[O1] Gdzie kupowac ALu-felgi oraz co jest wazne przy wyborz
Jeszcze napiszcie gdzie macie ukryte wyłączniki, a potem będziecie płakać, że auto zniknęło.
Przypominam, że na tym forum o zabezpieczeniach nie dyskutujemy.
[O1] Gdzie kupowac ALu-felgi oraz co jest wazne przy wyborz
Witam, zima sie zaczela, ale mi to nie przeszkadza zeby poszukac felg na wiosne gdyz teraz jezdze na zimowkach - stalowe, a nie bede przerzucal na letnie. Chcialbym sie dowiedziedz gdzie kupowac oraz jakiej firmy alu felgi do octavi, oczywiscie 15". Jesli sie nie myle to powinienem szukac." 6,0Jx15", ET 38 . Posiadam opony letnie Goodyear Excellence ale sa glosne wiec chyba tez kupie nowe z tym samym rozmiarem. Na dzien dzisiejszy chcialbym wiedziec jakiej firmy polecicie felgi? AEZ, DEZENT, DOTZ, ENZO lub moze inne, oraz gdzie je kupowac i na co zwracac uwage. Przykladowo podoba mis ie felga :Felga aluminiowa DEZENT V
Oki czyli tak jak napisalem wyzej, Ale jakiej firmy felgi sa dobre,( trwala powloka zewnetrzna, nie odpadajaca jak to przy niektorych widzialem, oraz gdzie kupowac). Czy śruby tez trzeba bedzie wymienic?
Tak jak szkoda, napisał..nie kupuj chińskich itp podróbek. Bo dziura jedna i koło do prostowania. Sam lakier potrafi odchodzić. Ja mam Dezent F na swojej Octavce. Bardzo ładnie wyglądają. i są mocne
Opel Vectra 1.6 16V --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ALH+ --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ASZ+ --> Ford Mondeo ST220 3.0V6 --> Skoda Octavia II 2.0 TDI BKD -->Vectra C OPC 2.8T -->Mitsubishi Lancer X 2.0DI-D --> Skoda Octavia 2 FL -->Renault Laguna III GT 2.0dci-->obecnie Toyota Auris IIFL Hybrid i Ford Focus MK3
Rozumiem, to bede tak szukac, a jeszcze jedno, wzedlem na stronke http://www.alcar.pl/ i niekotre felgi z doboru maja offset: 40 z tego co u mnie powinien byc 38. Czy bedzie to wielka roznica.
Osobiście polecam felgi oryginalne (nie potrzeba żadnych przeróbek/dystansów). Najszybciej znaleźć na allegro. Ostatnio widziałem nawet felgi od dealera - po ok. 250 zł sztuka.
w oryginalnych nie ma duzego wyboru i wlasnie za 1200 zl mozna naprawde ladny kpl 15" kupic. Jest jedna sprawa na stronce www.alcar.pl w konfiguratorze wszystkie felgi sa
6.5x15" ET 40, zas te zakresy ktore podal wyzej kolega z forum powinnien byc:
6,0J x 15", ET 38. O co tu chodzi, czyzby nie ma felg alu na 6,0J?.
[ Dodano: Pon 05 Sty, 09 19:45 ]
co sadzicie o tym?
pytanie do lukasz czy kupowales do tych felg jakies dystanse lub inne podkladki. Czy poprostu pasuja bez problemu?
Nie polecam dystansow, choc maja one takze i swoich zwolennikow.
Jesli chcesz juz kombinowac z wygladem ayta na felgach, a jednoczesnie jestes jeszcze na etapie kupna felg to pobaw sie w dobranie odpowiedniego ET i szerokosci felgi pod efekt jaki chcesz osiagnac. Zaleznie od tego co chcesz to takie parametry sobie dobierz.
To ja sie podepne do tematu.
Widze ze standardowe felgi do Octavii II sa 16", a ja w mojej O1 teraz mam wstawione stalowki 15".
Wiem ze wieksze felgi wizualnie wygladaja bardziej gangsta, ale slyszalem ze to negatywnie wplywa na komfort jazdy - bo jest mniejszy dystans pomiedzy felga i asfaltem - a wiec mniej amortyzacji.
xchaotic, To żeś kotlecika odgrzał :lol:
Każda felga większa od 16" wpływa na obniżenie komfortu IMO. Jednak są ludzie którzy mają to za nic i ładują do Octy nawet 18" (tu szacunek) i nic sobie z tego nie robią. To jak z mieszaniem alko, jest szansa, że po miksie wódki piwa i wina się porzygasz ale zabawa jest Po drugie - poczytaj uważniej - jest cała masa opinii na forum. Serio.
xchaotic, przy większym kole daje się niższy profil opony tak aby zachować taką samą średnicę całego koła (zalecane odchyłki +/- do 2%, dopuszczalne chyba do 4%). Opona o niższym profilu ma zwykle twardszą ścianę boczną, a więc nie jest tak miękko Na plus 16tek: szersze opona = lepsza przyczepność = lepsze hamowanie i prowadzenie (szybsza reakcja na ruch kierownicą).
Komentarz