A jak w Octavce wchodzi się w te dodatkowe funkcje maxi-dot
ponieważ nie mam kierownicy wielofunkcyjnej, to żeby wejść w ustawienia muszę przytrzymać przycisk (ten do przełączania się pomiędzy różnymi funkcjami kompa), potem z menu wybieram setup, potem lights&Vision no i tam mam dwa checkboxy do zaznaczania day light oraz comf. indic (czy coś takiego), to drugie to właśnie komfortowa praca kierunków.
Z tego co pamietam, cos takiego mozna bylo zrobic w Fabii.
Octavia I pomimo posiadania MFA nie miala mozliwosci kalibracji tych wskazan na VAG-u.
Czy cos takiego mozna zrobic w OII?? Zaczyna mnie denerwowac, rozjazd spalania rzedu 0,5-0,8l/100km na linii komputer-dystrybutor.
Bawił się czymś takim ktoś?? Z tego co tez pamietam, to rozchodziło się o zmianę wskazań spalania chwilowego również. Z tego co widze, u mnie pokazuje 0,5l/h co jest bzdura bo w ciemno moge powiedziec, ze powinno byc jakies 0,6-0,8l/h
IMHO w każdym samochodzie wskazania komputera są bardziej optymistyczne niż spalanie w rzeczywistości, żeby ci, którzy się nad tym nie zastanawiają byli podbudowani, że ich auto jest tak oszczędne
ja korygowalem sobie, trwalo to pare ladnych tankowan ale sie udalo z dokladnoscia do 0.1-0.2 l/100km w zaleznosci od tego czy po miescie jezdze, czy po trasie. Metoda co pisal rysio
Można
Grupa 17 - Zestaw wskaźników, Adaptacja - kanał 3.
Zakres dostosowania +/- 15%
Odgrzewam kotleta z tym tematem. Byłem ostatnio w ASO i usłyszałem, że nie mają możliwości kalibracji komputera w mojej O2 bo nie korzystają już z VAG-a tylko z VAS, a tam opcja o której tutaj mowa ponoć nie jest dostępna. Czy ktoś mógłby faktycznie to potwierdzić? Pytam, bo na początku usłyszałem że to w ogóle nie jest możliwe, po czym jak ich naprowadziłem gdzie tego można szukać, to usłyszałem "yyy eeee no ale vag-a już nie mamy" i nie wiem czy to faktycznie prawda, czy niewiedza ASO.
na początku usłyszałem że to w ogóle nie jest możliwe
:lol:
Wg mnie ściemniają Ci w tym ASO bo nie wiedzą jak to zrobić
Nie znam VASa ale nie sądzę, żeby miał mniejsze możliwości niż VAG/VCDS
Popytaj może w innym ASO bo nie wiem czy znajdziesz tu kogoś kto dobrze zna VASa (maszynkę za kilka/-naście tysięcy), albo znajdź kogoś w okolicy kto ma VCDSa i Ci to zrobi w 3 minuty.
A ja doszedlem do wniosku po kilkunastu tysiasiacach km, ze komp w trasie pokazuje jakies 0,2-0,3l za duzo, a po miescie o tyle za malo. Ale juz sie z tym nie mecze, pokazuje mniej wiecej prawde, a i tak prowadze sobie statystykę na motostat
Komentarz