Mam kilka spraw może nie wszystkie powinny się koniecznie znaleźć w tym dziale, ale...
Po pierwsze już nie mam chyba siły na walkę z brakiem mocy w Marei JTD, może uda mi się ją w najbliższym czasie sprzedać.........
A w zamian mam na oku Octavkę TDI 90 KM rocznik 99 silnik AGR przebieg ok 70 tys (pewny), nie walona, nie kradziona, cena w granicach 22-23 klocki.
ma 2 mankamenty - brak klimy i marniutkie wyposażenie.
I teraz moje pytania:
czy silnik AGR to jest już na pompowtryskach czy też na pompie?
w jakim zakresie jest możliwe bezpieczne zwiększenie mocy i momentu tylko poprzez zmianę oprogramowania?
czy do chipsa trzeba pruć kompa czy wystarczy złącze diagnostyczne?
czy jest możliwość i sens ekonomiczny poszukiwania i zakładania klimy do takiego auta (jeżeli ktoś zna koszty i ew. efekty to chętnie się zapoznam)?
czy TDI jest głośniejsze od JTD i czy bardziej wibruje?
Interesuje mnie również łatwość/trudność montażu car audio (fabrycznie w drzwiach są miejsca chyba na 16-tki?)
no i ostatnie pytanie (naiwne, wiem):
brać tą Octavkę czy dać sobie spokój (cena zachęcająca, sprzedawca pewny, ale ma już 6 lat)???
Ja chyba skłaniałbym sie mimo wszystko w stronke octy.. pożądny i sprawdzony napęd... przebieg nie duży a skoro mówisz że pewny to tylko lepiej dla Ciebie... Ogólnie nie wiem dlaczego nie mam zaufania do JTD .. pewnie dlatego że nigdy nie miałem jakiegoś bliskiego kontaktu z tymi silnikami... Co rozumiesz przez "marniutkie wyposażenie" ??
Znajomy kupił Marea 1.9 JTD jednego z pierwszych, które się pokazały. No i się zaczęło. Przy około 40 kkm zaczęło co? stukać w silniku, je?dził do Carservisu i doszli do wniosku że koło zamachowe jest poluzowane. Za jaki? czas motur stan¹ł - rozsypał się wał korbowy. Czekał na wymianę ponad tydzień bo zamawiany był z Włoch (na szcze?cie dostał zastępczego Punto).
No, a teraz jeżdzi Octavi¹!
Sprzdana - Octavia II 1.9 TDI Elegance
Obecnie Ford Focus II 1.6 - najlepszy bo służbowy
Ja bym kupował tą Octavie
Szczególnie że jakość Octavi do 2001r jest dużo lepsza niż póżniej
Skoro przebieg tylko 70tyś a może jeszcze w garażu stała (wilgoć niszczy elektryke) to naprawde okazja
Komentarz