polityka cenowa Skoda Auto Polska

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • adas23
    Classic
    • 2010
    • 13

Napis jest mały i wystarczy markerem pociągnąć - fakt.

Oczojebiście błyszcząca cewka nie jest mała i jak chcesz upodobnić antenę do radiowej to musisz zmatować błyszczącą cewkę.

Oceń sam co wolisz:
    1. Chwalić się błyszczącym nowością triflexem = tracić drogie baciki (jak raz Ci wykręcą, to potem już będą przychodzić jak do wodopoju po kolejny nowy bacik).
    2. Zmatować, tracąc w ten sposób szansę lansu = mieć św. spokój z amatorami cudzej własności.
  • miron75
    Ambiente
    • 2008
    • 157

chciałem podzielić się spostrzeżeniami dot. polityki cenowej Skoda Auto Polska (a być może całej grupy VAG)

Zaczęło się od Nowego Superb... To był wrzesień, wybierałem dla siebie samochód. Porównując cennik nowej skody z Passatem i poziom wyposażenia wygrała zdecydowanie Skoda. Nadszedł listopad, rabaty na Passata + nowy cennik spowodował że mamy ciekawą niezwykle ciekawą sytuację na froncie (wiedzę swoją opieram o oferty które skrzętnie zbieram, gdyż teraz muszę zakupić auta dla swoich pracowników)

Bierzemy porównywalne konfigi (żelazna zasada - ten sam silnik+skrzynia, tam gdzie można identyczny wypas dodatkowy) samochodów i co mamy?

- Superb Platinum jest zdecydowanie droższy od Passata Highline w wersji z analogicznym wyposażeniem, choć to akurat jestem w stanie zrozumieć.
    - Wypasiona Octavia FL w wersji Elegance jest droższa od Passata Comfortline z analogicznym wyposażeniem - tego za ch.. pana nie rozumiem, pomijam już fakt, że Pasek jest na nowoczesnym CR a Octa na klekocie PD (oba 140KM).
    - Golf VI Highline jest tańszy od Passata Comfortline o zaledwie 2 kPLN netto, a różni je jedynie alcantara na siedzeniach - to upewnia mnie że coś się pomerdało mocno komuś

Pomijam fakt, że Mondeo, Laguna, C5 potrafią być tańsze od Octy FL. Cały czas mówimy o cenach końcowych, po negocjacjach, porównywalne motory i dodatki.

Składam formalny wniosek: coś się kolegom z SAP zdrowo popiermyliło. Cenniki na nową Octe po FL są lekką pomyłką i bez mocnego rabatowania ciężko będzie to auto sprzedać. Owszem, pół roku temu te auta były atrakcyjne, ale po rabatach i obniżkach u konkurencji już nie są.
    Skoda Octavia II 1.9 BXE. 2006/12
    było: 111KM / 275NM
    jest: 143KM / 310NM

Komentarz

• Dzida
      RS
      • 2006
      • 2253

Ja też nie bardzo rozumiem:

O II FL 2.0 TDI 89.800 PLN
      Passat Comfortline 2.0 TDI 140 KM 93.190 PLN.

:?: :?: :?:

Komentarz

• miron75
        Ambiente
        • 2008
        • 157

Zamieszczone przez Dzida
        Ja też nie bardzo rozumiem:

O II FL 2.0 TDI 89.800 PLN
        Passat Comfortline 2.0 TDI 140 KM 93.190 PLN.

:?: :?: :?:

To chyba cennik, mówimy o cenach końcowych net-net
        Pasek tańszy od Octy o 5kPLN. Obie ceny z 8ką z przodu. Oba samochody z dodatkowym wyposażeniem ponad standard Comfortline/Elegance.

Komentarz

• Dzida
          RS
          • 2006
          • 2253

Zamieszczone przez miron75
          tak to jest wzięte z cennika.

Komentarz

• miron75
            Ambiente
            • 2008
            • 157

Zamieszczone przez Dzida
            tak to jest wzięte z cennika.
            Będą coś musieli z tym cennikiem zrobić... Albo podnieść cenę Passata (ale wtedy trzeba podnieść cenę na Superb, bo inaczej będą ze sobą konkurować), albo obniżyć cenę Octavii. Zwróć uwagę - nawet cena z cennika... to tylko 4kPLN różnicy, netto jeszcze mniej. Dla potencjalnego kupującego ta kwota da znikomą różnicę w wysokości raty kredytu/leasingu/najmu. Co by nie powiedzieć o Passacie - to jednak za 4 tysie extra masz auto o półkę wyżej (no dobra - o pół półki ) z nowszą i cichszą jednostką napędową. Ciekawie zaczyna się robić jak dołożysz do Passata pakiety "Komfort" i "Radio RCD510" w tym momencie Octavia odpada...

