Bagażnik rowerowy - który?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kmab
    Rider
    • 2005
    • 269

Re: Bagażnik rowerowy - który?

Zamieszczone przez Masmo
    ....
    1. Wożac na haku masz utrudniny dostęp do badażnika.
    To akurat z tym argumentem nie mogę się zgodzić. Oglądałem różne bagażniki i każdy charakteryzował się tym, że właśnie dostęp do bagażnika był całkiem przyjemny. Co innego bagażniki "klapowe"
    Obecnie na tapecie Subarak OBK 2.0D

Komentarz

• Masmo
      L&K
      • 2005
      • 1145

Zamieszczone przez arci9
      1. Wożac na haku masz utrudniny dostęp do badażnika.
      może to zależy od modelu bagażnika - jak pisałem wyżej , bagażnik znajomego po odczepieniu jednego zamka po kilkunastu sekundach był zdjęty.
      Chodzi o te kilkanaście sekund pomnożone przez ilość razy które musisz się dostać do bagażnika.

[ Dodano: Sro 07 Wrz, 05 16:20 ]
      Zamieszczone przez arci9
      3. Tylko jeden punkt podparcia takiego bagażnika sparawia że bałbym się wygięcia haka przy więcej niż 2-uch rowerach.
      Tego nie rozumiem - a jak ciągniesz przyczepkę to siły niby są mniejsze?
      Ciągnąć przyczepę hak nie jest skręcany. Kulka nie przenosi momentu tylko siły skupione.
      Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD

Komentarz

• mario_op
        Ambiente
        • 2005
        • 112

To ja dopiszę coś n.t. prędkości. Z bagażnikiem na dach za 30 zł i z droższym za sto parę jeździłem z prędkościami 150-180 (trasa np. Opole-Władysławowo) wiadomo, że nie cały czas ale jak tylko sie dało. Oczywiście parę razy sprawdzanie czy rower sie trzyma i jak dotąd OK. Raz rower się lekko położył bo nie zapiąłem jednego koła paskiem. Bagażniki były skręcane, te droższe nawet mają dwie śróby (jedna pod ramą a druga z zamkiem nad ramą). Raz nawet zachaczyłem rowerem na dachu o gałąź drzewa na kempingu :-) bo zapomniałem że trochę wyższe autko się zrobiło.

[ Dodano: Sro 07 Wrz, 05 17:44 ]
        Jeszcze co do bagażnika na hak. Rowery będą zawsze dużo bardziej brudne niż wożone na dachu, bo za samochodem tworzy się strefa podciśnienia i zasysa cały brud z drogi.
        COMBI ELEGANCE'03 ASV

Komentarz

• JPS1972
          Ambiente
          • 2005
          • 247

W mojej Skodzie nie mam relingów i nie widziałem czegoś...klapek na dachu (dokładnie w miejscu uszczelek) jak np. w Oplu do montażu bagażnika. Jednak widziałem jakąś Octę w której gość odwinął te uszczelki i tam zamontował bazę bagażnika (baza łączona na haczyki-wiecie o co chodzi ).
          Czy wszystkie Octavie to mają? Jak to sprawdzić?
          Pozdrawiam
          Jacek

Komentarz

• MiKruS
            RS
            S_OCP Member
            • 2004
            • 7976

Do Octavii kombi bez relingow sa dedykowane bagazniki. Mam taki i jest wszystko okej. Nie trzeba nic odwijac.
            TDI 205PS

Komentarz

• Arti23
              Elegance
              S_OCP Member
              • 2005
              • 892
              • Superb II combi (3T5)
              • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Zamieszczone przez MiKruS
              Do Octavii kombi bez relingow sa dedykowane bagazniki. Mam taki i jest wszystko okej. Nie trzeba nic odwijac.
              Jak mozesz to podeślij fotki tego bagażnika i sposób montażu, jkiej firmy jest ten bagaznik ?
              Skoda Octavia II Combi 2.0 TDI BKD DSG (172/395) by R-Motors-klik

Komentarz

• MiKruS
                RS
                S_OCP Member
                • 2004
                • 7976

Fotek nie mam. Bagaznik jest firmy Mont Blanc, ale robi tez Thule, itd. Osobiscie polecam Thule - jest minimalnie drozszy, a duzo przyjmniej sie go montuje. Choc z tym Mont Blanc tez nie ma wiekszego problemu.

