Zamieszczone przez _tm_
[O1] Szarpie brak mocy dlawi sie-niespodziewane zaskoczenie.
Zwiń
X
-
[O1] Szarpie brak mocy dlawi sie-niespodziewane zaskoczenie.
Witam, wczesniej mialem problemy z odpalaniem na zimnym- wiec wyczyscilem przepustnie- wtryski gazowe i powiem ze przez 2 tyg bylo dobrze. Dzis odpalam jade ok 5 km, nagle brak mocy jakby pracowal na 3 cylindrach, silnikiem rzuca, zas na benzynie troche mniej ale dlawi sie po przygazowaniu i rowniez nie rowno pracuje. Pali mi sie kontrolka silnika ale to jak bylo wczesniej od drugiej sondy labma. Jezdzilem tak i bylo ok bo nie ma ona wplywu na prace. Zas dzis cos padlo. Nie wiem co moze byc przyczyna. Czyzby 1 sonda- czy moga byc takie objawy? Prosze o pomoc w diagnozie.
-
-
kolego nie do konca, jezeli jezdziles z uszkodzona sonda lamda mogles uszkodzic katalizator stad ten brak mocy i szarpanie
- sprawdz jeszcze raz sondy vasem
- sprawdz tez odmy, coprawda w 1.6 tak nie padaly jak w 1.8t i to mniej prawdopodbne rozwiazanie obstawialbmy sondy lub juz katalizator :/
Komentarz
-
-
3 miesiace temu mialem podobny przypadek. Jakis miesiac przed objawami chwilowego spadku mocy, jakby palenia na 3 gary, migania kontrolki silnika goscie regenerowali mi wtryskiwacze benzynowe. Jak skrecali silnik to uszkodzili wiaze kabli wtryskiwaczy (wkrecili ja pomiedzy blok silnika a lape trzymajaca silnik krokowy). Miesiac bylo ok az zaczela zwierac. Poczatkowo myslalem ze cos jest ze zlaczkami wtryskiwaczy gazu. Jak troche poruszalem bylo ok na jakies 10 km. W koncu nie wytrzymalem i pojechalem do mechanika. Komputer pokazywal uszkodzony wtryskiwacz gazu wiec mechanik odlaczyl instalacje gazowa. Po 50km zaczelo sie to samo dziac na benzynie. Pojechalem do tego samego goscia i zaczelo sie dlubanie. Odblokowal wiazke, poodcinal, polutowal i jest ok.
Moze nie bedziesz mial takiego przypadku ale polookaj na kable, elektryke moze gdzies cos sie naderwalo albo zwiera. Mi pomoglo.
Pozdrawiam
Komentarz
-
-
Oki popatrze, moze wlasnie cos z kabelkami sie stalo, lub raptownie padla sonda przed katem. Ta za katem to nie ma wplywu bo jezdzilem z uszkodzona i to tylko euro 4. Mysle ze moze wlasnie ta pierwsza sonda. Co do kabelkow to tez popatrze i pojade na vaga. najdziwniejsze ze na benzynie pracuje rowniej a na gazie to tak jakby na 3 cylindrach. Z rury czuc spalinami i nie dopalonej benzyny.
[ Dodano: Czw 20 Lis, 08 23:37 ]
naprawilem. Brak polaczenia na 4 cylindrze- kostka laczaca do wtrysku byla luzna ale ile trzeba bylo szukac zeby znalezc i jest ok. Z tym ze jak przez tydzien palil za pierwszym (chodzi o odpalanie z rana jesli silnik jest calkiem zimny) to teraz musze albo krecic dluzej, albo trzymac na gazie. Wiem ze wielu tak ma z tym silnikiem, ale co jest przyczyna tego dziwnego zjawiska?.
Komentarz
-
Komentarz