1.4 TSI

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pantol
    Elegance
    • 2004
    • 754

Zamieszczone przez zajcu_89
    Ja mam 2.0 FSI i śmigam od nowości na 98 już tak naśmigałem 55tyś i jest dobrze .
    Ale piszę tu troszkę z innego powodu. Nie wiem czy wszyscy czytali, ale na pewno nie polecam lania na tych stacjach:

LINK
    Kurcze - dużo stacji Orlen i Shell

Znalazłem na stronie UOKiK pełną listę stacji - polecam sprawdzenie czy nie tam ma naszej ulubionej stacji: LINK stronie

Dodatkowo zachęcam do zgłaszania podejrzanych stacji pod TYM LINKIEM
    Jarek "Vinci"

Komentarz

• czachus
      Drive
      • 2008
      • 79

Zamieszczone przez _tm_
      Zamieszczone przez czachus
      No to czemu pali mniej na 98?

[ Dodano: Pią 02 Sty, 09 19:07 ]
      Zamieszczone przez szkoda
      Tak z ciekawości - na czym polegała owa porażka?
      jak to na czym?!
      beznadziejnie sprzedają (sprzedawały) się te silniki
      TDI + MPI stanowiły bodajże 96% sprzedaży Octavii w 2007 roku :lol:
      A gdzie idzie większość tych jednostek napędowych? Do aut flotowych :lol: Stąd też takie a nie inne wyniki. Albo firmy kupują Diesle, albo tańsze benzyniaki.
      Bez przesady. Sporo Octavii jest kupowanych jako auta firmowe, ale przeciez nie 96%. Jeżeli ta liczba jest prawdziwa to oznacza to, że osoby prywatne też głównie wybierały silniki inne niż FSI. Wydaje się to rozsądne - albo kupuje się wersję tanią (1.6 MPI) albo modną (diesle są w modzie od kilku lat) ale droższą (TDI). Silniki FSI są nijakie - z jednej strony droższe, a z drugiej nie oferują nic ciekawego. Myślę, że teraz ta statystyka zmieni się na korzyść silników TSI, które są tańsze niż TDI, a oferują dobre osiągi.
      Dlatego też nie chciałem silnika MPI, bo brałem auto w leasingu ale dla siebie, nie chciałem diesla, bo od marca zrobiłem 16 tys. więc nie jeżdżę zbyt dużo. Padło na FSI. Mogło być 1,8 TSI, ale krzyczeli za nią "jak za mokre zboże".
      Żonie w październiku kupiłem już auto z silnikiem TSI :P

Druga rzecz -no właśnie to, że klienci wybierają albo gołe MPI, albo gołe TDI sprawia to, że wynik był taki a nie inny. Dla osoby kupującej auto za oszczędności życia, albo do floty liczy się poniesiony koszt. Przecież jeździ masę Octavii białych, nawet bez listew na drzwiach, bez dodatkowch gadżetów, ale z silnikiem TDI - głównie we flotach. I w ten sposób powstaje statystyka
      Moja strzałka Nie wymuszajcie pierwszeństwa, to szkodliwe dla zdrowia...

Komentarz

• _tm_
        RS
        S_OCP Member
        • 2004
        • 2333
        • Superb III (3V3)
        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
        • CDAA 1.8 TSI 160 KM
        • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Przecież jeździ masę Octavii białych
        Akurat biały kolor jest teraz najmodniejszy
        S3 SL 2.0 TSI DSG 4x4 [355KM@461Nm] 2018-... link
        Alfa Romeo Stelvio AT8 Q4 [280KM@470Nm] 2018-... link
        -------------------------------------------------------------------------
        O3 RS 2.0 TSI DSG [313KM@439Nm] 2016-2018 link
        O2 1.8 TSI DSG [237KM@345Nm] 2009-2014
        O1 1.9 TDI [207KM@389Nm] 2004-2010

Komentarz

• szkoda
          RS
          S_OCP Member
          • 2005
          • 22543

w ten sposób powstaje statystyka
          masz gdzieś te statystyki?
          bo mnie to akurat interesuje bardzo i zupełnie poza tym topikiem a niestety nie mogę znaleźć żadnych szczegółowych rozbić (i darmowych) :evil:
          saport techniczny baj DGW
          była BKD+DSG '05 120kkm
          była BXE '08 190kkm
          no i nie ma :-)

