osłona silnika - metal czy tworzywo?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • studi79
    Classic
    • 2010
    • 34

Witam. Chcialem zapytac jaka jest mozliwosc zalozenia zderzaka przedniego rs do octavii z 2000rok? czyli przed liftem.
  • s_polak
    Classic
    • 2008
    • 20

witam
    niestety moja dolna środkowa oslona poszla w "drobny mak"
    i teraz zastanawiam sie nad kupnem nowej, ale czy inwestowac 250zl w orginalna metalowa czy moze orginalna z tworzywa za 200zł. jest jeszcze opcja zamiennika z tworzywa za ok. 100 ale jak na razie to cięgnie mnie na zakup tej metalowej.
    co byście doradzili? moim zdaniem ta metalowa jest lepsza od wszystkich tworzyw ale czy jest sens wydawac te dodatkowe złotówki?

Komentarz

• zurcio
      RS
      • 2008
      • 2046

Zamieszczone przez s_polak
      czy inwestowac 250zl w orginalna metalowa
      możesz mi powiedzieć skąd ta cena :?:

natomiast co do tematu, napewno metalowa tylko cena taka jakaś dziwna jak dla mnie :?

plastikowa ochroni Cię (auto - silnik) przed wodą, brudem i niczym więcej ...
      zależy do czego jej potrzebujesz, ale skoro poprzednia się rozsypała to metalowa
      poza tym zainwestował bym w tulejki-dystanse na przedni zawias ...

:diabelski_usmiech
      Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...

Komentarz

• s_polak
        Classic
        • 2008
        • 20

takie ceny podal mi gdzis gosc z http://www.skodaczesci.pl/
        a dlaczego pytasz o ta cene, za niska?

Komentarz

• zurcio
          RS
          • 2008
          • 2046

przed chwilą zadzwoniłem do tego sklepu i Pan potwierdził Twoją cenę :| , ale będą dopiero w poniedziałek i z tego źródła biorą je po raz pierwszy i nie wie co to wogóle będzie i jakie wykonanie ...

dlaczego się zdzwiniłem za oryginał w ASO w zeszłym roku krzyknęli ok. 1200 z montażem, sama posłona coś ok. 1000zł,
          kolega mi przysłał z Wrocławia z ASO za ok. 500zł, dlatego dziwię się trochę cenie

ale z drugiej strony nie musi być pięknie wykonana byleby otwory pasowały i z dobrego materiału była wykonana ... :wink:

[ Dodano: Pią 14 Lis, 08 18:45 ]
          i jeśli masz wydać 100-200 zł na tworzywo to niech ta metalowa za 250 będzie w połowie tak dobra jak oryginał to już się opłaca
          Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...

Komentarz

• s_polak
            Classic
            • 2008
            • 20

no wlasnie ja tez bede dzwonil tam w poniedzialek i dowiadywal sie co to za oslony, jesli gosc powie ze jest w miare przyzwoita to biore (chociaz moze nasciemniac zeby tylko sprzedac jak to handlowiec), bo lepszy metal niz plastik, przynajmniej jak sie rozwali to zawsze bedzie mozna pospawac

Komentarz

• zurcio
              RS
              • 2008
              • 2046

Komentarz

• Mirosław Brożyń
                Ambiente
                S_OCP Member
                • 2005
                • 147

a ciekawe co tooo jest , za taką cene??http://www.allegro.pl/item482016166_...v_octavia.html
                KOLEJNY ZADOWOLONY Z SERWISU DOBRYGRZESWAWA

Komentarz

• s_polak
                  Classic
                  • 2008
                  • 20

hmmmm.....blacha 2mm? a wie ktos jakiej grubosci jest blacha w tych osłonach sprzedawanych w ASO?

Komentarz

• krzys71
                    Drive
                    • 2008
                    • 41

tutaj mozna ja obejrzec

[ Dodano: Sob 15 Lis, 08 16:06 ]
                    blacha oslony w "Skoda części" ma 3 mm, dziś rozmawiałem z gościem tak przy okazji innego zamówienia, napewno plusem tej oslony są wytłoczenia które dośc mocną ją usztywnia i mocowanie ktore podobno nie wymaga zadnych przeróbek :?:

Komentarz

• lukaszrys
                      Ambiente
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 116

hejka!

Ja mam taką osłonę pod silnikeim, tyle ze orginał z ASO.
                      To jest osłona z tzw. pakietu na bezdroża.

