silnik tdi 101 km

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jchelm
    Classic
    • 2006
    • 4

silnik tdi 101 km

Zamieszczone przez MiKruS
    Jak sie domyslam owicz0 nie chodzi o to, ze po odpaleniu silnika turbina wytwarza maks cisnienie, tylko ograniczenie doladowania jest ustawione na maksa.

A na maksa na biegu jalowym i tak sie nie zkreci, bo dynamika spalin jest praktycznie zerowa.

A wracajac do tematu - jezdzenie autem w zakresie do 2000rpm ma na dluzsza mete niezdrowy wplyw na silnik i podzespoly.
    Osobiscie nie szukalbym oszczednosci na spalaniu, akurat w ten sposob.
    fizycznie lopatki turbiny ze zmienna geometria po odpaleniu silownik ustawia do maksymalnego doladowania-nie widac tego po parametrach vaga bo mamy male obroty
    w miare przyspieszania doladowanie jest zmniejszane aby nie przekroczyc zadanych wartosci po rozwaliloby dolot
    stad po ostrym bucie na 3 lub 4 biegu przez moment doladowanie jest wyzsze od wymaganego a po chwili te wartosci sie mniej wiecej wyrownuja
    stad nazwa zawor ograniczajacy doladowanie 8)
  • monek
    Classic
    • 2005
    • 28

silnik tdi 101 km

Witam Wszystkich Użytkowniczów Forum
    Mam takie pytanie, chodzi o silnik TDI 101km który był montowany do Octavi I 4x4 .
    Dlaczego taki słaby (101km) przeciez koncern VW miał do dyspozycji inne mocniejsze silniki disla.
    Pytam bo kolega takie coś zakupił i nażeka na brak mocy.

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratorr
      • 2004
      • 25757
      • Audi

Poprostu to taka polityka Skody, a nawet VW. Dostali 4x4 to niech sie ciesza ze dostali taki silnik. Ten silnik wszedl w miejsce 90KM diesla wiec i tak krok do przodu.

A kolega jak cierpi na brak mocy to po wymianie pompek i turbo jakies 150KM bedzie mial i to juz powinno mu wystarczyc k
      Spritmonitor.de

Komentarz

• monek
        Classic
        • 2005
        • 28

Ale, z tego co wiem to ten silnik byłbardzo niechętnie kupowany i w końcu przestano go oferować .

Komentarz

• Ziomal
          RS
          S_OCP Member
          • 2005
          • 5841
          • Octavia I (1U2)
          • BFQ 1.6 MPI 102 KM

pogadaj z userem : AKa on coś takiego posiada

[ Dodano: Czw 11 Sie, 05 22:20 ]
          TDI 4x4 101 już jest na pompo wtryskiwaczach , według mnie powinno lepiej iśc ja mam zwykłą O1 w tdi 110 i nie narzekam na brak mocy , wrecz odwrotnie nie dałbym się zamienić na focusa ale wiesz jak się przesiadłem z golfa II 1.6td to octa to odrzutowiec

[ Dodano: Czw 11 Sie, 05 22:24 ]
          tzn wiesz on ma 4x4 101 wiec wiesz róznica jakas ale zagadac mozna
          Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• MiKruS
            RS
            S_OCP Member
            • 2004
            • 7976

Odczucia zwiazane z moca sa zawsze dosc subiektywne, ale moze cos kucnelo w tej Skodzie??
            Np. przeplywka?

Bo rozumiem, ze to samochod uzywany? Ile ma przebiegu?

monek, skad masz takie informacje? Ten silnik jest calkiem popularny i oferowany do dnia dzisiejszego.
            TDI 205PS

Komentarz

• Ziomal
              RS
              S_OCP Member
              • 2005
              • 5841
              • Octavia I (1U2)
              • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Teraz w jakiejś gazecie Motorze chyba jest cały artykuł o Przepływomierzach poczytaj moze Ci pomoze , zgadzasz się Mikrus z moją poprzednią wypowiedzią? wole zebys mnie jak cos poprawił

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• MiKruS
                RS
                S_OCP Member
                • 2004
                • 7976

Zamieszczone przez Ziomal
                zgadzasz się Mikrus z moją poprzednią wypowiedzią? wole zebys mnie jak cos poprawił
                A czego nie jestes pewien?
                TDI 101KM to pompowtrysk - wszystko sie zgadza.
                TDI 205PS

Komentarz

• monek
                  Classic
                  • 2005
                  • 28

przebieg tego autka to prawie 100tys.km , jeśli chodzi o brak mocy to wzieło się to z tąd że porównując tą Octavie do mojego Lanosa 1.6 to skodzina wymięka. Ja nie twierdze że coś z tym silnikiem jest, tylko sądze że do takiego autka (4x4) to powinni mocniejsze silniki disla montować.

