tyle że mocne i x4
odszkodaowanie AC
Zwiń
X
-
odszkodaowanie AC
witam
moja malzonka przerysowala troche drzwi w naszym skodilaku
mialem nadzieje ze obejdzie sie bez malowania-ale dzisiaj po dokladnych ogledzinach widze ze drzwi sa wgniecione i lakier jest zdarty.
wobec tego mam pytanie czy oplaca sie to zglaszac z AC?
kiedys podczas zglaszania szkody rzeczoznawca robil wycene i zwracali kase a naprawa w moim zakresie (co tez bardzo mi pasowalo)
jak to teraz jest?
czy najpierw musze zrobic naprawe i przedstawic faktury, czy moze naprawiac bezgotowkowo?
a moze moge zazyczyc sobie wyceny i wyplaty odszkodowania?
-
-
Masz kolego dwie możliwości. Albo zgłaszasz szkodę do swojego ubezpieczyciela albo nie zgłaszasz, po to aby nie mieć zwyżki na kolejny rok ubezpieczenia. Jeżeli już się zdecydujesz zgłosić, to napewno ubezpieczyciel zrobi Ci kalkulację naprawy kosztorysowo i wypłąci odszkodowanie na wskazane przez Ciebie konto. Oczywiście kalkulacja bezie po najniższej stawce rbg. Jeżeli nie będziesz się zgadzać, bo stwierdzisz, że to za mało to możesz naprawicać pojazd i przedłożyć rachunki za naprawę ubezpieczycielowi, lub zcedować prawo odszkodowania na warsztać. Mozęsz skorzystać z sieci naprawczej swojego ubezpieczyciela i rozliczyć się bezgotówkowo.
Musisz jednak pamiętać, ze przeważnie z ubepzieczeń AC ZU /zakład ubepzieczeń/ wypłąci odszkodowanie /zwróci koszty poniesione na naparawę dmaksymalnie do wysokości 70% wartosci pojazdu ustalonej na dzień szkody. PJeżeli wartość naprawy przekracza 70% ZU zatosuje wyliczenie szkody całkowitej.
Dziękuję za uwagę
Komentarz
-
-
tomasz0328, gdzie masz wykupione AC?
PS. zalezy ile masz zniżek. Jeśli mało lub 0 % to ja bym nie zgłaszał bo potem zwyżka będzie spora i wyjdziesz na minus. Sprawdź ile za jedna szkodę wzrośnie Ci potem składka.
vivvaldi, po co mówisz tomaszowi0328 o szkodach całkowitych skoro Jego to na 100% nie dotyczy...
PS. tomasz0328 daj znać co to za Octavia i które drzwi są uszkodzone (jak bardzo) to wyliczę Ci ile dostaniesz wg kosztorysu z ubezpieczalni. PozdroOpel Vectra 1.6 16V --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ALH+ --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ASZ+ --> Ford Mondeo ST220 3.0V6 --> Skoda Octavia II 2.0 TDI BKD -->Vectra C OPC 2.8T -->Mitsubishi Lancer X 2.0DI-D --> Skoda Octavia 2 FL -->Renault Laguna III GT 2.0dci-->obecnie Toyota Auris IIFL Hybrid i Ford Focus MK3
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez lukasz3112tomasz0328, gdzie masz wykupione AC?
PS. zalezy ile masz zniżek. Jeśli mało lub 0 % to ja bym nie zgłaszał bo potem zwyżka będzie spora i wyjdziesz na minus. Sprawdź ile za jedna szkodę wzrośnie Ci potem składka.
vivvaldi, po co mówisz tomaszowi0328 o szkodach całkowitych skoro Jego to na 100% nie dotyczy...
PS. tomasz0328 daj znać co to za Octavia i które drzwi są uszkodzone (jak bardzo) to wyliczę Ci ile dostaniesz wg kosztorysu z ubezpieczalni. Pozdro
Octavia II Combi 1,9Tdi 2005r. uszkodzone tylne prawe drzwi i blotnik( odcinek miedzy drzwiami a kolem)- uszkodzenie drzwi i blotnika- wgnieciona blacha i zdarty/pekniety lakier
pytanie-czy drzwi zakwalifikuja do wymiany?