Chciałem tym postem zwrócić uwagę na fakt, że skończyły się czasy Skody postrzeganej jako "tania alternatywa", cenowy low-end w grupie VAG.

Powstaje pytanie: czy nie za wcześnie na tę zmianę? O ile Superb jest innowacyjny i może śmiało konkurować z pozostałymi graczami segmentu D o tyle Octa po FL to jednak lekko odgrzewany kotlet...

Komentarz

• Dzida
              RS
              • 2006
              • 2253

Powstaje pytanie: czy nie za wcześnie na tę zmianę? O ile Superb jest innowacyjny i może śmiało konkurować z pozostałymi graczami segmentu D o tyle Octa po FL to jednak lekko odgrzewany kotlet...
              Tym bardziej iż za chwilę do gry wejdzie Seat Exeo na którego z utęsknieniem czekam.

Komentarz

• ARobert
                Rider
                • 2008
                • 254
                • Octavia II (1Z3)
                • BSE 1.6 MPI 102 KM

..no póki co to Octavia jest bardzo głęboko rabatowana ale jak ktoś zerknie do cennika zanim uda się do salonu na negocjacje to może na dzień dobry powiedzieć Skodzie papa. A tak swoją droga to wiecie może co można w tej chwili wywalczyć na Golfa VI w stosunku do cennika ?

Komentarz

• miron75
                  Ambiente
                  • 2008
                  • 157

Zamieszczone przez Dzida
                  Tym bardziej iż za chwilę do gry wejdzie Seat Exeo na którego z utęsknieniem czekam.
                  Audi A4 made by Seat
                  to może być fajne autko...
                  :diabelski_usmiech

Mnie na Golfa VI dali 7000 PLN, przy kwocie końcowej na poziomie 82 kPLN. Czyli tak sobie.

Komentarz

• Dzida
                    RS
                    • 2006
                    • 2253

dwustrefowa klima w podstawowej wersji + TDI z CR... będzie ciekawie....

Komentarz

• miron75
                      Ambiente
                      • 2008
                      • 157

Zamieszczone przez Dzida
                      dwustrefowa klima w podstawowej wersji + TDI z CR... będzie ciekawie....
                      kiedy to wchodzi "na salony"?

Komentarz

• szkoda
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2005
                        • 22543

o rany setny topik o tym samym :?
                        saport techniczny baj DGW
                        była BKD+DSG '05 120kkm
                        była BXE '08 190kkm
                        no i nie ma :-)

Komentarz

• miron75
                          Ambiente
                          • 2008
                          • 157

Zamieszczone przez szkoda
                          o rany setny topik o tym samym :?
                          Może jak po raz 101 ktoś z SAP przeczyta, to dobra robota ich działu handlowego, wykonana w ostatnich latach nie pójdzie się kochać.
                          Poza tym jeszcze Passata z Octavką nikt nie śmiał porównywać

Komentarz

• Dzida
                            RS
                            • 2006
                            • 2253

o rany setny topik o tym samym
                            to zamknij skoro uważasz że już było.
                            kiedy to wchodzi "na salony"?
                            "Na Zachodzie" w marcu (hiszpanie już teraz mogą składać zamówienia), u nas podobno koło czerwca.

Komentarz

• miron75
                              Ambiente
                              • 2008
                              • 157

Zamieszczone przez Dzida
                              "Na Zachodzie" w marcu (hiszpanie już teraz mogą składać zamówienia), u nas podobno koło czerwca.
                              Qrde, szkoda że tak późno, może bym sprawił coś takiego moim kolegom. Wygląda super na zdjęciach. A wnętrze - A4 tylko ładniejsze
                              pozdro

Komentarz

• marlej108
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 4976
                                • Octavia III (5E3)
                                • CJZB 1.2 TSI 86 KM

czolem,

juz kiedys pisalem ze Skoda jest za droga patrzac w cennik.

moim zdaniem nie kazdy wie ze mozna dostac tak duze rabaty i czesc ludzi nawet nie pofatyguje sie do salonu patrzac w internet - nie kazdy ma dusze kupczyka (sorry za takie porownanie - moze lepiej napisac handlowca), i nie czuje sie dobrze na arabskim czy zydowskim rynku, gdzie tez najpierw trzeba sie potargowac zeby cos kupic. czesc ludzi po prostu mysli, ze jest jak u Toyoty - cena w katalogu to jest TA CENA i koniec. a tu sie w Skodzie okazuje ze owszem cena w cenniku jest, ale jak sie postarasz to nagle cennikowe 60k spada do 51k itp.

