Przewóz nart - Austria, Szwajcaria +dobre obyczaje na drodze

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • przemo9
    Ambiente
    • 2009
    • 228
    • Octavia II combi (1Z5)
    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Ja mam ten węższy z MCM - kupiłem we Wrocławiu.
    Dla mnie jest wystarczający : spokojnie zmieściły się 3 pary nart 3 pary kijków, 2 pary butów ( dopakowane luzem ) oraz dwie torby turystyczne: średnia i mała- reszta maneli w bagażniku.
    Kupiłem węższy , bo planuję, aby dodatkowo doładować na dach dwa rowery- w razie potrzeby .
    Obecnie kupując box tylko na wyjazdy zimowe - narciarskie :lol: - to chyba kupiłbym ten nieco szerszy z uwagi na większą pojemność. Myślę, że ten szerszy powoduje niewiele większy opór a jest sporo pojemniejszy. Bałem się, że będzie dużo głośniej , ale wcale szumy były głośniejsze przy v ponad 120-130km/godz. Raczej nie przekraczałem 150-160 km/godz .
    Co do wykonania , jakości to według mnie może być: nic nie pękło, nie ułamało się (ale są to moje pierwsze doświadczenia z boxami).
    O II fl kombi elegance

Komentarz

• qwsazx
      Drive
      • 2010
      • 66

Zamieszczone przez czarny_wwa
      PS. nie zapomnij wziąć łańcuchów - w niektórych partiach gór/regionach jest obowiązek jazdy na nich (o kamizelkach odblaskowych nie wspominam, bo to jasne że trzeba je mieć)
      Panowie, nie rozsiewajcie nieprawdziwych informacji. Narty i opłaty już wyjaśnione, ale NIE MA obowiązku posiadania w aucie czegoś innego, niż gaśnica i trójkąt ostrzegawczy. Nie musisz mieć kamizelki odblaskowej, nie musisz mieć łańcuchów (choć akurat warto byłoby mieć, nie z uwagi na przepisy, ale z uwagi na pomoc w trudnych warunkach), nawet nie musisz mieć apteczki. To, co jest obowiązkowe w Polsce, musisz w aucie mieć. Obowiązkowe wyposażenie w innych krajach Ciebie nie interesuje.

Komentarz

• przemo9
        Ambiente
        • 2009
        • 228
        • Octavia II combi (1Z5)
        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Ale trzeba uważać na policjantów- na prawie 900 km wjedna stronę: Gorzów Wlkp- Zillertal najwięcej było ich już w samej Austrii- raz nawet "z suszarką"; strasznie policyjne państwo :roll: .
        W Zillertalu były odcinki oznakowane znakiem nakazu użycia łancuchów w razie śniegu.
        O II fl kombi elegance

Komentarz

• powee99
          Classic
          • 2008
          • 16

WLOCHY

Autostrady platne odcinkami - calkowity brak winietek, platne mniej wiecej 50Eurocent/10km
          Lancuchy - w wyzszych partiach gor po opadzie sniegu/lub w czasie nie podjedziesz poza opadami regularnie odsniezone

Pozdrowka
          ... z daleka ...

Komentarz

• Rafall
            Ambiente
            • 2008
            • 233
            • Octavia III (5E3)
            • CJSB 1.8 TSI 180 KM

Zamieszczone przez słoń
            to jak byłeś już w tych Włoszech to napisz jak to jest tam z tymi łańcuchami winietami i przewozem nart w samochodzie.info z pierwszej ręki dla potomnych zawsze się przyda
            Tak jak koledzy piszą - wyposażenie auta standardowe jak w Polsce, opłaty - w Niemczech brak, chyba że czasem jakieś opłaty na wybranych drogach (nie doświadczyłem), w Austrii i Czechach winiety, w Austrii bardzo czepliwi policjanci (wiem tylko z zasłyszenia) w Czechach wysokie mandaty. Co do Szwajcarii to nie wiem jak za tymi łańcuchami, jechałem raz, miałem łańcuchy, nie założyłem bo dobrze się jechało, choć śniegu dużo, policji nie spotkałem. We Włoszech bramki, gdzie pobierane są opłaty.