Komentarz
-
-
Zrób fotki i zapodaj
PS. przy założeniu, że stawka RBG będzie na Twoim terenie wynosić 70zł, a czas naprawy drzwi i błotnika 5jc to koszt wg kosztorysu wyniesie ok 1 200zł netto. To tak po minimalu licząc. Doliczając rozbrojenie wyjdzie trochę więcej.Opel Vectra 1.6 16V --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ALH+ --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ASZ+ --> Ford Mondeo ST220 3.0V6 --> Skoda Octavia II 2.0 TDI BKD -->Vectra C OPC 2.8T -->Mitsubishi Lancer X 2.0DI-D --> Skoda Octavia 2 FL -->Renault Laguna III GT 2.0dci-->obecnie Toyota Auris IIFL Hybrid i Ford Focus MK3
Komentarz
-
-
Wszystkoz ależy od tego ile masz zniżek. Jeśli masz np 60% zniżek to ja bym bez zastanowienia śmiało zgłaszał. Jeśli masz jakieś zwyżki to w przyszłym roku moga Ci policzyć zajebiaszczą składkę. Szkoda że nie masz w AXA to byś miał i dobrze i szybko rozliczone;pOpel Vectra 1.6 16V --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ALH+ --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ASZ+ --> Ford Mondeo ST220 3.0V6 --> Skoda Octavia II 2.0 TDI BKD -->Vectra C OPC 2.8T -->Mitsubishi Lancer X 2.0DI-D --> Skoda Octavia 2 FL -->Renault Laguna III GT 2.0dci-->obecnie Toyota Auris IIFL Hybrid i Ford Focus MK3
Komentarz
-
-
drzwi jak i błotnik do naprawy...Chyba, że w serwisie byś to robił to może Ci ewentualnie uznają do wymiany. No chyba, że rzeczoznawca będzie bardzo hojny :wink:
Ja bym zgłosił tę szkodę i zobaczył ile wg kosztorysu wyliczą.Opel Vectra 1.6 16V --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ALH+ --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ASZ+ --> Ford Mondeo ST220 3.0V6 --> Skoda Octavia II 2.0 TDI BKD -->Vectra C OPC 2.8T -->Mitsubishi Lancer X 2.0DI-D --> Skoda Octavia 2 FL -->Renault Laguna III GT 2.0dci-->obecnie Toyota Auris IIFL Hybrid i Ford Focus MK3
Komentarz
-
-
Witam
Ja ostatnio robilem cos takiego..
Porysowany tylni blotnik(sasiad)i lekko wgniecione prawe tylne drzwi(drzwi od garazu mi strzelily)..
Lakier tez zdarty.>Zobacz sobie an fotkach, ktore walnalem po to zeby mi nikt nie ppowiedzial ze polowy boku nie bylo
Ogolnie chyba ok 150zł mnie wyjdzie doplaty za rok do AC, robota u Pana henia w garazu duuzo drozej bo 3 elemenrty lakier+listwy
Ja sobie to pzreliczylem i wzialem bezgot, a ubezpieczenie mam w Hestii
Aha, oczywiscie poler calego auta w cenie po ugadaniu
[ Dodano: Sob 27 Gru, 08 20:28 ]
PS..a co do twojej szkody, koledze poszli na reke w ASO i przecieli mu blache zeby mial drzwi cale nowe, to co ty masz to lajtowo do naprawy.
Prawda jest taka ze oni tylko czekaja na bezgot z ASO, moja naprawa chyba ponad 3tys, normlanie gdzies z 600zł max wiec wiadomo ze mozna negocjowac..Ja robilem 2 szkody w ramach jednej i polerke i nikt nic nie mowil wrecz z otwartymi ramionami bo szkoda niewielka--------------
Komentarz
-
-
dzieki za wszelkie info.
pare lat temu mialem szkode z oc sprawcy (wgiety blotnik i delikatnie drzwi)
rzeczoznawca ( z pzu) zakwalifikowal elementy do wymiany- skonczylo sie tak ze bylem 2000zł do przodu-a byla to felicia.
mam nadzieje ze teraz bedzie podobnie.
a nie chce robic tego bezgotowkowo bo zalezy mi na tym zeby bylo to zrobione dobrze a nie w aso.
tymczasem szkode zglosilem- zobaczymy jaka bedzie kalkulacja
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez tomasz0328a nie chce robic tego bezgotowkowo bo zalezy mi na tym zeby bylo to zrobione dobrze a nie w aso.
tymczasem szkode zglosilem- zobaczymy jaka bedzieTato,tato...czy to auto jest chore?
Nie synku...to diesel PD.
Honda...the power of dreams.
Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F
Komentarz
-
-
tomasz0328, daj znać ile Ci wylicząOpel Vectra 1.6 16V --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ALH+ --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ASZ+ --> Ford Mondeo ST220 3.0V6 --> Skoda Octavia II 2.0 TDI BKD -->Vectra C OPC 2.8T -->Mitsubishi Lancer X 2.0DI-D --> Skoda Octavia 2 FL -->Renault Laguna III GT 2.0dci-->obecnie Toyota Auris IIFL Hybrid i Ford Focus MK3
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez tomasz0328jasne dam zanc. ale pewnie tyle zeby ledwo starczylo na naprawe :evil:...
