PHILIPS XENON kit

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • syl123
    Classic
    • 2008
    • 14

PHILIPS XENON kit

Jutro postaram sie wrzucic foty
    ©koda Octavia 1,9TDI kombi '99
    1U-AGR/N GLX 90KM
    przebieg 209kkm (wrzesień 2010)
    min.3,7l/100km (spokojna jazda do 110km/h na trasie ok.200km)
  • blackspot
    Rider
    • 2007
    • 291

PHILIPS XENON kit

Witam,
    koledzy chciałbym zapytać co myślicie o takich zestawach http://www.allegro.pl/item479718421_...ep_zabrze.html produkowanych przez Philipsa? Czy to jest coś warte i czy te certyfikaty i normy które spełnia to rozwiązanie to umożliwia legalne używanie tego na naszych drogach?
    Światła w O2 nie należą do najmocniejszych i chciałbym coś z tym zrobić. Niestety koszt zakupu oryginalnych xenonów jest z grubsza zbyt wysoki. Same lampy jeszcze bym przebolał ale bez całego układu zamopoziomowania i spryskiwaczy i tak są nielegalne. Jak wygląda sprawa w tym przypadku?
    Pozdrawiam
    Powered by Rogalotti + DSG

Komentarz

• Andrev3
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 6116

blackspot, wpisz w szukajce HID i sie dowiesz co myślimy na temat HID-ów... :evil:
      Jesteśmy ogólnie na NIE
      Ja sam posiadałem i przez nie straciłbym dowód i 500 zł więc myślę że już wiesz jak wygląda legalność takich zestawów.
      RENT COMPLEX

DACAR.team

Komentarz

• blackspot
        Rider
        • 2007
        • 291

Zamieszczone przez Andrev3
        blackspot, wpisz w szukajce HID i sie dowiesz co myślimy na temat HID-ów... :evil:
        Jesteśmy ogólnie na NIE
        Ja sam posiadałem i przez nie straciłbym dowód i 500 zł więc myślę że już wiesz jak wygląda legalność takich zestawów.
        OK, dzięki czytałem poprzednie posty na ten temat i rozumiem, że trzeba mieć homologaję na całość systemu do danego auta. Nie rozumiem tylko w takim razie po co firmy takie jak Philips produkują takie zestawy? Chyba nie po to aby jeździć z nimi po drogach niepublicznyc bo wtedy to mogę sobie zamontować każde oświetlenie.
        No cóż zostaniemy przy tardycyjnych żaóweczkach. Teraz żałuję, że nie domówiłem sobie takich światełek. I tak produkowali mi autko na zamówienie. Nie przypuszczałem, że O2 ma tak słabe światła. Już w Polo mojej małżonki są lepsze!

Komentarz

• Andrev3
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 6116

zainwetuj w dobre żarówki. Ja założyłem OSRAM NIGHT BREAKER i jestem bardzo zadowolony, i nie tylko ja bo wielu użytkownikó z naszego klubu
          RENT COMPLEX

DACAR.team

Komentarz

• blackspot
            Rider
            • 2007
            • 291

zainwetuj w dobre żarówki. Ja założyłem OSRAM NIGHT BREAKER i jestem bardzo zadowolony, i nie tylko ja bo wielu użytkownikó z naszego klubu
            Mam teraz OSRAM Cool Blue i żeby to była rewelacja to nie powiem. Może Night Breaker są lepsze. Z tym, że to nawet nie chodzi o siłe światła bo ta to jeszcze jest znośna. Do bani jest nierówne oświtlanie drogi i masę plam oraz ceni na jezdni.

Komentarz

• piotrek_os
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 8162
              • Octavia II (1Z3)
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

tak zrób.
              Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• Ziomal
                RS
                S_OCP Member
                • 2005
                • 5841
                • Octavia I (1U2)
                • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez blackspot
                Mam teraz OSRAM Cool Blue
                Jeżeli te żarówki mają niebieską poświatę to diagnosta ma prawo nie podbić Ci badań technicznych , miałem dzisiaj taki przypadek.
                Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• blackspot
                  Rider
                  • 2007
                  • 291

Zamieszczone przez Ziomal
                  Mam teraz OSRAM Cool Blue
                  Jeżeli te żarówki mają niebieską poświatę to diagnosta ma prawo nie podbić Ci badań technicznych , miałem dzisiaj taki przypadek.
                  Niepowiedziałbym, że mają niebieską poświatę. Normalna żółta barwa. A swoją drogą na jakiej podstawie diagnosta może tak zrobić skoro żarówki mają homologację dopuszczającą do stosowania na drogach publicznych w Europie i w Polsce?