Wracając do boxu - troszkę daliście mi do myślenia z tą szerokością. Na przyszłość może i się przyda większy... W sumie po ubiegłym roku wiem, że węższy mi wystarczy. Słowa przemo9 utwierdzają mnie w przekonaniu, że więcej nie potrzebuję. Ech, chwilę jeszcze pomyślę Dzieki!

Komentarz

• olejek
              Ambiente
              • 2006
              • 121

W Szwajcarii są odcinki dróg oznakowane, że trzeba mieć łańcuchy założone jak leży śnieg. Jeśli wjedziesz bez i trafisz na policję mandat, jeśli się zakopiesz/ześlizgniesz itp. Szwajcarzy na pewno wezwą policję i jeszcze większy mandat.

Kupa fotoradarów/suszarek itp, przestrzegają ograniczeń prędkości bardzo surowo.
              Za przekroczenie pow. 30 km/h w terenie zabudowanym 30 dni aresztu i wysoki mandat. Generalnie mandaty są wysokie. Winieta 40 CHF na rok ważna od 01.12 do 31.01. Są też winiety na dwa tygodnie (chyba - nie pamiętam) za 20 CHF.

W Szwajcarii policja może sprawdzić co masz w samochodzie - jeśli uznają, że przewożone rzeczy są nieodpowiednio zabezpieczone - mandat.
              http://keeprockin.art.pl/‎

Komentarz

• Rafall
                Ambiente
                • 2008
                • 233
                • Octavia III (5E3)
                • CJSB 1.8 TSI 180 KM

Ok, decyzja podjęta! Box zakupiony. Idąc za większością głosów zdecydowałem się na większy box i zakupiłem Inter Pack-a na aukcji tutaj: http://allegro.pl/show_item.php?item=1468357056

Mam nadzieję, że się nie zawiodę. Dziękuję raz jeszcze wszystkim.

Komentarz

• piramida
                  RS
                  • 2009
                  • 12222
                  • Superb III (3V3)

panowie a co z przyciemnianymi szybami przednimi bocznymi, na zachodzie zapewne również nie można mieć przyciemnionych?
                  superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                  http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• janusz35
                    Ambiente
                    • 2007
                    • 143
                    • Octavia II (1Z3)
                    • AGR 1.9 TDI VP 90 KM
                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez qwsazx
                    Zamieszczone przez czarny_wwa
                    PS. nie zapomnij wziąć łańcuchów - w niektórych partiach gór/regionach jest obowiązek jazdy na nich (o kamizelkach odblaskowych nie wspominam, bo to jasne że trzeba je mieć)
                    Panowie, nie rozsiewajcie nieprawdziwych informacji. Narty i opłaty już wyjaśnione, ale NIE MA obowiązku posiadania w aucie czegoś innego, niż gaśnica i trójkąt ostrzegawczy. Nie musisz mieć kamizelki odblaskowej, nie musisz mieć łańcuchów (choć akurat warto byłoby mieć, nie z uwagi na przepisy, ale z uwagi na pomoc w trudnych warunkach), nawet nie musisz mieć apteczki. To, co jest obowiązkowe w Polsce, musisz w aucie mieć. Obowiązkowe wyposażenie w innych krajach Ciebie nie interesuje.
                    Przepisy przepisami a życie życiem - lepiej mieć apteczkę i kamizelkę zwłaszcza jak ktoś jedzie przez Słowację-dyskusje z tamtejszymi "mundurowymi" nie maja sensu.

