Jeśli jestem dobrze poinformowany, to halogeny z matowym odblaskiem na dole, może służyć jako światło dzienne. Szukam sobie takich, bo w sterowniku jest możliwość uruchomienia przeciwmgielnych jako dziennych [oczywiście odpowiednich przeciwmgielnych, czyli właśnie z tym matowym odblaskiem]. A mając ciut nowszy sterownik da się nawet uruchomić doświetlanie zakrętów :-)
[Inne] pytanko odnosnie gwizdu turbinki
Zwiń
X
-
[Inne] pytanko odnosnie gwizdu turbinki
witam szanownych forumowiczow
mam pytanko odnosnie 1.9 tdi 105 ps. a mianowicie przy jakich obrotach zaczyna swistac turbinka?
zakupilismy ostatnio po dlugich poszukiwaniach golfa 5 z tym silnikiem. bardzo mnie zdziwilo ze gwizd zaczyna sie i to bardzo wyraznie przy ok 1300-1400 obr.
auto bardzo fajnie przyspiesza i ogolnie jest ok. jak powinno byc?
bylem ostatnio u znajomego mechanika i powiedzial ze moga byc zapieczone lekko łopatki czy cos w tym rodzaju/ do konca nie pamietam/ mowil takze za powinno auto wpasc w notlaufa przy ok 130 na godz. ale nie bylo mi dane jeszcze z taka predkoscia jechac.
jakie jest Wasze zdanie?
pozdr.
-
-
chimek11, co do gwizdu to raczej powinien być to świst (czasami gwizd głośny może oznaczać umierające turbo ale bez paniki) i różne turbawy różnie słychać, ja u siebie słyszę przy otwartym oknie od ok 1100 obr. Jak auto dobrze ciągnie i nie masz notlaufa to ciesz się jazdą, nie ma tu wyznacznika głośności świstu.
Komentarz
-
-
chimek11, to co napisales dokladnie pokazuje moj przypadek. Otoz w alh turbinke wyraznie slysze przy niecalych okolo 1300 obr i nic sie nie dzialo az do mocniejszego przegazowania na 4 i 5 biegu. Wowczas okazalo sie, ze auto traci moc. Mam jednak nadzieje, ze jak napisal cysterniarznie ma tu wyznacznika głośności świstu.. Duzo radosci z nowego zakupu zycze.
Komentarz
-
-
wojciech_, mógłbyś rozwinąć ten twój przypadek bo mam taki sam silnik i takie same objawy próbowałem przegonic trochę auto ale nie zauważyłem jak na razie spadku mocy.
Jest na to jakaś rada np czyszczenie turba czy już tylko regeneracjia gdyby okazało się najgorsze???RZ.. 888.. CB:U520 XL z Sirio ML145
+ Własne pomysły
Komentarz
-
-
obiboki, co masz na mysli "troche przegonic auto" ? U mnie to sie pojawia na 3 biegu po 4tys obrotow, na 4 przy okolo 3.5-3700, na piatce troszke ponad 3tys (wowczas jest 150kmh). Na jedynce i dwojce to sie nie pojawia nawet kiedy krece do czerwonego pola. Wszystkie testy wykonane w pedalem w podlodze. Rozpedzajac sie powoli moge pojechac ponad 150 i spadku mocy nie bedzie. Jak wyczytalem na forum rada jest na to regulacja badz wymiana mieszka, czyszczenie kierownic turbiny, moze zawor n75. Wpisz w szukajce haslo "notlauf" i znajdziesz mase informacji na ten temat.
Komentarz
-
-
Miałem na mysli właśnie kręcenie do max obrotów na poszczególnych biegach bo wymysliłem sobie taką teorię że trzeba turbinę trochę "przegonić" jak się na co dzień jeździ krótkie odcinki i na niedogrzanym aucie. Dlatego przynajmniej raz w tygodniu jak jadę gdzieś dalej to tak trochę butuję ale nie wiem czy to pomaga na te nagary itp...RZ.. 888.. CB:U520 XL z Sirio ML145
+ Własne pomysły
Komentarz
-
Komentarz