Komentarz

• BaPit
                    Rider
                    S_OCP Member
                    • 2004
                    • 630

Zamieszczone przez monek
                    przebieg tego autka to prawie 100tys.km , jeśli chodzi o brak mocy to wzieło się to z tąd że porównując tą Octavie do mojego Lanosa 1.6 to skodzina wymięka. Ja nie twierdze że coś z tym silnikiem jest, tylko sądze że do takiego autka (4x4) to powinni mocniejsze silniki disla montować.
                    to dość nowoczesny silnik. wystarczy chip, by biedny Lanosik poległ sromotnie. no, chyba, że coś jest rzeczywiście padnięte :roll:

Pozdr!
                    BP
                    była mocna Octa, a jest konik
                    Greckie Delikatesy

Komentarz

• monek
                      Classic
                      • 2005
                      • 28

Zamieszczone przez BaPit
                      Zamieszczone przez monek
                      to dość nowoczesny silnik. wystarczy chip, by biedny Lanosik poległ sromotnie. no, chyba, że coś jest rzeczywiście padnięte :roll:

Pozdr!
                      BP
                      To samo mówiłem koledze, ale on sie boi że taki chip to mu silnik zniszczy. (ale i tak go przekonam)

Komentarz

• Emil
                        L&K
                        S_OCP Member
                        • 2005
                        • 1092

to dość nowoczesny silnik. wystarczy chip, by biedny Lanosik poległ sromotnie. no, chyba, że coś jest rzeczywiście padnięte

Pozdr!
                        BP
                        i bez chipa lanosik jest bez szans :diabelski_usmiech moc podobna ale moment obrotowy.... :twisted:
                        BMW E46 320d by MT 184PS@406Nm
                        CR-V 2,2 i-ctdi
                        Perfectservice by Dobrygrześwawa

Komentarz

• monek
                          Classic
                          • 2005
                          • 28

Zamieszczone przez Emil
                          to dość nowoczesny silnik. wystarczy chip, by biedny Lanosik poległ sromotnie. no, chyba, że coś jest rzeczywiście padnięte

Pozdr!
                          BP
                          i bez chipa lanosik jest bez szans :diabelski_usmiech moc podobna ale moment obrotowy.... :twisted:
                          Mylisz się bo sprawdzałem na drodze , skodzina nie ma szans (z tym silnikiem) Nawet dane producenta to potwierdzają .
                          Skoda od 0 do 100 czas 13.4
                          Lanos od 0 do 100 czas 11.5
                          prawie dwie sek. to sporo (w tym przypadku moment obr. nic nie pomoże) :lol: :lol:

Komentarz

• MiKruS
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2004
                            • 7976

Zgadza sie - Lanos jest bardzo lekkim autem. Skoda nawet na chipie bedzie sie musiala napocic, zeby gonic Lanosa.
                            TDI 205PS

Komentarz

• owicz0
                              Ambiente
                              • 2005
                              • 104

na 101 konnym tdi biegaja nawet superby i jezeli wszystko jest sprawne to nie mozna narzekac..
                              nie pomogl ani razu

Komentarz

• monek
                                Classic
                                • 2005
                                • 28

Zamieszczone przez owicz0
                                na 101 konnym tdi biegaja nawet superby i jezeli wszystko jest sprawne to nie mozna narzekac..
                                To że SUPERBY śmiga na tym silniku to nie znaczy że on jest zajefajnie mocny (dlamnie to porażka taki silnik do Octavi 4x4) były kiedyś montowane silniki do Octavi 1.4 i one też biegają (raczej się czołgają)
                                Gdybym spotkał takiego SUPERBY z silnikiem 101km na światłach to wąchał by spaliny z Lanosa. :lol: :lol:
                                Wielkie auta wymagają mocnych silników, chyba że ktoś lubi się toczyć

Komentarz

• Ziomal
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2005
                                  • 5841
                                  • Octavia I (1U2)
                                  • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Silniki 1.4 w Occie są dalej w produkcji tak jak w superbie 101 to prawda ,że te silniki są mułowate a to wszystko ze skoda dobiera zły silnik to całej masy tak sądze

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• Maicroft
                                    Moderator
                                    S_OCP MemberModeratorr
                                    • 2004
                                    • 25757
                                    • Audi

A Golfa 1.4 nie ma?? a Polo 1.0 nie istnieja ?? Ludzie takie auta sa i beda. Poprostu nie kazdy potrzebuje rakiety. Kiedys jezdzono maluchami i nikt nie narzekal. Cieszyl sie ze w koncu ma auto. I takie przemieszczacie beda istniec. Klient to kupuje bo ma zludne przeczucie, ze to bedzie tanie w eksploatacji, a potem co drugie takie auto ma LPG wlozone, bo jednak za duzo kosztuje nim jazda.
                                    Spritmonitor.de

Komentarz

• adik_s
                                      Rider
                                      • 2005
                                      • 259

Gdybym spotkał takiego SUPERBY z silnikiem 101km na światłach to wąchał by spaliny z Lanosa
                                      zależy jeszcze jaki kierowca i jaka noga :P mój ojciec kiedyś odstawił focusa TDCI, a mój wujek ma starą vectre 90KM to po prostu załamanie, ten samochód ruszyć nie chce a o ruszaniu z piskiem chyba nie ma mowy...