O1 ASV & O2 RS
Komentarz
-
-
kbaran, nie musi być rozerwana...ja uznaję wymianę drzwi jeśli są mocno przegięte. trzeba brać pod uwagę to, że jest to auto prawie nowe itp. No ale tutaj tak jak pisałem to raczej bez wątpienia będzie naprawa. Serwisy Skody mają stawki po ok 130/130 (blacharz/lakiernik). Do tego będą chcieli cieniować drzwi przednie. Moim (skromnym oczywiście) zdaniem...koszt wyniesie ok 3tys zł.
PS. ja nigdy nie rozliczałem własnej szkody bezgotówkowo i nie będę bo to oddawanie własnej kasy warsztatowi. i nikt mnie nie przekona, że w ASO to zrobią lepiej itp itd.Opel Vectra 1.6 16V --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ALH+ --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ASZ+ --> Ford Mondeo ST220 3.0V6 --> Skoda Octavia II 2.0 TDI BKD -->Vectra C OPC 2.8T -->Mitsubishi Lancer X 2.0DI-D --> Skoda Octavia 2 FL -->Renault Laguna III GT 2.0dci-->obecnie Toyota Auris IIFL Hybrid i Ford Focus MK3
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez lukasz3112PS. ja nigdy nie rozliczałem własnej szkody bezgotówkowo i nie będę bo to oddawanie własnej kasy warsztatowi. i nikt mnie nie przekona, że w ASO to zrobią lepiej itp itd.
mozna zrobic tylko w garazu u pana Henia :?: .
Tak mam to rozumiec :?: .
A jesli tak,to skad to wiesz...z doswiadczenia rzeczoznawcy w wieku 20 lat :idea: .
Sorry,ale ja mam kolege ktory pracowal kilka lat ze mna w ASO jako magazynier,a
teraz jest rzeczoznawca w Allianzu :diabelski_usmiech .Tato,tato...czy to auto jest chore?
Nie synku...to diesel PD.
Honda...the power of dreams.
Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F
Komentarz
-
-
no zobaczymy- ac mam w wersji komfort-czyli czesci nowe orginalne, bez udzialu wlasnego, naprawa wg. kosztorysu aso.
mysle ze moze byc problem z zakwalifikowaniem drzwi do wymiany, chociaz pare lat temu pzu zakwalifikowoalo drzwi i blotnik do wymiany (sam sie zdziwilem ze drzwi do wymiany)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez gebekZamieszczone przez lukasz3112PS. ja nigdy nie rozliczałem własnej szkody bezgotówkowo i nie będę bo to oddawanie własnej kasy warsztatowi. i nikt mnie nie przekona, że w ASO to zrobią lepiej itp itd.
mozna zrobic tylko w garazu u pana Henia :?: .
Tak mam to rozumiec :?: .
A jesli tak,to skad to wiesz...z doswiadczenia rzeczoznawcy w wieku 20 lat :idea: .
Sorry,ale ja mam kolege ktory pracowal kilka lat ze mna w ASO jako magazynier,a
teraz jest rzeczoznawca w Allianzu :diabelski_usmiech .
Nie wiek świadczy o doświadczeniu kolego. A przez 3 lata pracy (nie licząc wcześniejszych doświadczeń) można się sporo dowiedzieć.
PS. Nie chodzi mi o garaż Pana Henia. Wolę ustawić się z kumplami, którzy pracują w ASO i zrobią mi to po godzinach i będę miał pewność że zrobili ok.
BTW.Rodzice mieli stłuczkę. Do wymiany były zakwalifikowane błotniki oba przednie oraz maska. Rozliczenie bezgotówkowe. Było to z OCsprawcy. I jakie było moje zdziwienie...jak zmierzyłem grubość powłoki lakierniczej i wszędzie było po ok 1mm. Powymieniali to w końcu, ale bujania się było. I auto ponad 1 miesiąc bez użytkowania;/Opel Vectra 1.6 16V --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ALH+ --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ASZ+ --> Ford Mondeo ST220 3.0V6 --> Skoda Octavia II 2.0 TDI BKD -->Vectra C OPC 2.8T -->Mitsubishi Lancer X 2.0DI-D --> Skoda Octavia 2 FL -->Renault Laguna III GT 2.0dci-->obecnie Toyota Auris IIFL Hybrid i Ford Focus MK3
Komentarz
-
-
u pana henia mozna naprawic felicie. fachowa naprawa -nie koniecznie w aso. chodzi o to zeby zrobili to fachowcy.
z obserwacji/doswiadczenia widze ze najlepiej wychodza naprawy w warsztatach gdzie mechanik pracuje na wlasny rachunek
dostalem wycene- 2100zł
czyli mysle ze w miare rozsadnie-pojade do lakiernika zobaczymy co powie
Komentarz
-
Komentarz