dzięki za szybką odpowiedz Baca10. wczesniej czytałem że może to by zepsuty jeden z czujników albo coś się rozłączyło w kostce czy ktoś mi może powiedzic gdzie ta owa kostka się znajduje??
Spalanie oleju
Zwiń
X
-
Moja ostatnio przestała brać olej :wink: wychodzi mi ok 0.5 do 1l między wymianami czyli na 1kkm
Wcześniej wciągała tak do około 2.5 :lol:NFPNorth-West
2.0TDI-ET=12.660s,>367KM/567Nm
WARSZTAT www.dsize.pl
->CENNIK warsztat 01.01.11 <-plik do pobrania tel. 790226060
spieszmy się kochać ludzi... 30.05.09 J.W. [i]
Komentarz
-
-
Z tego co wiem to seria na pompowtryskiwaczach ma prawo wziąć do 1 l na 15kkm (dlatego też kupując nową octavkę salon wkłada Ci do bagażnika bańkę - 1 l oleju). Ja mam 90 KM (na pompie a nie na pompowtryskiwaczach) i między przeglądami nie dolewam - choć ostatnio sprawdzałem i dzień przed wymianą poziom był bliski dopuszczalnego minimum na bagnecie (podczas gdy na wymianie oleju z reguły ustawiają na 3/4).Pozdrawiam - grzela07
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez grzela07Z tego co wiem to seria na pompowtryskiwaczach ma prawo wziąć do 1 l na 15kkm
Zamieszczone przez grzela07(dlatego też kupując nową octavkę salon wkłada Ci do bagażnika bańkę - 1 l oleju)
Komentarz
-
-
Po zmianie na Mobila bierze tyle ile brałaok. 1,5l. na 15kkm.
Ostatnio znów się lampka zapaliła (dolewka ok. 0,5l.) po 6kkm od przeglądu.
Nieważne jaki olej, średnio wychodzi ok 1,5l. na 15kkm.
Wcześniej jeździłem na Valvoline i Shell'u.
Widocznie moja sztuka tak ma (BKC), druga czeszka (ASV) przebieg 120kkm i jeszcze nie zdarzyło się dolewać między przeglądami.Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...
Komentarz
-
-
ja narazie 10 tys i zero ubytkowScirocco 1,4 TSI 160 KM by Aligator - Dynosoft
bylo 174,5 PS i 265Nm jest 216,6 PS i 333,5 Nm
http://picasaweb.google.com/liroyek/...60154131398354
Fotografia Ślubna i nie tylko - www.negatyw.co
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez dobrygrzeswawaMoja ostatnio przestała brać olej :wink: wychodzi mi ok 0.5 do 1l między wymianami czyli na 1kkm
Wcześniej wciągała tak do około 2.5 :lol:
a to że producent podaje 1l/1000km w moim odczuciu "kruczek w umowie" "małym druczkiem" bo dawałoby to średnie zużycie 10l na 10kkm więc po co by było wymieniać olej jak i tak od wymiany do wymiany dwa razy się przepalił (zmienił) :roll: trzeba by wtedy chyba tylko filtry wymieniać :lol: :lol:
mi bierze czasami nic a czasami od wymiany do wymiany coś tam ubędzie 0,5-1,5mm na bagnecie
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez cybantdobrygrzeswawa napisał/a:
Moja ostatnio przestała brać olej :wink: wychodzi mi ok 0.5 do 1l między wymianami czyli na 1kkm
Wcześniej wciągała tak do około 2.5 :lol:
czy się omsknąłeś czy naprawdę łykał Ci 1 litr na 1000km?chodziło oczywiście o 10.000km
a dalej miało być 2.5 litra oleju na 10.000km :szeroki_usmiechNFPNorth-West
2.0TDI-ET=12.660s,>367KM/567Nm
WARSZTAT www.dsize.pl
->CENNIK warsztat 01.01.11 <-plik do pobrania tel. 790226060
spieszmy się kochać ludzi... 30.05.09 J.W. [i]
Komentarz
-
-
Maru 123
tyle ze ja mam 1,6 BSE i naprawde 10 tys przebieguScirocco 1,4 TSI 160 KM by Aligator - Dynosoft
Komentarz
-
-