Komentarz

• qwsazx
                      Drive
                      • 2010
                      • 66

Zamieszczone przez janusz35
                      Przepisy przepisami a życie życiem - lepiej mieć apteczkę i kamizelkę zwłaszcza jak ktoś jedzie przez Słowację-dyskusje z tamtejszymi "mundurowymi" nie maja sensu.
                      Odmawiasz przyjęcia mandatu i po problemie. Przychodzi do Polski, polski sąd go odrzuca, sprawa zostaje zamknięta.

Komentarz

• piramida
                        RS
                        • 2009
                        • 12222
                        • Superb III (3V3)

Odmawiasz przyjęcia mandatu i po problemie. Przychodzi do Polski, polski sąd go odrzuca, sprawa zostaje zamknięta.
                        Tak można? :wink: za przekroczenie prędkości również? Czyli co, łapią cię za przekroczenie dozwolonej prędkości walą ci np 500e a ty nie przyjmujesz mandatu?

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Arti_r1
                          RS
                          • 2008
                          • 2626

Zamieszczone przez piramida
                          panowie a co z przyciemnianymi szybami przednimi bocznymi
                          z tego co mi mówił znajomy (policjant w niemczech) to nic Ci nie zrobią za to, bo auto przeszło przegląd w Polsce, więc ich to nie interesuje. Gorzej jakby się przepaliła jakaś żarówka, i na desce zapaliła Ci się kontrolka od tego a akurat Cię zatrzymią :?
                          Fabryka Barw :]

Czarna O1 rs-line tdi
                          Srebrna O2 Scout

DACAR.team

Komentarz

• qwsazx
                            Drive
                            • 2010
                            • 66

Tak można? :wink: za przekroczenie prędkości również? Czyli co, łapią cię za przekroczenie dozwolonej prędkości walą ci np 500e a ty nie przyjmujesz mandatu?
                            Nie mam praktyki w mandatach za speeding ale też można. Pytanie tylko, czy warto? Przekroczenie prędkości jest wykroczeniem drogowym na tyle dobrze udokumentowanym, że policja raczej nie będzie się wtedy cackać i albo Ci z miejsca dowód zabiorą, a samochód odholują do czasu wyjaśnienia sprawy, albo jak już sprawa dotrze do polskiego sądu, to nasi Ci nie dość, że nakażą zapłacić te 500 euro, to jeszcze Ci dołożą drugie albo trzecie tyle grzywny i kosztów sądowych.
                            Stawiać się warto tylko wtedy, kiedy masz stuprocentową pewność, że policjant nie ma racji i możesz to udowodnić, a takich sytuacji no cóż.. raczej wiele nie ma

Komentarz

• piramida
                              RS
                              • 2009
                              • 12222
                              • Superb III (3V3)

Nie mam praktyki w mandatach za speeding ale też można. Pytanie tylko, czy warto? Przekroczenie prędkości jest wykroczeniem drogowym na tyle dobrze udokumentowanym, że policja raczej nie będzie się wtedy cackać i albo Ci z miejsca dowód zabiorą, a samochód odholują do czasu wyjaśnienia sprawy, albo jak już sprawa dotrze do polskiego sądu, to nasi Ci nie dość, że nakażą zapłacić te 500 euro, to jeszcze Ci dołożą drugie albo trzecie tyle grzywny i kosztów sądowych.
                              Stawiać się warto tylko wtedy, kiedy masz stuprocentową pewność, że policjant nie ma racji i możesz to udowodnić, a takich sytuacji no cóż.. raczej wiele nie ma
                              spoko zapytałem tak tylko z czystej ciekawości, wiadomo że po za granicami kraju jezdzi sie raczej przepisowo :szeroki_usmiech

[ Dodano: Pon 07 Mar, 11 09:02 ]
                              Zamieszczone przez Arti_r1
                              panowie a co z przyciemnianymi szybami przednimi bocznymi
                              z tego co mi mówił znajomy (policjant w niemczech) to nic Ci nie zrobią za to, bo auto przeszło przegląd w Polsce, więc ich to nie interesuje. Gorzej jakby się przepaliła jakaś żarówka, i na desce zapaliła Ci się kontrolka od tego a akurat Cię zatrzymią :?
                              ok, dzieki, czyli mam sie nie martić jadąc z rodziną na wakacje