Choc z drugiej strony mozna powiedziec, ze Skoda dzieki takiej polityce wyrabia w polskim narodzie pozytywne cechy ;-) - klient musi "walczyc" o swoje a nie byc bezmyslnym hehe :-)

mysle ze na polityke cenowa ma tu duzy wplyw starszy brat - tj. VW, i ze raczej nie zgodzilby sie by Golf kosztowal 53k 1.4 (czyli 52costam + bodajze haracz 800 zl za "przygotowanie do wydania auta" - buahahaha) a bliska mu O2 1.4 np. 44k (owszem gorzej wyposazona, ale jednak az o 8k tansza (zdaje sie ze tyle to mozna teraz stargowac...?) a technicznie wlasciwie to samo....).

pozdrawiam i zycze dobrego targowania sie szalom ;-) alejkum saleem itd. ;-)
                                http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
                                Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• PiterNZ
                                  Rider
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 389

marlej108 jestem dokładnie tego samego zdania co Ty. Targować się nie lubię i uważam, że cennikowo Skoda jest za droga i nie ukrywam, że bardzo zniechęca mnie to do marki. Lubię wejść normalnie do sklepu / salonu i kupując zapłacić cenę bez targowania a warszawscy dealerzy jak negocjowałem ongiś O I tacy skorzy do upustów nie byli. I żeby uniknąć podobnych przykrości a nie wierzę w nagły wzrost zdolności do targowania się rozglądam się za innymi markami.

W każdym razie zdecydowanie wolę politykę Toyoty od Citroena.

Komentarz

• szkoda
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2005
                                    • 22543

Zamieszczone przez PiterNZ
                                    a warszawscy dealerzy jak negocjowałem ongiś O I tacy skorzy do upustów nie byli
                                    no ale będąc stałym bywalcem na tym forum, trzeba być naprawdę maksymalnie upartym, żeby na siłe negocjować z kimś kto do takich negocjacji nie jest skory i udawać, że to jedyna droga zakupu wspaniałej skody :szeroki_usmiech
                                    poza tym, już tacy twardzi nie są z tego co słyszałem...
                                    saport techniczny baj DGW
                                    była BKD+DSG '05 120kkm
                                    była BXE '08 190kkm
                                    no i nie ma :-)

Komentarz

• satoot
                                      Rider
                                      • 2008
                                      • 525

no ale będąc stałym bywalcem na tym forum, trzeba być naprawdę maksymalnie upartym, żeby na siłe negocjować z kimś kto do takich negocjacji nie jest skory
                                      W obu poruszanych kwestiach masz rację:
                                      1. Na forum i dzięki niemu udało mi się kupić auto dużo taniej (nawet moją technologicznie starą O1)
                                      2. Moi miejscowi, poznańscy dilerzy upustu cenowego nie chcieli dać, oferowali maksymalnie radio lub dywaniki...

Komentarz

• shado
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 5315
                                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Ale niedługo im zmięknie rura...
                                        BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• miron75
                                          Ambiente
                                          • 2008
                                          • 157

Zamieszczone przez shado
                                          Ale niedługo im zmięknie rura...
                                          problemem niektórych dealerów Skody jest brzemię sukcesu w roku 2008 i latach wcześniejszych. Z mojego lokalnego podwórka /Łódź/: kiedy odbierałem Superb w 2ej dekadzie grudnia rozmawiałem z szefem sprzedaży salonu o perspektywach zakupowych naszej firmy w roku 2009. Wspomniałem mu, że nie jestem przekonany do nowych cenników na Octavie FL, podałem konkretne przykłady (vide Passat o którym piszę w tym wątku, Mondeo nawet C-Max - bo francuzów na poważnie nie biorę). Zapytałem co on o tym sądzi, jakie widzi rozwiązanie. I co? I nic. Koleś zamiast poważnie zainteresować się tematem zaczął coś pitolić o rekordowej sprzedaży w 2008 i doskonałych perspektywach na 2009. W efekcie wqrwił mnie maksymalnie i wyszedłem (właściwie wyjechałem z salonu) zniesmaczony. Ja jako lojalny klient mówię mu o potencjalnych trudnościach w dobiciu dealu który ma nastąpić w styczniu a ten zamiast wysłuchać klienta i odnieść się do podniesionych kwestii konstruktywnie pitoli mi o planach sprzedażowych i perspektywach.

