Serwis DSG

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kelogramedlaw
    Classic
    • 2008
    • 2

Serwis DSG

Cześć, jakie są różnice między wersją 90KM a 110KM? Czytając specyfikacje techniczną dopatrzyłem się, że wersja 110KM ma wszystkie hamulce tarczowe a wersja 90KM tylko przednie, czy to prawda i czy są jeszcze jakieś różnice, pomijając oczywiście moc silnika?
  • Sonn
    Classic
    • 2007
    • 3

Serwis DSG

Witam wszystkich czytających wątek. Zbliża mi się czas serwisowania skrzyni DSG - 60 kkm i poszukuję jakiegoś serwisu, ktory potrafi to zrobić sensownie nie rozwalając wszystkiego po drodze. Mieszkam w Ostrowie Wlkp. i mam do wyboru 2 salony - Kalisz i Ostrów ale jakoś oba nie budzą mojego zaufania. Na moje pytanie o serwis DSG w obydwu odpowiedziano mi że robią oczywiście, ale przy tym panowie z którymi rozmawiałem mieli miny na zasadzie "a co to jest do cholery DSG", ponadto swojego czasu przy wymianie żarówek z przednich świateł zrobili mi reflektory przeciwlotnicze świecące w niebo. Stąd jakoś dziwnie im nie ufam.

Dlatego też mam delikatne pytanie, czy ktoś zna jakiś sensowny serwis w mojej okolicy, który potrafiłby zaserwisować mi włąściwie tą skrzynię, np. Wrocław, Poznań lub coś w tych okolicach?

Z góry dzięki za wszystkie wskazówki
    Best regards

Sonn

Komentarz

• Nexus6
      RS
      S_OCP Member
      • 2004
      • 4847
      • Volkswagen

Sonn, sugerowałbym Ci rozejrzenie sie po serwisach Seata i VW - oni mieli częściej do czynienia z DSG niż Skoda

polecam wątek: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...&highlight=dsg

:diabelski_usmiech
      With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• Maicroft
        Moderator
        S_OCP MemberModeratorr
        • 2004
        • 25757
        • Audi

Wtedy tak bylo. Teraz jest faktycznie lepiej. Wiem, ze firmy ktore zajmuja sie automatami robia juz wymiany oleju w nich bez przeszkod.
        Spritmonitor.de

Komentarz

• AndiT
          Rider
          • 2008
          • 332

Do znawcow tematu, czy zanotowano juz jakies przypadki padniecia DSG?
          Jesli tak, to czy sa znane przyczyny?
          Ile Nm zniesie DSG po modzie? Czy moze znane sa jakies konkrety?

Z tego co wygrzebalem na roznych forach to DSG znosi spokojnie do 400Nm, powyzej podobno zaczynaja sie klopoty. Przy parametrach okolo 440Nm (nie pamietam dokladnie wartosci ale to bylo cos kolo tej wartosci), podobno skrzynia totalnie gubi sie i nie daje sie wogole jechac.
          Czy moze ktos sie wypowiedziec?
          M47N2

Komentarz

• Maicroft
            Moderator
            S_OCP MemberModeratorr
            • 2004
            • 25757
            • Audi

Jestem ciekaw kto to ma te 400 albo 440Nm przy DSG :shock:

Ja ze znanych mi wartosci to slyszalem o 370-380Nm

Mniemam, ze gubienie sie skrzyni, to jest kwestia przeprogramowania sterownika skrzyni, tak jak to sie robi w inny markach.
            Spritmonitor.de

Komentarz

• AndiT
              Rider
              • 2008
              • 332

Po kolei, z tego co widzialem to np. Ali w OII z silnikiem BKD z DSG na Rumunie zapodal 375.3 Nm, widzialem takze wykres Seata z silnikiem BKD i DSG na 393 Nm.

Przytaczajac dalej wypowiedz forumowicza "KruPin" z forum tdiracing.pl:
              cytat " Tutaj jest przyklad chiptuningu Audi A3 2.0TDI ze skrzynia DSG.

Pierwszy program, to 204KM i 450Nm, ale wlasciciel mowi, ze przy tych wartosciach skrzynia nie mogla sie zdecydowac, jaki bieg wbic, wiec oslabili i wyszlo 182KM i 396Nm. Podniesli troche i wyszlo 192KM i 414Nm, na ktorych to parametrach jezdzi podobno nadal :roll:
              Facet twierdzi, ze na tym programie nie ma nawet Batorego...
              I tak, oni tez twierdza, ze producent nie zaleca wiecej niz 350Nm, ale jak widac - na serii bylo juz 157KM i 360Nm, wiec to tak samo jak z ostrzezeniem VAG'a odnosnie skrzyn w AHF/ASV - nie wiecej, jak 350Nm, a jednak jest pare takich 110-tek, ktore smigaly i smigaja na ognistych programach bez problemow przy codziennym uzytkowaniu."