Komentarz

• Ziomal
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 5841
                    • Octavia I (1U2)
                    • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Niepowiedziałbym, że mają niebieską poświatę. Normalna żółta barwa. A swoją drogą na jakiej podstawie diagnosta może tak zrobić skoro żarówki mają homologację dopuszczającą do stosowania na drogach publicznych w Europie i w Polsce?
                    Prosta odpowiedź , barwa świecenia ma być biała ewentualnie żółta ( nie licząc ksenonów)

Dzisiaj na badania przyjechał facet starym Fordem Sierrą i miał właśnie takie Zenony , przyłożyliśmy urządzenie na którym sprawdza się kąt padania światła to na skali światło było zielone a nie białe :lol:

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• czernobyl
                      L&K
                      • 2008
                      • 1276
                      • Octavia III (5E3)
                      • BFQ 1.6 MPI 102 KM
                      • BSE 1.6 MPI 102 KM
                      • CZDA 1.4 TSI 150 KM

właśnie takie Zenony
                      bą są zenony z bazarku/hipermarketu/allegro i są homologowane "niebieskawe" żarówki - np. osram CB, Hella BL czy Philips BV

ps. apłokalipsa i armagieddon - widziałem wczoraj maluszka z HID'ami :lol:

Komentarz

• Dig Dug
                        L&K
                        S_OCP Member
                        • 2005
                        • 1306
                        • Seat

A ja mam takie pytanie, z tego co jest w informacjach na temat Octy po FL, to w standardzie maja byc swiatla projekcyjne-soczewkowe, a xenony dodatkowo. Czy dolozenie takiego Philips-xenon kitu nie zalatwia nam sprawy tanszej wersji xenon-a ?? Jezeli swiatla sa ustawione dobrze i mamy soczewke, a fabryczne samopoziomowanie nie daje rady, a spryskiwacza uzywamy jak nam sie chce, albo wcale, to taki xenon-kit czy tam HID bylby w przypadku nowej Octy po FL dobrym rozwiazaniem, a przynajmniej nie gorszym od orgianlnego xenona ??
                        Była O1 jest F2.

Komentarz

• czernobyl
                          L&K
                          • 2008
                          • 1276
                          • Octavia III (5E3)
                          • BFQ 1.6 MPI 102 KM
                          • BSE 1.6 MPI 102 KM
                          • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Dig Dug, po raz kolejny: soczewki dla żarówek halogenowych są inne niż dla palników. to, co proponujesz, to takie same druciarstwo jak każde inne. a ten kit philipsa od zestawów za 300zł różni się tylko producentem

Komentarz

• jarek_wt
                            Ambiente
                            S_OCP Member
                            • 2005
                            • 154

Jesteśmy ogólnie na NIE
                            Nie rozumiem tylko w takim razie po co firmy takie jak Philips produkują takie zestawy?
                            Odpowiedź jest banalnie prosta : aby zarobić. Chętni się zawsze znajdą. Ja sobie zamówiłem ksenony na etapie zamawiania autka, i mam spokój.
                            Jarecki
                            Octavia II, 2.0 TDI, Elegance

Komentarz

• tomekjmopl
                              L&K
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 1187
                              • Opel
                              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez czernobyl
                              ps. apłokalipsa i armagieddon - widziałem wczoraj maluszka z HID'ami :lol:
                              U mnie na osiedlu jeżdżą z HID-ami dwa sejczusie :wink:

P.S. Przypatruję się tej aukcji i stwierdzam, że jeśli to jest faktycznie produkcji Philipsa, to musi to być jakaś wersja OEM, bo na zdjęciu opakowania nigdzie loga Philipsa nie widzę ...

