuacja, gdy samochod kupowalem nie bezposrednio od wlasciciela:

Jeśli kupujący zdecyduje, że chce zmienić ubezpieczyciela, ma obowiązek w okresie 30 dni od daty zakupu pojazdu WYPOWIEDZIEĆ “starą” polisę, w towarzystwie, w którym została zawarta.
            Jeżeli nie przepisujesz na siebie OC z poprzedniego właściciela MUSISZ wypowiedzieć ( na piśmie ) max. na 1 dzień przed końcem ważności polisy. Kolega kupił sam. wykupił sobie OC i nie wypowiedział OC poprzedniego właściciela, efekt musiał zapłacić za 2 ubezpieczenia OC.

1. Urząd Komunikacyjny
            2. Wypowiedzieć lub przepisać OC , wykupić nowe ( nowe OC musi być wykupione tego samego dnia co przerejestrowanie sam- odebranie blach)
            3. Urząd Skarbowy - 7 lub 14 dni ( nie pamiętam) od daty przerejestrowania
            + LPG

Komentarz

• marekzu
              L&K
              • 2007
              • 1412
              • Superb II combi (3V5)

Zamieszczone przez TOM67
              MUSISZ wypowiedzieć ( na piśmie ) max. na 1 dzień przed końcem ważności polisy
              po zakupie w ciagu 30 dni - jesli nie wypowiesz , zawrzesz w innym TU , to w tym pierwszym mozesz dostac np. do zaplaty 2 rate

Komentarz

• mani0
                Rider
                • 2008
                • 643

Zamieszczone przez TOM67
                3. Urząd Skarbowy - 7 lub 14 dni ( nie pamiętam) od daty przerejestrowania
                14 dni, opłata 2% od kwoty w umowie, albo w cenniku US (zależy co korzystniej dla US oczywiście). chyba, że kupiłeś samochód z komisu, albo z salonu, wtedy sprzedawca powinien ponieść opłatę.

Komentarz

Pracuję...