PALIWO

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• PALIWO

No ładne cacko :!:

pozdr
    Wojtek

PALIWO

Witajcie / Dobry Den,Ahoj

Przejechałem prawie 1000 km mym Octavianem i zastanawiam czy nie wlewać PB 98 pomimo że fabryka i w ASO radzą aby wlewać Pb 95. :?:
    Co Wy na to? :confused

Komentarz

• Klauzero
      Rider
      • 2008
      • 575

W jakim celu? Spodziewasz się poprawy osiągów? Marna inwestycja, zwłaszcza, że wbrew pozorom benzyna Pb98 ma niższą wartość energetyczną (kaloryczną).
      W PB98 warto zainwestować w przypadku jednostek FSI lub inne z czujnikiem spalania stukowego.
      P.S.
      Czasy, kiedy trzeba było tankować Pb98, by móc "cieszyć" się 95-oktanowym paliwem chyba już dawno minęły.
      Mądry Polak po ©kodzie...

Komentarz

• szkoda
        RS
        S_OCP Member
        • 2005
        • 22543

my na to, że może zamiast się zastanawiac, to po prostu wlej
        sam zdecydujesz czy warto :szeroki_usmiech
        saport techniczny baj DGW
        była BKD+DSG '05 120kkm
        była BXE '08 190kkm
        no i nie ma :-)

Komentarz

• Klauzero
          Rider
          • 2008
          • 575

(...) a potem z uśmiechem na twarzy powtórz sobie hasło: "Skoro nie widać różnicy, to po co przepłacać"

Komentarz

• szkoda
            RS
            S_OCP Member
            • 2005
            • 22543

Zamieszczone przez Klauzero
            (...) a potem z uśmiechem na twarzy powtórz sobie hasło: "Skoro nie widać różnicy, to po co przepłacać"
            poczekaj, poczekaj, niektórzy różnice widzą, a ja jestem za tym, żeby za wszelką cenę poprawiać sobie samopoczucie i umilać życie
            placebo też niekiedy działa, więc... czemu nie :!:
            saport techniczny baj DGW
            była BKD+DSG '05 120kkm
            była BXE '08 190kkm
            no i nie ma :-)

Komentarz

• tomekjmopl
              L&K
              S_OCP Member
              • 2006
              • 1187
              • Opel
              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez octavian16
              itajcie / Dobry Den,Ahoj

Przejechałem prawie 1000 km mym Octavianem i zastanawiam czy nie wlewać PB 98 pomimo że fabryka i w ASO radzą aby wlewać Pb 95. :?:
              Co Wy na to? :confused
              A ja Ci proponuję V-Pover Racing 99 octanów - będziesz miał napęd prawie rakietowy :P :P :P, że o lpg z liczbą octanową ponad 100 już nie wspomnę :wink:

Komentarz

• Klauzero
                Rider
                • 2008
                • 575

Tak, poniekąd masz rację... przeglądając różne fora można się doczytać bardzo różnych efektów związanych z zastosowaniem PB98 - cichsza praca, mniejsze spalanie, lepsze przyśpieszenie i wiele innych... Placebo rulez BTW najlepsze efekty można uzyskać tankując autko w Niemczech - spełnienie marzeń każdego silniczka po kilkuset tankowaniach w PL

Komentarz

Mam małe drgania na jalowym więc pomyślałem że PB 98 mi je zredukują.
                  A może magnetyzerki coś poprawią.
                  Na alegro sprzedają coś takiego z zaświadczeniami i opiniamy od samego związku motorowego że to coś poprawia osiągi i parametry silników: spalania mniejsze, żwawszy silniczek i tak dalej.
                  Co Wy na to?
                  Niedziwcie się ze tak męcze temacik ale może coś te zmiany poprawią?

Komentarz

• Klauzero
                    Rider
                    • 2008
                    • 575

Magnetyzery w celu redukcji drgań silnika? Pod tym to już chyba żaden przedstawiciel PZM by się nie podpisał. Magnetyzery świetnie sprawdzają się podobno w celu zmniejszenia opłat za prąd i wodę, ale czy w ten sam sposób działają na silnik i zużycie paliwa... jakoś nie jestem przekonany

Komentarz

• miodzik
                      Drive
                      • 2007
                      • 93
                      • Octavia I (1U2)
                      • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Masz nowe auto, daj mu się najpierw porządnie dotrzeć (10000km) a potem ewentualnie kombinuj. Zobaczysz, silnik po tym okresie będzie pracował inaczej. Jedyne co sensownego mogę Ci polecić, to wymiana oleju po 3000 km.

Komentarz

• zurcio
                        RS
                        • 2008
                        • 2046

czy nie wlewać PB 98 pomimo że fabryka i w ASO radzą aby wlewać Pb 95.
                        sensu nie ma, jeśli zatankujesz raz - nawet różnicy nie odczujesz,
                        jak będziesz tankować non stop - też nie odczujesz bo się przyzwyczaisz, jeśli takowa będzie :P

chyba, że
                        Zamieszczone przez Klauzero
                        tankując autko w Niemczech
                        ponoć różnicę widać od razu ...

A może magnetyzerki coś poprawią.
                        to już zupełna klapa :diabelski_usmiech

ale wszystko dla ludzi - decyzję podejmiesz sam - my się tylko wypowiemy
                        Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...

Komentarz

• mecholl
                          L&K
                          • 2008
                          • 1006

Nie wiem jaka jest różnica w cenie między 95 z 98 w Polsce. W Stockholmie 95 jest po 10.64 sek a 98 10.94 sek. Tankując zbiornik 55 litrów benzyną 95 zapłacimy 585.2 sek a 98 zapłacimy 601.7. Różnicy jest 16.5 sek więc nie odczuwalna. Na lepsze osiągi nie liczę, tylko,że może troszkę lepszej jakości paliwo tankuję < bardziej czyste >. To tylko tak dla porównania.

Pozdrawiam
                          Nasze Auta http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=599169#599169

Komentarz

Pracuję...