[02] Czy to byl asystent hamowania ?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • rydzu
    Classic
    • 2010
    • 12

Pozdrowionka dla srebrnej O1 WB 57XXX , która śmignęła w stronę Starego Bemowa obok mnie jak stałem do skrętu z Lazurowej w Górczewską. :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech
  • twin
    Rider
    • 2008
    • 288

Odkad mam auto nie mialem sytuacji awaryjnej z zalaczeniem ukladu ABS.
    Jedynie wyprobowalem to sobie aby sprawdzic jak dziala.
    Pulsowanie pedalu hamulca bylo ze srednia czestotliwoscia. Generalnie podobnie jak w dotychczas uzywanych przeze mnie autach.
    Jednak jakis czas temu mialem nastepujace zdarzenie :
    Jechalem dosyc wolno ok 40 km/h zblizajac sie do przejscia dla pieszyc. Przy krawezniku stala grupa ludzi. Bedac juz blisko przejscia zauwazylem osobe ktora zrobila szybki krok do przodu na jezdnie. Nie wiedzialem czy wtargnie mi przed maske i odruchowo szybko nacisnalem pedal hamulca. Auto stanelo jak wryte , ABS napewno nie wlaczyl sie ( nie bylo pulsowania ) Jednak z okolic silnika doszedl mnie glosny huk tak jakby ktos 1 - 2 razy glosno walnal mlotkiem w jakas metalowa czesc ... Czy to byl uklad EBA ???
    Doczytalem tez w do´kumentacji ze niektore wersje Octavii maja ten uklad w wersji hydraulicznej a inne w mechanicznej. Jakies roznice w dzialaniu ? inne ?

Komentarz

• Klauzero
      Rider
      • 2008
      • 575

Sterownik ABS odczytuje informacje o gwałtowności wciśnięcia na pedał hamulca i wtedy załącza (lub nie) układ MBA+EBV (w wersji z ASR) lub HBA+EBV w wersji z ESP.
      O systemie EBA nie słyszałem, chyba literówka.

MBA –mechaniczny system wspomagania awaryjnego hamowania
      HBA – hydrauliczny system wspomagania awaryjnego hamowania
      EBV – elektroniczny rozdzielacz siły hamowania na oś przednià i tylną
      Mądry Polak po ©kodzie...

Komentarz

• Piotr_T
        Rider
        S_OCP Member
        • 2006
        • 479

twin tez mi sie tak zdarzylo pare razy - decyduje wlasnie gwaltownosc wcisniecia hamulca. Dziwne takie troche uczucie, ale idzie sie przyzwyczaic.

Komentarz

• zurcio
          RS
          • 2008
          • 2046

Klauzero,
          EBA - Elektronic Brake Assist

system wspomagający nagłe hamowanie
          "System ten, dzięki czujnikowi mierzącemu prędkość z jaką wciskany jest pedał hamulca, rozpoznaje sytuacje drogowe gwałtownego hamowania. Specjalny wzmacniacz wytwarza dodatkowe ciśnienie w układzie hamulcowym, uzupełniające ciśnienie uzyskane poprzez wciśnięcie pedału hamulca przez kierowcę, co pozwala na dużo szybsze wykorzystanie pełnej mocy układu hamulcowego i wcześniejsze włączenie regulacji ciśnienia systemu ABS."

ale z tego co wiem nie wydaje żadnych odgłosów :roll:

sam ABS wydaje charakterystyczne uczucie pulsowania pedału hamulca i uczucie uderzania...
          Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...

Komentarz

• Klauzero
            Rider
            • 2008
            • 575

Zgadza się, dzięki za przypomnienie, bo zupełnie zapomniałem o tym skrócie W takim razie system ten z pewnością nie może wydawać żadnych słyszalnych dźwięków, natomiast uruchamiane przez niego mechanizmy EBV/HBA owszem.