Takze jak widac sa DSG na mocnych programach tylko jak dlugo one wytrzymuja?
              Generalnie mozna znalezc info o robionych modach do aut z DSG ale na tym sie konczy. Jak zaobserwowalem wlasciciel samochodu po modyfikacji zamieszcza wykres na forum i cieszy sie modyfikacja, a info jak ta skrzynia sprawuje sie z biegiem czasu juz nie zamieszcza. Reasumujac moze ktos z czytajacych ten watek bedzie mogl podzielic sie swoja opinia w w/w temacie.
              Jesli chodzi o padniete DSG to znalazlem tylko informacje w pewnej wypowiedzi "Mastersa z MT" o podnietych 2 sztukach w Audi A3, przy czym info to bylo bardzo stare bo chyba z 2006roku (juz nie pamietam dokladnie) wiec moze jakies nowsze informacje sie pojawily.
              M47N2

Komentarz

• leszekmw
                RS
                • 2005
                • 5356

Sonn, skontaktuj sie z ctv , on to robi u siebie w warsztacie podobno i nie potrzeba do tego zadnych urządzeń , ale nie jestem pewien na 100%.

[ Dodano: Pią 12 Gru, 08 12:19 ]
                to znaczy chodzi mi o to że poradzi sobie z tym każdy dobry i czysty mechanik
                O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                GVI 1.4TSI
                LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• Thundi
                  L&K
                  • 2005
                  • 1157

Skrzynia DSG oczywiście jak każda inna wymaga serwisowania czyli wymiany oleju. Olej wymienia się w dwóch wersjach albo część (około 40-60%) albo teoretycznie całość (>70%)

Statyczna wymiana oleju polega na spuszczeniu oleju ze skrzyni korkiem (korkami) spustowymi, lub miską olejową ( przy braku korka spustowego), zdjęciu filtra oleju (o ile znajduje się pod miską olejową) i odczekaniu pewnego czasu na swobodny wyciek oleju. Taka procedura nie zapewnia pełnej wymiany oleju zużytego na olej nowy. Zazwyczaj przy zastosowaniu takiej procedury wymianie podlega około 40% do 60% całkowitego stanu oleju w skrzyni biegów.
                  Dynamiczna wymiana oleju pozwala na prawie całkowitą wymianę oleju zużytego na olej nowy. Po Statycznej wymianie oleju odkręcamy przewód powrotu oleju z chłodnicy olejowej w kierunku skrzyni biegów i montujemy specjalną przystawkę z kranikiem umożliwiającym regulację ilości wypływającego oleju. Do wlewu oleju montujemy specjalne urządzenie, które również posiada kranik umożliwiający dozowanie takiej ilości oleju jaka wypływa z przewodu powrotu oleju z chłodnicy olejowej. Napełniamy urządzenie odpowiednim dla danego typu olejem, ustawiamy w określonym położeniu oba kraniki i uruchamiamy silnik samochodu. Następnie powoli załączamy wszystkie położenia dźwigni zmiany biegów od (naprzykład P-R-N-D-3-2-1, 2-3-D-N-R-P). Czynność tą powtarzamy do momentu wypływu z przewodu chłodnicy czystego oleju. Następnie wyłączamy silnik. Podłączamy ponownie przewód powrotny z chłodnicy olejowej do skrzyni biegów i odłączamy urządzenie napełniające. Uruchamiamy ponownie silnik i przeprowadzamy kontrolę poziomu oleju. W razie konieczności korygujemy stan do stanu właściwego. Praktycznie przy dynamicznej wymianie oleju połączonej z płukaniem skrzyni, konwertora i chłodnicy ilość użytego oleju powinna równać się ilości pełnego stanu przewidzianego dla danego typu skrzyni + dodatkowo około 20% do 30%.
                  Co do serwisowania w ASO cóż stanowczo odradzam! Gdyż złe wykonanie wymiany oleju (np przegrzane przy wymianie dynamicznej) powoduje ogromne problemy których jedynym rozwiązaniem jest niekiedy wymiana skrzyni na nową. A ja osobiście wolał bym tego uniknąć. Możesz wybrać się do firmy która zajmuje się automatami i oni bez problemu wymienią olej we Wrocławiu masz np firmę Łoboda (http://www.loboda.pl/)
                  druga znana mi firma o której mam opinie dobrą to Sserwis (http://www.sserwis.pl) ale ta firma mieści się w Czernicy (a to już pewnie dla ciebie za daleko)
                  O ortografie dba FF.
                  Ranking sprzedaży nowych aut w Polsce w 2009 oraz 2008 (Excel):
                  http://thunderbolt2.prv.pl/sprzedaz/Ranking.xls
                  Skoda Octavia & Audi A6

Komentarz

• ctv
                    Ambiente
                    • 2005
                    • 127

ASO musi sobie poradzic z wymiana oleju w skrzyni,ma komplet narzedzi niezbedny do tego oraz madra ksiazke z procedura!
                    Nawiasem mówiac nie ma jeszcze w polsce zadnej padnietej skrzyni dsg w skodzie

http://fabryka-mocy.com.pl

Komentarz

• Maru 123
                      RS
                      • 2008
                      • 4660

A jaki polecacie warsztat ASB w Wawaie?
                      1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• Thundi
                        L&K
                        • 2005
                        • 1157

Zamieszczone przez ctv
                        ASO musi sobie poradzic z wymiana oleju w skrzyni
                        Wybacz ASO oleju czasami nie potrafią wymienić czy wyczyścić turbiny (każde ASO mówiło wymiana!! a auto do dziś jeździ tyle że na przeczyszczonej) Więc ja na taką operację bym auta do ASO nie dawał.
                        Trudność jest mniej więcej taka jak właśnie wyczyszczenie turbiny.