Powiem tak. Gdyby nie ona, nie raz bym zbierał miskę z drogi.
                      Orginał mi blachę 5 mm i jest naprawdę pancerna.
                      Nawet się nie przygięła jak 45 km/h zawiesiłem sie na małym betonowym słupku w Pszczynie na parkingu.
                      Polecam gorąco.
                      Jedynym minusem jest naprawdę ograniczony przepływ powietrza.
                      Mam chłodnicę oleju z ASZ i dlubany silnik i jak osłony nie miałem to przy naprawdę mocnym butowaniu, temp oleju dochodziła do 100 st. ale nie wiecej, no może 105, a z osłoną przy jezdzie 90 na tempomacie duuuuuuuuuuzo wcześniej osiągam 100 stopni. więc uważajcie.

Jeśli ktoś nie ma zegarów do monitorowania temp. oleum to albo bez osłony , ale z butem, albo jezdzimy spokojnie ale mamy pewność ze miska będzie cała.

Ja zakładam zewnętrzną chłodnicę oleum do 90 km/h i temp. dochodząca do 100 st. to nie dla mnie o osłonę chce miec.

Pozdrawiam i miłego użytkowania.
                      Rodzinne Combi by Ali

Na początku był BIG BANG... a potem zrodziła sie moja Skoda...

AHF+ASV+AWX+ASZ+IVECO+0.230+MG+ALI...
                      Polerowana "czapka" od środka ... :-P

Komentarz

• s_polak
                        Classic
                        • 2008
                        • 20

Mi wczoraj w jednym z krakowskich sklepów z częściami do skody gość powiedział żebym zapomniał o metalowej osłonie do mojej skody z benzynowym silnikiem. Argumentował to tym, że po pierwsze mogę mieć problem ze spasowaniem otworów a po drugie to na pewno siądzie mi przód. A więc jego zdaniem montaż takiej osłony do mojej skody sprawiłby mi problemy, nawet gdyby mi spasowały otwory to na pewno musiałbym podnosić przód.
                        Sam już teraz nie wiem co robić, czy liczyć na szczęście i założyć znowu osłoną z tworzywa, czy kombinować z metalową osłoną.

Komentarz

• zurcio
                          RS
                          • 2008
                          • 2046

s_polak, i dlatego powinieneś zainwestować dodatkowo w coś takiego:

Komentarz

• aronO1
                            Classic
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 24

Słuchajcie czy ktoś już to sprawdzał? też straciłem osłonę i przydałaby się metalowa bo często jeżdże po bezdrożach :twisted:
                            "za mało mocy - na razie ....."
                            a teraz mi wystarcza i nie oddam jej chyba, że po śmierci mojej lub jej.

Komentarz

• zurcio
                              RS
                              • 2008
                              • 2046

Zamieszczone przez aronO1
                              czy ktoś już to sprawdzał?
                              co sprawdzał :?: montaż płyty pod silnikiem czy akurat ten konkretny model za 250 zł ??

jeśli chodzi o montaż nie zastanawiałbym się za długo, oczywiście + dystanse,

jedyny minus to mniejsze chłodzenie silnika ...

Komentarz

• dees
                                Ambiente
                                • 2008
                                • 217

Ciekawy jestem dlaczego panuje taka opinia że metalowa osłona silnika ogranicza chłodzenie silnika a oryginalna plastikowa nie. Powierzchniowo są one w zasadzie jednakowe nie mają też otworów przepływowych to o co chodzi jedna ogranicza a druga nie.
                                pzdr.
                                pryncypal

Komentarz

• aronO1
                                  Classic
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 24

Zamieszczone przez zurcio
                                  Zamieszczone przez aronO1
                                  czy ktoś już to sprawdzał?
                                  co sprawdzał :?: montaż płyty pod silnikiem czy akurat ten konkretny model za 250 zł ??

jeśli chodzi o montaż nie zastanawiałbym się za długo, oczywiście + dystanse,

jedyny minus to mniejsze chłodzenie silnika ...
                                  o MROVa mi chodziło 3 mm - za szybko myśle
                                  "za mało mocy - na razie ....."
                                  a teraz mi wystarcza i nie oddam jej chyba, że po śmierci mojej lub jej.

Komentarz

• zurcio
                                    RS
                                    • 2008
                                    • 2046

Zamieszczone przez krzys71
                                    blacha oslony w "Skoda części" ma 3 mm
                                    wczoraj zadzwonił do mnie sprzedawca z tego sklepu (prosiłem jak dojdzie dostawa o zmierzenie grubości płyty) i poinformował mnie
                                    iż grubość płyty to - 1,5 mm :diabelski_usmiech i koszt 195 zł.

z tego co się orientuje oryginalana z ASO ma ok. 5mm - jutro zmierzę i potwierdzę :P
                                    ale jest dużo droższa :roll:

w sumie może i warto zainwestować 200zł ...

Komentarz

• dees
                                      Ambiente
                                      • 2008
                                      • 217

zurcio.
                                      Jak będziesz badał tą płytę z ASO to zorientuj się jeżeli to możliwe kto jest jej producentem.
                                      pzdr.
                                      pryncypal

Komentarz

Pracuję...