Komentarz

• MiKruS
              RS
              S_OCP Member
              • 2004
              • 7976

Asystentowi hamowania towarzyszy włączenie się świateł awaryjnych.
              Jeśli się włączyły, to znaczy, że rzeczywiście on zadziałał.
              TDI 205PS

Komentarz

• Klauzero
                Rider
                • 2008
                • 575

MiKruS, nie wszystkie O2 włączają awaryjne - weszło to od któregoś roku modelowego, a ponadto jest na forum post z pytaniem, dlaczego w ASO wyłączono mu tą funkcję. Oczywiście mogę się mylić, co do pierwszego.

Komentarz

• twin
                  Rider
                  • 2008
                  • 288

Czyli rozumiem wszystko w porzadku.
                  Elektronika zadzialala szybko i cicho a hydraulika szybko i glosno a czy swiatla awaryjne mi sie wlaczyly tego nie wiem bo nie bylo mnie na zewnatrz
                  Niemniej odglos temu towarzyszacy jest naprawde glowny, mysle ze slyszeli go takze przechodnie przy tym przejsciu gdyz przez chwile przygladali sie mojemu auto z niedowierzaniem a potem dopiero zdecydowali sie przejsc na druga strone.
                  ( mozliwe jest tez ze przygladali sie bo im sie poprostu slicznotka podobala hehe )

Komentarz

• AdamB
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 8033
                    • Octavia IV (NX3)
                    • DKZA 2.0 TSI 190 KM

twin, przy działaniu asystenta hamowania włączają się awaryjne i widać to po święcących się lampach od kierunkowskazów miga (również przycisk od awaryjnych ale tego na 100% nie jestem pewien)
                    Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• MiKruS
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2004
                      • 7976

MiKruS, nie wszystkie O2 włączają awaryjne - weszło to od któregoś roku modelowego, a ponadto jest na forum post z pytaniem, dlaczego w ASO wyłączono mu tą funkcję. Oczywiście mogę się mylić, co do pierwszego.
                      Dziwne - Wydawało mi się, ze jest to wymagane ze względów bezpieczeństwa obligatoryjnie od kazdego producenta.
                      Oczywiście od któregoś tam roku, bo o ile mnie pamięć nie myli, to przed 2003 rokiem nie byl to wymóg, ale już później tak.
                      Więc teoretycznie każda Octavia 2 powinna to już mieć, bo weszla do produkcji pod koniec 2004 roku.

Mozliwe jednak, ze mam złą wiedzę na ten temat.

Zamieszczone przez twin
                      a czy swiatla awaryjne mi sie wlaczyly tego nie wiem bo nie bylo mnie na zewnatrz
                      O dziwo włączenie świateł awaryjnych daje się odnotować również w środku, poprzez miganie kontrolek kierunkowskazów na desce zegarów i miganie kontrolki na przycisku świateł awaryjnych...

Zamieszczone przez twin
                      Niemniej odglos temu towarzyszacy jest naprawde glowny, mysle ze slyszeli go takze przechodnie przy tym przejsciu gdyz przez chwile przygladali sie mojemu auto z niedowierzaniem a potem dopiero zdecydowali sie przejsc na druga strone.
                      Mimo wszystko dziwna sprawa, bo to raczej działa cicho, a już z pewnością nie powinno być jakoś szczególnie odnotowywalne.

Możliwe jednak, że przy niewielkiej prędkości nastąpił nagły wzrost ciśnienia, które szybko musiało być gdzieś uwolnione i stąd odgłos. Jednak to tylko moje gdybanie...

[ Dodano: Sro 19 Lis, 08 11:35 ]
                      AdamB, był szybszy...
                      TDI 205PS

Komentarz

• twin
                        Rider
                        • 2008
                        • 288

AdamB : Nie zauwazylem tego ale wszysto trwalo tak krotko ze moze po prostu nie zdazylem zauwazyc.... Zajety bylem generalnie zastanawianiem sie czy przypadkiem auto mi sie nie rozpada i tym co ludzi popycha do wskakiwania nagle przed maske ..