Zamieszczone przez ctv
                        Nawiasem mówiac nie ma jeszcze w polsce zadnej padnietej skrzyni dsg w skodzie
                        Pare miesięcy temu widziałem Passata z padniętą skrzynią DSG więc nie obstawiał bym że nie ma ani jednej bo jednak może być (notabene skrzynia padła bo pan podczas jazdy do przodu zmienił z "D" na "R")

Maru 123: W Wawie to chyba (przynajmniej tak słyszałem nie mam własnej opini) była jakaś Firma w Nadarzynie ale nie pamiętam nazwy (nie moje rejony)
                        O ortografie dba FF.
                        Skoda Octavia & Audi A6

Komentarz

• szkoda
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2005
                          • 22543

Zamieszczone przez ctv
                          ASO musi sobie poradzic z wymiana oleju w skrzyni
                          a jak jest z wymianą żarówek z przodu w O2, musi sobie poradzić, czy niekoniecznie :?:
                          bo jak u mnie wymieniali, to dobrze, że nie jechałem jakoś daleko i po dziurach, bo zgubiłbym oba reflektory :lol:

czy z odkręceniem felgi bez zniszczenia śruby i uszkodzenia felgi też powinni sobie poradzić :?:

a z bezszkodową dla innych podzespołów wymianą rozrządu?
                          a z wymianą filtra powietrza?
                          itede itepe...
                          saport techniczny baj DGW
                          była BKD+DSG '05 120kkm
                          była BXE '08 190kkm
                          no i nie ma :-)

Komentarz

• ctv
                            Ambiente
                            • 2005
                            • 127

czyscic turbine to moze pan henio albo ja ale nie aso,
                            pozatym do poprawnej procedury wymiany oleju potrzebny jest vas czy serwis skrzyn bedzie go posiadal?

http://fabryka-mocy.com.pl

Komentarz

• szkoda
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2005
                              • 22543

Zamieszczone przez ctv
                              pozatym do poprawnej procedury wymiany oleju potrzebny jest vas czy serwis skrzyn bedzie go posiadal?
                              jak ja wymienialem olej w DSG to serwisy nie dysponowały odpowiednimi urządzeniami, więc... można :lol:
                              saport techniczny baj DGW
                              była BKD+DSG '05 120kkm
                              była BXE '08 190kkm
                              no i nie ma :-)

Komentarz

• Thundi
                                L&K
                                • 2005
                                • 1157

Zamieszczone przez ctv
                                Czyli jak mi się w aucie coś stanie to ASO mi nie naprawi tylko pan Henio?
                                Zamieszczone przez ctv
                                Vas albo Vag a chyba żartujesz że firma naprawiająca skrzynie automatyczne nie posiada sprzętu który posiada paru (jak nie więcej) użytkowników tego forum ?? poza tym jak sobie wyobrażasz naprawę skrzyni bez narzędzi ??
                                O ortografie dba FF.
                                Skoda Octavia & Audi A6

Komentarz

• Ziomal
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2005
                                  • 5841
                                  • Octavia I (1U2)
                                  • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Thundi, Ale VAS'a nie kupisz w viakenie :wink:

Zamieszczone przez Thundi
                                  ASO nie czyści tylko stwierdza wymianę na "nową'' regenerowaną :lol:
                                  Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• Thundi
                                    L&K
                                    • 2005
                                    • 1157

Ziomal, Ale Vag wystarczy nie musi być koniecznie Vas
                                    Poza tym firma naprawiająca skrzynie nie ma Vas'a ?? to jak naprawia skoro nie ma narzędzi ??
                                    (i sorki jeśli kogoś moje wypowiedzi obraziły)
                                    O ortografie dba FF.
                                    Skoda Octavia & Audi A6

Komentarz

• _tm_
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2004
                                      • 2333
                                      • Superb III (3V3)
                                      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                      • CDAA 1.8 TSI 160 KM
                                      • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Zamieszczone przez Thundi
                                      Oczywiście. ASO zaproponuje wymianę na nowy element, a pan Henio spróbuje to naprawić.
                                      S3 SL 2.0 TSI DSG 4x4 [355KM@461Nm] 2018-... link
                                      Alfa Romeo Stelvio AT8 Q4 [280KM@470Nm] 2018-... link
                                      -------------------------------------------------------------------------
                                      O3 RS 2.0 TSI DSG [313KM@439Nm] 2016-2018 link
                                      O2 1.8 TSI DSG [237KM@345Nm] 2009-2014
                                      O1 1.9 TDI [207KM@389Nm] 2004-2010

Komentarz

Pracuję...