Nawigacja a spalanie

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • carlos
    Classic
    • 2009
    • 10

Nawigacja a spalanie

Zamieszczone przez Skłodi
    Ambiente(tak mi się wydaję po kołpakach), widzę że z pakietem skórzanym
    Oczywiście to wersja Ambiente, a co do skóry, to nie zdecydowałem się na pakiet skórzany, dogadałem się z dilerem, że zdemontują mi w serwisie kierownicę, obszyją i nie utracę gwarancji. W ten sposób nie mam obszytego lewarka zmiany biegów i hamulca ręcznego, ale zapłaciłem 360zł brutto.
  • Olaff
    Drive
    • 2007
    • 93

Nawigacja a spalanie

Zastanawiam się jaki jest związek między nawigacją podłączoną do gniazda zapalniczki a spalaniem na trasie. Tzn czy wzrośnie spalanie i o ile ? Nawigację mam na mysli typu uchwyt na szybę i PDA lub podobną - nie piszę o wbudowanej bo takowej nie mam w O1. Dotychczas jeździłem cztery razy z nawigacją w dłuższe trasy ale jechałem szybciej niż zwykle, z pasażerem(i) i pakunkami. Moje wrażenie jest takie, że spalanie w wyniku podłączonej nawigacji wzrosło o jakies 0,2 - 0,3 l LPG/100 km.
    Druga sprawa czy ma znaczenie dobry markowy sprzęt i zasilacz (np Garmin) w porównaniu z tańszymi (np. Akira, Lark) dla ewentualnego wzrostu spalania.
    Octavia Tour 1,6 BFQ 102 KM Twinpowr Ice plus + 2007, LPG:
    Czym jest Skoda Octavia ?

Komentarz

• Geralt
      Rider
      S_OCP Member
      • 2007
      • 589

Olaff, wszystko zalezy ile pradu je ci nawigacja natomiast nie przypuszczam aby spalanie bylo wieksze niz o 0.05L na setke
      pozdrawiam
      Adam W.

Komentarz

• Klauzero
        Rider
        • 2008
        • 575

Jeżeli zanotowałbyś wyższe spalanie w wyniku podłączenia PDA, CB, włączonych świateł, nawiewu i audio to tylko raczej w jeździe miejskiej - warunki raczej niepowtarzalne (różne natężenie ruchu, "trafianie" na zielone itp.).

Na trasie będzie to znikome obciążenia dla silnika generowane przez alternator (główne obciążenie aerodynamiczne wpływa na zużycie paliwa na trasie) - im większa prędkość jazdy tym bardziej maleje wpływ klimatyzacji, czy włączonych odbiorników prądu na średnie zużycie paliwa. Dla przykładu przy 60 km/h światła powodują zużycie zwiększone o 0,1 l/100 km (klima 1,2l/100km), a przy 100km/h 0,07l/100 km (klima 0,5l/100km). Zużycie prądu przez PDA jest na tyle niskie (nieporównywalne do zużycia energii przez żarówki), że nie przejmowałbym się zbytnio.

Odnotowane wyższe spalanie mogło być spowodowane niższą temperaturą otoczenia (warunki jesienno-zimowe), zastosowaniem opon zimowych itp. PDA miało to raczej znikomy wpływ, zwłaszcza, że potrafi wytrzymać kilka godzin na baterii litowo-jonowej, więc zużycie prądu nie może być ekstremalnie wysokie Co do zasilaczy, to wszystkie odznaczają się wysoką sprawnością (generują więcej energii, niż ciepła).

Reasumując, z PDA jedzie się pewniej, szybciej i jest się powiadamianym o fotoradarach (POI) więc automatycznie spalanie może być wyższe

P.S.
        Bardziej niż spalaniem przejmowałbym się legalnością softu zainstalowanego na PDA. Zakup z Alle z tzw. wgranym softem może skończyć się niemiłą rozmową z miśkami - http://www.motofakty.pl/artykul/poli...gacji_gps.html
        Mądry Polak po ©kodzie...

Komentarz

• Olaff
          Drive
          • 2007
          • 93

To tylko takie moje wrażenie, nie poparte dokładnymi obserwacjami. Podobną opinię do mojej kiedyś sformułował znajomy, z którym jechałem jako pasażer VW Jetta 1,6 102 KM ale i on nie miał dłuższego doświadczenia z jazdy z nawigacją. Skłoniło mnie to więc do założenia wątku - bardziej po to aby obalić takie twierdzenie niż go potwierdzić
          Octavia Tour 1,6 BFQ 102 KM Twinpowr Ice plus + 2007, LPG:
          Czym jest Skoda Octavia ?

Komentarz

• g_rego_r
            Rider
            • 2008
            • 496

Używam "navi" i nie zauważyłem żadnej różnicy w spalaniu za mały pobór prądu (zależny od producenta) ale i tak za mały trzeba by sprawdzać w jakichś warunkach laboratoryjnych o ile podnosi się spalanie

Także moim zdaniem można spokojnie twierdzenie o podniesionym spalaniu jakieś 0,2 - 0,3 l LPG/100 km. OBALIĆ

Komentarz

• magart
              Ambiente
              • 2008
              • 146

Przypuszczam, że spalanie podwyższy się nie więcej niż po włączeniu radia :lol:
              Z całą pewnością więcej energii zabierają np. światła i klimatyzacja.
              A tak naprawdę najwięcej na spalanie ma wpływ noga... :idea:
              a jednak GOLF...

www.magaczewski.pl

Komentarz

• Klauzero
                Rider
                • 2008
                • 575

W takim razie jedyne co można teraz napisać, to: MIT OBALONY
                Mądry Polak po ©kodzie...

Komentarz

• pleban
                  Rider
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 580

to ja się podłaczę :lol:
                  mam znaczki na ALU i bez znaczków auto mi się bardziej zbierało - właściwie nie wiem czy szybciej czy wolniej - poczułem, że bardziej. Co więcej również bardziej mi paliło.
                  ps. czy jak założę niebieskie żarówki to bedę szybszy?
                  była O1 1,6 102 KM
                  była O1 1,9 TDI 90 KM
                  była O2 1,9 TDI DSG 105 KM
                  był Citroen Berlingo 1,6 HDI
                  jest Ford Tourneo Courier

Komentarz

• westwi78
                    RS
                    • 2008
                    • 2940

Zamieszczone przez pleban
                    ps. czy jak założę niebieskie żarówki to bedę szybszy?
                    oczywiście, zwłaszcza jak migające +jakiś sygnał dźwiękowy o zmiennym tonie

Komentarz

• szkoda
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2005
                      • 22543

Panowie... :szeroki_usmiech
                      saport techniczny baj DGW
                      była BKD+DSG '05 120kkm
                      była BXE '08 190kkm
                      no i nie ma :-)

Komentarz