Olej do 1.6 - 210000

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Octavian5
    Classic
    • 2010
    • 2

Olej do 1.6 - 210000

Witam wszystkich, korzystając z dyskusji o lakierach podepnę się żeby nie zakładać nowego topicu (odrazu mówię, że szperałem po forum ale nie znalazlem odpowiedzi ;/ )

Chodzi mi o lakiery w O1 (modele 2009) czy lakier czerwony nie metalizowany jest 2 warstwowy ?

Tzn czy jest tak, że najpierw wiadomo podkład, potem kolor i na to jeszcze jedna warstwa powiedzmy czegoś na zasadzie lakieru bezbarwnego (nazwijmy go dla uproszczenia utrwalaczem koloru) ?

Czy jest taka lipa jak kiedyś w np Punto 1 w nie metalicach że był tylko podkład i na to kolor i tyle ? (i te lakiery po roku były zmatowione wypłowiałe, syfiaste a każda rysa na aucie to do blachy praktycznie dochodziła) a z tego co wiem to punciaka jak ktoś kupował metalica to te metalizowane miały dodatkową warstwę tego utrwalacza położoną.

Pytam bo zamówiłem właśnie O1 i wziąłem lakier czerwony ( po 1 1700 tańszy a po 2 na prawdę mi się podoba

będę wdzięczny za odpowiedź.
    Octavian5
  • Konger
    Classic
    • 2008
    • 3

Olej do 1.6 - 210000

Witam. Właśnie kupiłem sobie oktawkę I .
    Silnik 1.6 -ten ok 100KM :lol:
    Zrobiłem 400 km i suuupeerrr . Ale muszę wymienić olej. Poprzedni właściciel lał Mobila 5W 50. Chyba go troszkę dolewał między wymianami :roll: , a smochód ma przejechane 210000 km. Przejść na jakiś inny olej czy zostać przy tym smym ? :roll:

Komentarz

• Agamek12
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 9935
      • Ford

Re: Olej do 1.6 - 210000

Zamieszczone przez Konger
      Witam. Właśnie kupiłem sobie oktawkę I .
      Silnik 1.6 -ten ok 100KM :lol:
      Zrobiłem 400 km i suuupeerrr . Ale muszę wymienić olej. Poprzedni właściciel lał Mobila 5W 50. Chyba go troszkę dolewał między wymianami :roll: , a smochód ma przejechane 210000 km. Przejść na jakiś inny olej czy zostać przy tym smym ? :roll:
      ja kupiłem swojego AKL (też 100km) z przebiegiem 183.000km i on też był zalewany syntetycznym olejem. Ja od razu zmieniłem go na Mobil półsyntetyczny. Wciąga mi go około 0,2-0,3l/1000km, więc zamienię go na mineralny Mobil.
      A wracając do Twojego pytania: jeśli oleju bierze mało, to zostań przy syntetyku...
      Adam... Używam:
      Rolka: e11FL 97KM/130Nm
      Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• speede
        Ambiente
        • 2007
        • 248

Jestem ZA. Mobil 5W50. Mam 160 tys. i nie bierze wogole. Pod warunkiem ze silnik byl dobrze eksploatowany i na syntetyku. Licza sie zawsze pierwsze km. Jesli malo Ci bierze oleju ok. 100 ml/1000 km to norma. jesli wiecej to przejdz na polsynt.

Komentarz

• zgucio
          Rider
          • 2007
          • 691

Konger, ja mam 1.6 tylko ten 75KM przebieg 263000 i od początku jeżdżę na mobil 5W50 dolewać zacząłem od tego roku - między wymianą około 1L na 15-20 tyś km
          ROCZNIK 98 PO LIFTINGU ;-) ---> fotki

JOHNNY II ASC + SIRIO AS-100

Komentarz

• jarku.
            Ambiente
            • 2008
            • 139

Konger, a nie czas już na półsyntetyk? nie będziesz musiał dolewać
            http://zzakierownicy.autokult.pl/

Komentarz

• Konger
              Classic
              • 2008
              • 3

No właśnie. Nie wiem czy dla silnika lepiej lać syntetyk i go dolewać :roll: , czy dać już półsyntetyk :?: :| .

Komentarz

Pracuję...