Olej co 15.000 ja stosuję Mobil1 5W50. Można pewnie częściej.
Rozrząd... tu są różne wersje. Nawet bodajże 180.000. Ja wymieniłem przy 80.000 i przy 160.000. Nie ma co ryzykować.
Wymieniłem też olej w skrzyni przy 160.000 choć z tego co wiem, to sie go nie wymienia.
Płyn hamulcowy, klocki, płyn chłodzący... No i u Ciebie pewnie ze względu na 4x4 coś tam jeszcze.
Czyściłem jeszcze przepływomierz.
Dodatkowo filtr powietrza, filtr kabinowy, paliwa świece.
No i całe zawieszenie :-)
Zamieszczone przez kambas
Witam
Mam dwie prośby. Czy mógłby ktoś napisać kiedy i co należy wymieniać w O I 1.8 T 4x4
oraz jaki olej będzie odpowiedni do tego silnika?
Płyn hamulcowy, klocki, płyn chłodzący... No i u Ciebie pewnie ze względu na 4x4 coś tam jeszcze.
No właśnie, a jeśli chodzi o to coś jeszcze to gdzie mogę znalęźć terminy wymian, może w jakiejś instrukcji/książce serwisowej?
Producent zaleca wymianę oleju w przekładni Haldex. Co do terminu owej wymiany masz to podane w instrukcji. Jeśli jej nie masz to mogę w swojej spojrzeć. Bodajże co 30kkm. Ale mi się wydaje że aby nie zanieczyszczać środowiska odpadami toksycznymi co 60kkm wystarczy takowa zmiana oleju. BTW, w Dieslu zalecaja co 60 . Pozdrawiam
w benzynie chyba co 50 a w dieslu co 60. nawet w serwisie jak daja protokol z przegladu to jest wypisane na ostatniej stronie, poszukaj innych watkow o 4x4 tam gdzies pisalem o tym
OK a więc do wymiany olej i filtr oleju, olej będzie Mobil1 5W50, natomiast jeśli chodzi o Haldex to jaki konkretnie olej tam jest? Co prawda mam najechane 80 tys. ale lepiej chyba wymienić, bo nie mam pojęcia czy poprzedni właściciel kiedykolwiek go wymieniał.
wymienic warto z filtrem, olej nie wiem jaki konkretnie ale w aso powinni ci udostepnic takie info. pytanie powinno byc jeszcze jedno czy auto ma fakt 80tys. ja bym jeszcze dolozyl jak nie od razu to w najblizszym czasie wymiane rozrzadu.
W kwestii haldexa...
Nie trafiłem w instrukcji na info odnośnie wymiany oleju :?
Na opisówce/druku po przglądowym - owszem - 'Sprzęgło Haldex (samochody z napędem 4x4) wymienić olej (tylko co 60 000 km)'.
Komentarz