Mikrus : Tez mysle ze niewielka predkosci byla tu powodem takiego akurat zadzialania ukladu. Jak bede mial czas to potestuje. Moze sa roznice w zaleznosci od tego czy auto ma ESP czy nie.

Komentarz

• Piotr_T
                          Rider
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 479

Zamieszczone przez AdamB
                          twin, przy działaniu asystenta hamowania włączają się awaryjne i widać to po święcących się lampach od kierunkowskazów miga (również przycisk od awaryjnych ale tego na 100% nie jestem pewien)
                          W O1 tez powinny sie byly zalaczyc awaryjne jak hamowala z tym asystentem ?

Komentarz

• fernando
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 1890

Zamieszczone przez zurcio
                            EBA - Elektronic Brake Assist

system wspomagający nagłe hamowanie
                            Jesteś pewien, czy tak posty nabijasz po prostu???
                            Jak napisał Klauzero, Skoda ma takie systemy:
                            Zamieszczone przez Klauzero
                            MBA –mechaniczny system wspomagania awaryjnego hamowania
                            HBA – hydrauliczny system wspomagania awaryjnego hamowania
                            które są odpowiednikami EBA czy też zastępują go według mojej wiedzy.

Komentarz

• szkoda
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2005
                              • 22543

Zamieszczone przez MiKruS
                              Więc teoretycznie każda Octavia 2 powinna to już mieć, bo weszla do produkcji pod koniec 2004 roku.
                              nie, w octavii standardowo jest to bodajże od MY 2007

co do tematu to miałem wiele awaryjnych hamowań i żadnego walenia młotkiem nigdy nie było i w BKD i BXE :roll:
                              saport techniczny baj DGW
                              była BKD+DSG '05 120kkm
                              była BXE '08 190kkm
                              no i nie ma :-)

Komentarz

• Klauzero
                                Rider
                                • 2008
                                • 575

Jeśli mnie pamięć nie myli, a była to sytuacja stresowa, to owe światła awaryjne, włączone w wyniku działania BAS, tudzież EBA musiałem wyłączyć wciskając przycisk. Ręki nie dam sobie uciąć, bo być może zrobiłem to odruchowo, albo mi się wydawało w wyniku nieprzewidzianego wtargnięcia pijaka z pobocza.

Co do "choinki" włączanej automatycznie, to być może w błąd wprowadzają materiały Skody, gdzie było napisane, że od roku 2006 czy 2007 załączają się światła awaryjne w przypadku zadziałania asystenta hamowania. Co ciekawe w opisie MY2008 również określono w ten sam sposób - od MY2008 załączają się... tak jakby, wcześniej tak nie było.

Komentarz

• szkoda
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2005
                                  • 22543

tak jakby, wcześniej tak nie było
                                  bo nie było, w mojej MY2006 nie ma a w MY2008 jest
                                  saport techniczny baj DGW
                                  była BKD+DSG '05 120kkm
                                  była BXE '08 190kkm
                                  no i nie ma :-)

Komentarz

• Klauzero
                                    Rider
                                    • 2008
                                    • 575

Czyli można przyjąć, że od MY2007 jest w standardzie i materiały prasowe w błąd nie wprowadzają. Nie wiem tylko, jak jest z wyłączaniem... same się odłączają, czy trzeba wciskać na "czerwoną choinkę"?

Komentarz

• zurcio
                                      RS
                                      • 2008
                                      • 2046

Zamieszczone przez fernando
                                      Jak napisał Klauzero, Skoda ma takie systemy:
                                      fakt Skoda nie ma EBA, mój błąd ops: ad:

EBV - elektroniczny rozdział siły hamowania przód / tył
                                      Zamieszczone przez fernando
                                      są odpowiednikami EBA czy też zastępują go według mojej wiedzy.
                                      najprawdopododniej :wink:

EBA jest stosowane u producentów innych marek min. w Fordach
                                      Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...