Komentarz

• rezon
                                RS
                                • 2006
                                • 1894
                                • Volvo
                                • AKL 1.6 MPI 101 KM
                                • BSE 1.6 MPI 102 KM

lepiej mieć apteczkę i kamizelkę zwłaszcza jak ktoś jedzie przez Słowację-dyskusje z tamtejszymi "mundurowymi" nie maja sensu.
                                dlatego jadąc z Rzeszowa do Austrii jadę przez Czechy.
                                wiadomo że po za granicami kraju jezdzi sie raczej przepisowo
                                nie ma z tym większego problemu, jak ograniczenia są raczej rzadko spotykane. Chyba, że ktoś lubi jeździć 160. Tylko czy warto - czas dojazdu będzie niewiele krótszy, a koszt może być znacznie wyższy.

Komentarz

• Piotr_Z
                                  Ambiente
                                  • 2008
                                  • 123

Zamieszczone przez Rafall
                                  Ok, decyzja podjęta! Box zakupiony. Idąc za większością głosów zdecydowałem się na większy box i zakupiłem Inter Pack-a na aukcji tutaj: http://allegro.pl/show_item.php?item=1468357056

Mam nadzieję, że się nie zawiodę. Dziękuję raz jeszcze wszystkim.
                                  Nie wiem jak z tym modelem, ale te http://interpack.com.pl/pl/p/zenith_mf.html są z kiepskiego materiału i na dużym mrozie potrafią pękać. Sam miałem kiedyś Inter Packa (stary model) i taki właśnie los go spotkał, pękł dokładnie w połowie pomiędzy belkami.
                                  Teraz mam Xtreme box i jest ok. Śmigać można z nim baaaaardzo szybko.
                                  140 KM @ 327 Nm

Komentarz

• gobus1
                                    Classic
                                    • 2011
                                    • 3

Jedąc za granicę trzeba uważać na policję i fotoradary. Nie przekraczaj prędkości. Mandat i tak cię dopadnie

Komentarz

• ruwado
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 14885
                                      • Octavia IV (NX3)

Zamieszczone przez rezon
                                      jadę przez Czechy
                                      oni są lepsi od Słowaków? :haha:
                                      pozdrawiam - Darek

Komentarz

• leszekmw
                                        RS
                                        • 2005
                                        • 5356

niema śniegu...
                                        a tu sezon się zaczyna w piątek :diabelski_usmiech
                                        austria , włochy ...
                                        O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                                        GVI 1.4TSI
                                        LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                                        tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• piotrek13
                                          Drive
                                          • 2010
                                          • 54

proszę : http://www.skyscrapercity.com/showpo...&postcount=265

jak ktoś jedzie do Austrii to warto zobaczyć !

Komentarz

• natash
                                            RS
                                            • 2011
                                            • 2599

To jak to jest z tymi nartami, jak mam składany podłokietniki z tyłu w kombi i tamtędy by wystawały narty z bagażnika to tak można czy nie?

Jak wygląda sprawa sprawdzania przez policjantów na zachodzie wyciętego katalizatora ?

Komentarz

• guajava
                                              Rider
                                              • 2010
                                              • 343

Zamieszczone przez natash
                                              To jak to jest z tymi nartami, jak mam składany podłokietniki z tyłu w kombi i tamtędy by wystawały narty z bagażnika to tak można czy nie?

są do tego specjalne pokrowce (atestowane). taki rękaw dla wystającej narty i nikt nie powinien wtedy się czepiać xd
                                              "Łapię chwile ulotne jak ulotka ,ulotne chwile łapię jak fotka..."

Komentarz

• ruwado
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 14885
                                                • Octavia IV (NX3)

pozdrawiam - Darek

Komentarz

Pracuję...