co tu duzo gadacmam znajomego ktory ma merive z silnikiem 1,4 twinport 90 km i jemu bierze jakis 1 litr na 1 tys km
po miescie mniej
glownie mowi jak lata do niemiec
ale co dziwne ja w oplu astrze g mialem ten sam silnik i z gazema nie bral nic
od przegladu do przegladu
teraz brat nim lata i mowi to samo
cos mi sie wydaje ze jak kto silnik sobie ulozy pozniej ma takie a nie inne spalanie oleju i tyle
moje autko zawsze jest uzlozone pod moja nie lekka nogeScirocco 1,4 TSI 160 KM by Aligator - Dynosoft
Komentarz
-
-
Ja mam octavie na pompowtryskiwaczach, i faktycznie sporo bierze. Przy odbiorze auta dostałem także bańkę oleju (shella). Pierwszy (i jak na razie jedyny) przegląd miałem przy 25000 i nie dałem rady dojechać, musiałem przy około 15.000 dolać, po poziom doszedł do dolnej granicy wskaźnika. Przegląd robiłem w innym salonie (we Wrocławiu) i tam zamienili mi na Castrola, ale to było 2 tys km temu. Powiedzieli, że to normalne, że bierze olej, coś o sprężarce itd gadali.Octavka
Komentarz
-
-
mnie denerwuje takie w moim przekonaniu oszustwo (z tymi normami)
wpaja się klientom że tdi to w ogóle na olej jeździ i jak spala go mniej niż napędowego to znaczy że wszystko w normie i BĘDZIE PAN ZADOWOLONY, WSZYSTKO OK.
norma że 1lna 1000km to już zupełna paranoja to do Kwy Nędzy daje półtorej bańki 6l oleju na dolewki od wymiany do wymiany (tylko po co wymieniać w takim razie)
jakoś (z obserwacji) większości tdi nie biorą oleju albo biorą go symbolicznie, i to nie zależnie czy PD czy VP, czyli jakoś się da żeby silnik nie spalał oleju w ilościach by od wymiany do wymiany starczało bez dolewek
a nie tak jak w normie 1l/1kkm gdzie spokojnie można pominąć wymiany oleju a wystarczy dolewać i wymieniać tylko filtr
mi ani PD ani VP nie brały oleju i jak bym od wymiany do wymiany 10kkm mysiał dolać więcej niż raz(od minimum do maksimum na bagnecie) to uznałbym że pora coś z tym zrobić bo silnik nie jest sprawny i ma kłopot z nadmiernym spalaniem oleju.
ps. czu mógłby ktoś powiedzieć ile trzeba by dolać (mniej-więcej) od minimum do maksimum na bagnecie w 1,9 tdi?
Komentarz
-
-
Przy zakupie mojej O2 2,0 TDI sprzedawca też mnie straszył, że może brać od 0,5 do 1,0 l na 1000 km!!! Przyznam się, że byłem troszkę przerażony tą ilością - no i troszeczkę nazwijmy to rozczarowany tą informacją gdyż otrzymałem ją dopiero gdy odbierałem autko!!!
Za jakiś czas przeprowadziłem rozmowę z serwisem Skody co jak i czemu tak dużo!! Pan z serwisu odpowiedział mi że "ten typ" tak ma i może ale nie musi tyle brać i zależy to m.in. od stylu jazdy! i żeby od czasu do czasu sprawdzić poziom oleju i przy okazji płynu chłodzącego tak "dla spokojności" bo przecież ma Pan czujniki, kontrolki i komputer który poinformuje o stanie tych pozycji!
Więc zrobiłem tak jak powiedział i od czasu do czasu "dla spokojności" sprawdziłem stany i prawdą jest, że któregoś pięknego dnia "przepowiednia" się sprawdziła i dolałem coś ok 0,5 l oleju ale dopiero gdy rano po przekręceniu kluczyka w stacyjce zapaliła się owa pomarańczowa kontrolka nazwijmy ją "sprawdź poziom oleju" - ale wydarzyło się to po przejechaniu prawie 11000 km.PRZEMAS - CB RADIO SZCZECIN
SKODA OCTAVIA II 2,0 TDI
President HARRY II ASC + President Alabama
http://cbradio.szczecin.pl/
Komentarz
-
Komentarz