Komentarz

• MiKruS
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2004
                                        • 7976

Zamieszczone przez szkoda
                                        nie, w octavii standardowo jest to bodajże od MY 2007
                                        Co do "choinki" włączanej automatycznie, to być może w błąd wprowadzają materiały Skody, gdzie było napisane, że od roku 2006 czy 2007 załączają się światła awaryjne w przypadku zadziałania asystenta hamowania. Co ciekawe w opisie MY2008 również określono w ten sam sposób - od MY2008 załączają się... tak jakby, wcześniej tak nie było.
                                        Okej - dzięki za info.
                                        Tak myślę, że możliwe, ze czytalem coś kiedyś w innym języku i np. w innym kraju stało się to wymogiem w 2004 roku.
                                        Coś mi po prostu dzwoni, tylko sam nie wiem w ktorym kosciele, więc mniejsza o to...

Nie wiem tylko, jak jest z wyłączaniem... same się odłączają, czy trzeba wciskać na "czerwoną choinkę"?
                                        Same się odłączają.
                                        Migają jeszcze kilka sekund po zakończeniu "manewru" i przestają
                                        TDI 205PS

Komentarz

• andriu21tg
                                          L&K
                                          S_OCP Member
                                          • 2008
                                          • 1499

czołem .. ja tak na szybko - rozumiem ze vagi-em moge sprawdzic czy jest wlaczona owa funkcja?

Komentarz

• AdamB
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 8033
                                            • Octavia IV (NX3)
                                            • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez szkoda
                                            co do tematu to miałem wiele awaryjnych hamowań i żadnego walenia młotkiem nigdy nie było i w BKD i BXE :roll:
                                            U mnie również żadnego hałasu nie usłyszałem. Nie mam ESP. Mam tylko ASR (oprócz ABS-u oczywiście)
                                            Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• twin
                                              Rider
                                              • 2008
                                              • 288

fernando :
                                              Zapewne tak jest ze rozne jest nazewnictwo tych samych funkcjonalnie urzadzen.
                                              EBA to funkcjonalnie MBA , HBA ale takze np BAS innych producentow .
                                              Pomimo ze funkcje maja te urzadzenia ta sama to zapewne roznia sie konstrukcyjnie i tak w Skodzie nazewnictwo jest nastawione na uklad wykonawczy czyli : mechanike w przypadku MBA lub hydraulike w przypadku HBA co nie zmienia faktu ze w Skodzie sa to takze uklady elektroniczne. Stanowia czesc ukladu ESP lub ABS.

Szkoda , AdamB: nie slyszeliscie halasu , a czy macie wersje z ESP czyli ( HBA ) ??

Komentarz

• Klauzero
                                                Rider
                                                • 2008
                                                • 575

andriu21tg, tak
                                                Co do hałasu, to podejrzewam, że któreś z kół było w uślizgu i mógł zadziałać elektroniczny mechanizm różnicowy, ewentualnie twin mimowolnie przydusił trochę silnik, do tego mogła dość nierówna nawierzchnia i suma tych dziwnych dźwięków faktycznie mogła przerażać.

Komentarz

• twin
                                                  Rider
                                                  • 2008
                                                  • 288

andriu21tg, tak
                                                  Co do hałasu, to podejrzewam, że któreś z kół było w uślizgu i mógł zadziałać elektroniczny mechanizm różnicowy, ewentualnie twin mimowolnie przydusił trochę silnik, do tego mogła dość nierówna nawierzchnia i suma tych dziwnych dźwięków faktycznie mogła przerażać.
                                                  Hamowalem awaryjnie wiec sprzeglo i hamulec rownoczesnie. Napewno silnika nie przydusilem . Nawierzchnia byla rowna i mokra ( asfalt ) Czy mechanizm roznicowy sie zalaczyl to nie wiem. Mysle ze kola byly na granicy uslizgu i gdybym jechal szybciej to ABS by sie na 100 % wlaczyl bo bylo bardzo mokro.
                                                  Jak juz pisalem musze potestowac.

Komentarz

Pracuję...