Komentarz

• ARobert
            Rider
            • 2008
            • 254
            • Octavia II (1Z3)
            • BSE 1.6 MPI 102 KM

bo mnie to akurat interesuje bardzo i zupełnie poza tym topikiem a niestety nie mogę znaleźć żadnych szczegółowych rozbić (i darmowych) :evil:
            ..na stronie Auto Motor Sport znalazłem takie zestawienie:

Octavia II w liczbach

- łączna sprzedaż od 06.2004 do 07.2008 wyniosła 25 519 sztuk (dla porównania - od 01.2004 do 07.2008 sprzedano 27 595 sztuk Octavii Tour, czyli modelu pierwszej generacji),

- od 01.2008 do 07.2008 sprzedano 5790 sztuk, czyli aż o 29,21% więcej niż w tym samym okresie poprzedniego roku,

- 67,36% (17 190 sztuk) sprzedaży to wersja liftback,

- najpopularniejszy silnik w ogóle - 1.9 TDI o mocy 105 KM (62,69% sprzedaży, 15 997 sztuk), najpopularniejszy silnik benzynowy - 1,6 l o mocy 102 KM,

- udział diesla - 80,56% (20 557 sztuk), wersji benzynowych - 19,44% (4 888 sztuk),

- najpopularniejsza wersja wyposażenia - Ambiente (51,29%, 13 096 sztuk).
            ...ciekawe jak to się zmieni po wejściu 1.4 TSI. Jeżdząc po ulicach Trójmiasta to w zasadzie
            widzę tylko te z dwiema rurkami w ostatnim tłumiku czyli faktycznie króluje TDI.

Komentarz

• szkoda
              RS
              S_OCP Member
              • 2005
              • 22543

Zamieszczone przez ARobert
              znalazłem takie zestawienie
              tak, ale to za bardzo ogólne...

ciekawe jak to się zmieni po wejściu 1.4 TSI
              1,4TSI i 1,8TSI myślę, że wyprą część diesla, to bardzo dobre motory

Jeżdząc po ulicach Trójmiasta to w zasadzie
              widzę tylko te z dwiema rurkami w ostatnim tłumiku czyli faktycznie króluje TDI
              u nas jest to samo, dla mnie benzynowa octavia to ewenement, a wśród znajomych czy tutaj na forum praktycznie nie ma właśnie flotowych.
              była BKD+DSG '05 120kkm
              była BXE '08 190kkm
              no i nie ma :-)

Komentarz

• ARobert
                Rider
                • 2008
                • 254
                • Octavia II (1Z3)
                • BSE 1.6 MPI 102 KM

1,4TSI i 1,8TSI myślę, że wyprą część diesla, to bardzo dobre motory
                ..w dieslu też nas czeka mała rewolucja (CR) więc może być różnie ale na opinie to te wszystkie nowe silniki będą musiały sobie trochę zapracować. A tak na marginesie
                to patrząc np na czeską stronę skody czy chociażby na cenniki Golfa VI to 1.4TSI jest oferowany wyłącznie z 6-cio biegowa skrzynia a zdaje się, że u nas jest to oferta 5-cio biegowa... ciekawe czemu tak jest ? Czy chodziło po prostu o sprzedaż tego auta w jak najbardziej konkurencyjnej cenie ?

Komentarz

• czachus
                  Drive
                  • 2008
                  • 79

Nie no, takich danych nie mam :? Jakaś tam własna obserwacja. Zboczenie takie. Jadę, czy idę a stoi Octa, to zerkam co to

Pytanie z innej beczki - czy ktoś już widział RS po FL? Czy to wogóle już jest? I druga rzecz - wiecie jak długo Skoda będzie ciągnąć produkcję Octavii w obecnym kształcie? Pytam nie bez powodu, bo będę chciał RS za jakiś czas.
                  Moja strzałka Nie wymuszajcie pierwszeństwa, to szkodliwe dla zdrowia...

Komentarz

• szkoda
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 22543

Czy to wogóle już jest?
                    nie ma
                    była BKD+DSG '05 120kkm
                    była BXE '08 190kkm