Zaklada sie tak jak wiele bagaznikow - stopka idzie na dach, a metalowa łapka pomiedzy drzwi a dach i zakciska sie to poprzez skrecanie, zeby sie trzymalo.
                TDI 205PS

Komentarz

• Arti23
                  Elegance
                  S_OCP Member
                  • 2005
                  • 892
                  • Superb II combi (3T5)
                  • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Zamieszczone przez MiKruS
                  metalowa łapka pomiedzy drzwi a dach i zakciska sie to poprzez skrecanie, zeby sie trzymalo.
                  A nie ma problemu z obcieraniem tej łapy o lakier ? tego najbardziej się boję
                  Skoda Octavia II Combi 2.0 TDI BKD DSG (172/395) by R-Motors-klik

Komentarz

• Jabar1975
                    RS
                    • 2006
                    • 3331

Ja uzywam Thula pro ride 951, swietna sprawa, stabilne mocowanie rowerow szybkosci przejazdowe to okolo 120-140kmh nie robia zadnego wrazenia na nim (ani na rowerach) rowery byly dwa jeden z gruba rama, drugi z duzo ciensza i uchwyt trzyma je wysmienicie. Wieksze szybkosci to chyba tylko dla killerow - ja sie osobiscie boje jechac za delikwentem ktory zapiernicza powyzej 140kmh z rowerami na dachu (a jak widze bagaznik rowerowy z Makro to juz przy 110 lepiej trzymac duuuzy odstep), bylem raz swiadkiem jak spadl rower (a raczej tego skutki), widzialem tez jak sie zrywa gorna pokrywa od boksu na dachu przy predkosci 140kmh a narty zaczynaja latac jak Malysz w czasach szczytu formy (dobrze ze byly trzy pasy ruchu to mozna bylo gdzies uciekac ale uraz pozostaje.
                    Z ww bagaznikiem na rower zuzycie podnosi sie o okolo 1 - 1,5 l na 100km. Swiszczes swiszczy ale zauwazylem ze najwiecej huku robia poprzeczki dachowe (tzw.baza) bo na pusto tez gwizdaja (od okolo 90 kmh)
                    Z tego co wiem to w O1 (sedanie) byly wersje z gniazdami na bagaznik jak i takie gdzie lapalo sie za "wneki drzwiowe"
                    Aha z tego co wiem to aksesoria tego typu jak bagaznik na dach dla skody robi Thule (mam oryginalny skodowski bagaznik a na pudelku byl napis : Made by Thule Sweden) - przynajmniej do O2. To tez tlumaczy ich kompatybilnosc z innymi komponentami thula (np system wprowadzania do wnetrza belki uchwytu rowerowego - tzn wsuwanie zamiast obejm)
                    Do tej pory nie widze uszczerbku na lakierze - ale pewnie sie pojawi bo bagaznik pasuje jak ulal ale niestety lakier jest lichutki
                    nasza droga: www.wpzs.pl

Komentarz

• kabanach
                      Drive
                      • 2006
                      • 91

a dlaczego nie bagaznik na klape??
                      krzychu
                      L&K 1,9TDI AHF 2001r + turbo 130. 185 tyś km
                      CB Cobra, B4, ATE_PD

Komentarz

• MiKruS
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2004
                        • 7976

Zamieszczone przez Arti23
                        A nie ma problemu z obcieraniem tej łapy o lakier ?
                        Nie ma
                        TDI 205PS

Komentarz

• natash
                          RS
                          • 2011
                          • 2599

Co na dach polecicie? Na razie rowerów sztuk dwie.

Komentarz

Pracuję...