ostatnoio zaobserwowałem dziwny leciutki odgłos z lewej strony komory silnika jest to leciutkie jak by szumienie slyszalene od 40 km czasem jak np zmieniam z 3 biegu na 4 slysze podobny dzwiek w polowie puszczenia sprzegla łożyska sa oki sprzeglo niby oki nic sie nie dzieje takiego chyba ze sie myle i cos sie zaczyna tarcze sa do wymiany to taki delikatny szum jak by łozysko ale napewno nie ono macie jakis pomysl gdzie szukac co sprawdzac na jalowym jest wszystko oki
octavia I 1.9 2004 ASZ 131 km
ostatnoio zaobserwowałem dziwny leciutki odgłos z lewej strony komory silnika jest to leciutkie jak by szumienie slyszalene od 40 km czasem jak np zmieniam z 3 biegu na 4 slysze podobny dzwiek w polowie puszczenia sprzegla łożyska sa oki sprzeglo niby oki nic sie nie dzieje takiego chyba ze sie myle i cos sie zaczyna tarcze sa do wymiany to taki delikatny szum jak by łozysko ale napewno nie ono macie jakis pomysl gdzie szukac co sprawdzac na jalowym jest wszystko oki
octavia I 1.9 2004 ASZ 131 km
Jak bys zdradzil jaki masz przebieg to moze ktos by cos mogl pomoc moim zdaniem to moze byc sygnal z dwumasy ale to tylko moja opinia 8)
momo05, ja bym sprawdzal w tej kolejnosci, najpierw rolke rozrzadu, pozniej napinacz hydrauliczny paska alternatora, rolke jednokierunkowa alternatora, ewentualnie sprzegielko klimy, na koncu sprzeglo.
[ Dodano: Wto 11 Lis, 08 06:49 ]
...chyba ze dopiero co zmieniles na zimowki (wyzabkowane).
to mi bardziej wyglada na tlumik drgań(ten sterczacy czarny element) choć może sie myle, ale dla mnie hydrauliczny napinacz to pedzaca ciecz w przewodach, pompa wody itp.
...nazywaj to jak chcesz, w komplecie nazywa sie to chyba napinacz paska wielorowkowego, amortyzatorek jest hydrauliczny, w niektorych autach mozna znalezc gazowe, ale koledze momo05 nasza dyskusja wiele do tematu nie wniesie.
koledzy wy mowicie o ew.usterkach dajacych efekt ciagly a kolega MOMO05 sugerowal ze cos sie dzieje przy wupuszczaniu pedalu sprzegla :!: przy przebiegu 170tkm moze sie odzywac tysiac rzeczy ale efekt w tym przypadku jest chwilowy a nie ciagly dlatego pomyslalem o sprzegle :?
slysze ten dzwiek leciutkie cos jak szuuuuuuuuu w trakcje jazdy po lewej stronie komory silnika jak puszcze pedal gazu jest jak dodam jest jak dam na luz jest jedynie na postoju na jalowym nic sie nie dzieje
Komentarz