Komentarz

• djczas
                                RS
                                • 2005
                                • 9612

czernobyl, niezgodze się z tobą np we fabi2 są soczewki tzw DE czyli takie same jak w ori xenonie ale mocowanie mają h3 i źródłem światła jest h3 zarówno do długich jak i krótkich mijania a konstrukcja samego reflektora jest taka jak bixenonu

Komentarz

• czernobyl
                                  L&K
                                  • 2008
                                  • 1276
                                  • Octavia III (5E3)
                                  • BFQ 1.6 MPI 102 KM
                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM
                                  • CZDA 1.4 TSI 150 KM

djczas, dzięki za info, zawsze warto wiedzieć
                                  aczkolwiek to chyba nowość, tudzież wyjątek, bo w reflektorach, gdzie źródło krótkich i długich są niezależne od siebie (czyli h1/h7 dla krótkich + h1/h3/hb3/h7 dla długich), to konstrukcyjnie źródło dla krótkich będzie inne dla halogenu i inne dla xenonu - niezależnie czy to odbłyśnik, czy to soczewka

ps. a jakie mają oznaczenia reflektory w fabce2? na przewidzianych dla żarówek powinno być HC(/)R, a na przewidzianych dla X powinno być DC(/)R, a tu?

Komentarz

• djczas
                                    RS
                                    • 2005
                                    • 9612

czernobyl, sory h7 jest źródłem

Komentarz

• Ziomal
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2005
                                      • 5841
                                      • Octavia I (1U2)
                                      • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez czernobyl
                                      bą są zenony z bazarku/hipermarketu/allegro i są homologowane "niebieskawe" żarówki - np. osram CB, Hella BL czy Philips BV
                                      HID też jest homologowany :lol:

barwa świecenia ma być biała ewentualnie żółta ( nie licząc ksenonów)

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• Big
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 6389

wiecie co tak czytam kolejny juz watek na temat tych nieszczesnych HID-ów i nasuneły mi sie takie skojarzenia. Co zażarci przeciwnicy HID-ów (a jednosczesnie zwolennicy wszystkiego co legalne i homologowane) powiedzą np. na tylnie lampy Lexus Look ? Co powiedza na "tuningowe" brewki zwężajace reflektory lub nakładki natylnie światła marki "Gienio dizajn" zakładane powszechnie nawet w Octaviach?? Przecież te rzeczy też nie mają homologacji!! A brewki czy nakładki na tylnie światła zmniejszaja załozoną przez producenta jakośc światła lub powoduja, że jest ono mniej widoczne (np. tylnie stopy czy kierunki)? A co z zakałdaniem nieoryginalnych spojlerów?? Powiecie, że to tylko sprawa kierowcy i nikomu krzywdy nie czyni. No nie do konca, bo auto badane jest pod kątem bezpieczeństwa pieszych podczas wypadku i tak homologowane, natomiast nieoryginalny wystający spojler lub lotka niweczy te badania i powoduje, że auto przestaje spełniać standarty bezpieczenstwa gwarantowane przez producenta - ergo, traci homologację. No i co wtedy?? Czy pozdejmujecie spojlery, brewki, przesłonki na tylnie swiatła czy lampy lexus look? One też jesli nie są oryginalne (a w 95% nie są) nie sa zgodne z prawem
                                        Czarny Elegance

Komentarz

• Maru 123
                                          RS
                                          • 2008
                                          • 4660

ilu ludzi tyle opinii... temat HID ów zawsze na naszym forum spotykał się z ostrą dyskusją i był wałkowany wiele razy i nic nie wskazuje na to żeby to się kiedyś miało skończyć... :?
                                          1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• andriu21tg
                                            L&K
                                            S_OCP Member
                                            • 2008
                                            • 1499

CB ma na bańce filtr ktory ma imbitowat tem.barwowa 4100K czego tak naprawde nigdy nieda ... Pamietajcie Ludziska Nigdy Ale To Nigdy zarowka halogenowa nieda wam tego co Lampa Wyladowcza... do co Hidow niebede sie rozpisywal bo to jest gó..no jakich malo.... szlak mnie trafia jak tylko jade droga i mnie mija jeden z 2 i im te hid swieca wszedzie tylko nie na jezdnie i oslepiaja wszystkich ...

Komentarz

• blackspot
                                              Rider
                                              • 2007
                                              • 291

Tak się zastanawiam, że skoro rozwiązanie w postaci montażu HID-ów jest nielegalne z uwagi na konieczność zapewnienia homologacji na cały system świetlny (reflektor+żarówka+samopoziomowanie itp ) to również montaż nieoryginalnych i w nieprzewidzianym przez producenta rozmiarze felg, będzie złamaniem warunków homologacji a co za tym idzie pojazd taki nie powinien być dopuszczony do ruchu. Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić jak to w końcu jest z przeróbkami naszych autek? Co wolno a czego już nie?