Komentarz

• Qulek
                                        RS
                                        • 2005
                                        • 1630
                                        • Octavia II combi (1Z5)
                                        • CAXA 1.4 TSI 122 KM
                                        • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Dziwi mnie ze ktos narzeka ze tdi 101 to muł.. moja ALH jak narazie daje radei ja tam nia odstawiam lanosy jak chce... a przeciez to tylko 90 km i 210 Nm.. podejrzewam ze silniczek tam kuleje.. moze turbo zajechane a moze przeplywowka ??

zależy jeszcze jaki kierowca i jaka noga
                                        Dokładnie.. jak umiesz wykorzystać to co masz to nawet mocniejsze auta ze slabymi driverami beda zostawac w tyle..

Jak kiedyś gdzieś wyczytałem " NIE WAŻNE PRZY CZYM STOISZ .. WAŻNE JAK TYM JEŹDZISZ "
                                        BEST Czesci i artykuly motoryzacyjne

Było O1 jest O3

Komentarz

• adik_s
                                          Rider
                                          • 2005
                                          • 259

dziś objechałem kumpla w lagunie II 1.8 120KM (o ile dobrze kojarze) - teoretycznie nie powinienem wygrac... wiec moc i kopniak to dla każdego co innego, dla jednego idzie jak cholera dla drugiego jest muł...

Komentarz

• monek
                                            Classic
                                            • 2005
                                            • 28

Zamieszczone przez adik_s
                                            dziś objechałem kumpla w lagunie II 1.8 120KM (o ile dobrze kojarze) - teoretycznie nie powinienem wygrac... wiec moc i kopniak to dla każdego co innego, dla jednego idzie jak cholera dla drugiego jest muł...
                                            Bardzo nie lubie się chwalić , ale gdybyśmy się spotkali to brzydko mówiąc "wąchał byś spaliny z mojego Lanosa" :P :lol: :P :lol: :lol: :P :lol:
                                            a ten kolega ( lagunie II 1.8 120KM (o ile dobrze kojarze) ) to pewnie nie ma pojęcia jak wydoić zauta max. moc , albo dał Ci fory. :lol: :lol: :lol: :lol:

[ Dodano: Nie 14 Sie, 05 23:44 ]
                                            .
                                            pogłębszej analizie tego co napisałeś to śmiem nawet twierdzić że z tą laguna to pewnie jakis blef .
                                            Dane fabryczne śkody.
                                            silnik 1.9 Tdi 90km od 0 do 100 czas 13.2
                                            Dane fabryczne laguny.
                                            silnik 1.8 16V 123km od 0 do 100 czas 10.8
                                            więc teoretycznie i praktycznie :wąchasz spaliny z Laguny"
                                            Niestety, ale takie są fakty :lol: :lol: :lol: :lol:

Komentarz

• adik_s
                                              Rider
                                              • 2005
                                              • 259

Bardzo nie lubie się chwalić , ale gdybyśmy się spotkali to brzydko mówiąc "wąchał byś spaliny z mojego Lanosa"
                                              jeju, to akurat wiem, ale nie chcesz zrozumieć o czym mówimy czy nie potrafisz?

cały czas chodzi o to -
                                              a ten kolega to pewnie nie ma pojęcia jak wydoić zauta max. moc , albo dał Ci fory
                                              raczej to pierwsze, i dobrze to podsumował Qulek,
                                              Jak kiedyś gdzieś wyczytałem " NIE WAŻNE PRZY CZYM STOISZ .. WAŻNE JAK TYM JEŹDZISZ "
                                              i np dla mnie te 90hp jest wystarczające jak na moje potrzeby...

[ Dodano: Nie 14 Sie, 05 23:48 ]
                                              więc teoretycznie i praktycznie :wąchasz spaliny z Laguny
                                              jednak masz problemy z odróznieniem teorii i praktyki...

Komentarz

• monek
                                                Classic
                                                • 2005
                                                • 28

Bardzo nie lubie się chwalić , ale gdybyśmy się spotkali to brzydko mówiąc "wąchał byś spaliny z mojego Lanosa"
                                                jeju, to akurat wiem, ale nie chcesz zrozumieć o czym mówimy czy nie potrafisz?

cały czas chodzi o to -
                                                a ten kolega to pewnie nie ma pojęcia jak wydoić zauta max. moc , albo dał Ci fory
                                                raczej to pierwsze, i dobrze to podsumował Qulek,
                                                i np dla mnie te 90hp jest wystarczające jak na moje potrzeby...
                                                MASZ RACJE TROCE SIĘ UNIOSŁEM --- PRZEPRASZAM ops: ops: ops:

Komentarz

• HP
                                                  Drive
                                                  • 2005
                                                  • 52

Eee... ja Superba, 1.4 na klapie ztyłu :wink: i całkiem nieźle pomyka :diabelski_usmiech
                                                  było 172/338 by MT a jest 241/310 i 4x4 :-)

Komentarz

Pracuję...