Przejechałem prawie 1000 km mym Octavianem i zastanawiam czy nie wlewać PB 98 pomimo że fabryka i w ASO radzą aby wlewać Pb 95. :?:
Co Wy na to? :confused
W jakim celu? Spodziewasz się poprawy osiągów? Marna inwestycja, zwłaszcza, że wbrew pozorom benzyna Pb98 ma niższą wartość energetyczną (kaloryczną).
W PB98 warto zainwestować w przypadku jednostek FSI lub inne z czujnikiem spalania stukowego.
P.S.
Czasy, kiedy trzeba było tankować Pb98, by móc "cieszyć" się 95-oktanowym paliwem chyba już dawno minęły.
(...) a potem z uśmiechem na twarzy powtórz sobie hasło: "Skoro nie widać różnicy, to po co przepłacać"
poczekaj, poczekaj, niektórzy różnice widzą, a ja jestem za tym, żeby za wszelką cenę poprawiać sobie samopoczucie i umilać życie
placebo też niekiedy działa, więc... czemu nie :!:
saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Przejechałem prawie 1000 km mym Octavianem i zastanawiam czy nie wlewać PB 98 pomimo że fabryka i w ASO radzą aby wlewać Pb 95. :?:
Co Wy na to? :confused
A ja Ci proponuję V-Pover Racing 99 octanów - będziesz miał napęd prawie rakietowy :P :P :P, że o lpg z liczbą octanową ponad 100 już nie wspomnę :wink:
Tak, poniekąd masz rację... przeglądając różne fora można się doczytać bardzo różnych efektów związanych z zastosowaniem PB98 - cichsza praca, mniejsze spalanie, lepsze przyśpieszenie i wiele innych... Placebo rulez BTW najlepsze efekty można uzyskać tankując autko w Niemczech - spełnienie marzeń każdego silniczka po kilkuset tankowaniach w PL
Mam małe drgania na jalowym więc pomyślałem że PB 98 mi je zredukują.
A może magnetyzerki coś poprawią.
Na alegro sprzedają coś takiego z zaświadczeniami i opiniamy od samego związku motorowego że to coś poprawia osiągi i parametry silników: spalania mniejsze, żwawszy silniczek i tak dalej.
Co Wy na to?
Niedziwcie się ze tak męcze temacik ale może coś te zmiany poprawią?
Magnetyzery w celu redukcji drgań silnika? Pod tym to już chyba żaden przedstawiciel PZM by się nie podpisał. Magnetyzery świetnie sprawdzają się podobno w celu zmniejszenia opłat za prąd i wodę, ale czy w ten sam sposób działają na silnik i zużycie paliwa... jakoś nie jestem przekonany
Masz nowe auto, daj mu się najpierw porządnie dotrzeć (10000km) a potem ewentualnie kombinuj. Zobaczysz, silnik po tym okresie będzie pracował inaczej. Jedyne co sensownego mogę Ci polecić, to wymiana oleju po 3000 km.
czy nie wlewać PB 98 pomimo że fabryka i w ASO radzą aby wlewać Pb 95.
sensu nie ma, jeśli zatankujesz raz - nawet różnicy nie odczujesz,
jak będziesz tankować non stop - też nie odczujesz bo się przyzwyczaisz, jeśli takowa będzie :P
chyba, że
Zamieszczone przez Klauzero
tankując autko w Niemczech
ponoć różnicę widać od razu ...
Zamieszczone przez octavian16
A może magnetyzerki coś poprawią.
to już zupełna klapa :diabelski_usmiech
ale wszystko dla ludzi - decyzję podejmiesz sam - my się tylko wypowiemy
Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...
Nie wiem jaka jest różnica w cenie między 95 z 98 w Polsce. W Stockholmie 95 jest po 10.64 sek a 98 10.94 sek. Tankując zbiornik 55 litrów benzyną 95 zapłacimy 585.2 sek a 98 zapłacimy 601.7. Różnicy jest 16.5 sek więc nie odczuwalna. Na lepsze osiągi nie liczę, tylko,że może troszkę lepszej jakości paliwo tankuję < bardziej czyste >. To tylko tak dla porównania.
Komentarz