Trzeba pamiętać, że sukces Skody to w dużej mierze zakupy flotowe, to większe, mniejsze przedsiębiorstwa generowały znakomite wyniki sprzedaży Octavii i Fabii.

Wszystko jest relatywne, w marcu 2005 kupiłem 4szt. Octavie II bo oferta Skody była najciekawsza, później na przestrzeni 3 lat zakupiliśmy 2 Roomstery, kolejne 3 Octavie II, wreszcie w sierpniu 2008 doszły 2szt. Octavia Tour bo był to najkorzystniejszy zakup w moim odczuciu a na koniec w grudniu 2008 odebrałem Superb dla siebie z tego samego powodu. Ale teraz mam poważne obawy, że kolejny zakup nie będzie miał miejsca w Skodzie. Powód - Skoda nie jest już konkurencyjna na rynku. Nie musi być tańsza o 30% w odniesieniu do Passata, nie musi być na poziomie Golf'a. Zapracowała sobie przez ostatnie lata serwisem i jakością na to aby traktować ją poważnie. Ale qrde niech nie będzie od nich zdecydowanie droższa!

I nie piszę o tym aby pochwalić się ile to samochodów Skody przewalilem, bardziej chodzi mi o ukazanie pewnego mechanizmu, który jak mniemam funkcjonuje w każdej porządnie prowadzonej firmie. Ku przestrodze dla SAP.

I obawiam się o sprzedawców Skody - jeśli będa myśleć o swoich klientach z perspektywy sukcesów ubiegłego roku czy lat minionych, to mogą się mocno przeliczyć. Howgh.

Komentarz

• ARobert
                                            Rider
                                            • 2008
                                            • 254
                                            • Octavia II (1Z3)
                                            • BSE 1.6 MPI 102 KM

Sytuacja pod koniec 2008 roku była dość komfortowa bo na cennikach pojawił się nadruk gwarantujący do 13500 upustu od SAP-u i nawet twardy diler musiał to oddać klientowi. Teraz znowu wszystko w rękach dilera. Jest jeszcze kwestia techniczna liczenia rabatu... w Gdańsku diler doliczył mi po cenie cenie katalogowej wartość tego co chciał mi dać czyli gratisów tj. alarm 1000 (zapewne i tak swój własny), listwy boczne 250 etc. i jak od tego odjął wtedy 11500 rabatu to cena nie była atrakcyjna. Czyli generalnie im więcej gratisów tym wyższa cena. W ofercie z "forum" wszystko było bardziej klarowne bo rabat był rabatem a gratisy gratisami.

Komentarz

• rrysio
                                              Rider
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 493

Jeżeli ktoś nie lubi się targować to ma inny sposób na dostanie porządnego rabatu. Trzeba zrobić 'casting' wśród dilerów Jedziesz po kolei do wszystkich salonów w okolicy i w każdym bierzesz ich cenę. Nawiązujesz też kontakt z konkretnym sprzedawcą i bierzesz od niego wizytówkę (aby uniknąć dalszego podróżowania ). A potem po kolei dzwonisz do każdego, podajesz najniższą cenę jaką dostałeś u innego i pytasz, czy jest w stanie ją przebić. No i robisz tak aż do skutku - tzn. do momentu, gdy nikt nie jest w stanie przebić najniższej oferty.
                                              Ja takim sposobem dostałem cenę odrobinę lepszą niż u 'klubowego' dealera

Komentarz

• Dzida
                                                RS
                                                • 2006
                                                • 2253

Zamieszczone przez satoot
                                                2. Moi miejscowi, poznańscy dilerzy upustu cenowego nie chcieli dać, oferowali maksymalnie radio lub dywaniki...
                                                A to ciekawe, moja OI jest z Poznania (Sunny, Obornicka). Jest to salon który wykazał się najbardziej elastyczny jeżeli chodzi o negocjacje.

Komentarz

• Sebastian_M26
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2005
                                                  • 1823
                                                  • Superb II (3T4)

Cóż, trzeba będzie się przejść do Vw i zobaczyć Passata.
                                                  Jakie Vw daje rabaty?
                                                  Seria 188KM/270Nm na 95RON

Komentarz

Pracuję...