[O2] O2FL vs STREAM MP3

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • plonas
    Classic
    • 2009
    • 11

[O2] O2FL vs STREAM MP3

Nie chce się z Wami spierać, jestem młodym kierowcą i być może jeszcze nie do końca rozumiem działanie i specyfikę tego systemu. Czytam Wasze posty z zaciekawieniem i mam do nich wielki szacunek.

Moja skodzinka przejechała już od nowości 3800 km i na razie wynik jest imponujący tak wg. mnie. Przykładowo trasa Olsztyn - Łódź w tą i z powrotem (ok 600 km) za ok 90 zł. W specyfikacjach opisane jest spalanie w granicach 3.9 l ON.

Jest to wersja Mint

Skunik86
  • emba
    Drive
    • 2008
    • 67

[O2] O2FL vs STREAM MP3

Właśnie jestem po instalacji fabrycznego radioodtwarzacza STREAM MP3 w nowej O2FL (po liftingu) Kolegi.

Radio pasuje, złącza też i wszystko byłoby ok gdyby nie jeden feler: nie działa asystent parkowania.
    U mnie w O2 po wrzuceniu biegu wstecznego bez względu na to czy STREAM jest włączony czy nie na wyświetlaczu pojawia się obrys samochodu, a dodatkowo jeśli radio było włączone to ścisza się.
    W nowej O2FL to nie działa! :cry:
    Jeśli radio jest włączone to po wrzuceniu biegu wstecznego ani nie wyświetla się obrys pojazdu ani nie ścisza dźwięk. Jeśli radio było wyłączone to wyświetlacz nie włącza się.
    Rozmawialiśmy z danielcio i przerabiał ten temat u siebie w salonie - potwierdził, że nie działa asystent parkowania w STREAM -ie zamontowanym w nowej O2FL :evil:

Z tego by wynikało, że SKODA zamieszała coś w sygnałach sterujących - wg mnie bez sensu - radyjko powinno być w pełni kompatybilne z nową O2FL - rozumiem, gdybym do O2 wrzucił SWING-a i nie działałyby w nim jakieś nowe dodatkowe funkcje, ale w druga stronę???

A może da się to jakoś aktywować? :?:
    MINT

Komentarz

• Big
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 6389

Dokładnie, jest zminiony protokół komunikacji i nie bedzie ci działał ani obraz przekazywane przez asystenta parkowania ani sterowanie z kierownicy (jesli takie masz).
      Czarny Elegance

Komentarz

• emba
        Drive
        • 2008
        • 67

Zamieszczone przez Big
        Dokładnie, jest zminiony protokół komunikacji i nie bedzie ci działał ani obraz przekazywane przez asystenta parkowania ani sterowanie z kierownicy (jesli takie masz).
        Hmm, to kicha :evil:
        A nie da się jakoś rozwiązać tego problemu? (oczywiście poza wymianą STREAM-a na SWING-a :lol: )
        MINT

Komentarz

• Klauzero
          Rider
          • 2008
          • 575

Jest to związane z zastosowaniem czujników parkowania nowszej generacji, a właściwie ich sterownika, który bardziej realistycznie odwzorowuje kształt przeszkody.
          Mądry Polak po ©kodzie...

Komentarz

• shado
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 5315
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

OII i OIIFL różnią się kompletnie protokołem komunikacji. Nie będą działać czujniki parkowania, informacje z klimatyzacji, sterowania w kierownicy i współpraca ze wskaźnikami. Nie ma na to rozwiązania poza wymianą czujników i ich sterownika na nowy typ. Jak dla mnie nie opłacalna zabawa. Lepiej kupić radio do FL albo pogodzić się z brakiem wyświetlania.
            BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• engels
              Drive
              • 2009
              • 58

Zamieszczone przez emba
              Radio pasuje, złącza też i wszystko byłoby ok gdyby nie jeden feler: nie działa asystent parkowania.
              Czy musiałeś wymienić ramkę na jakąś inną czy też pozostała ta, która zamontowana była wraz z półką i zaślepką ?
              Załączone pliki

Komentarz

• emba
                Drive
                • 2008
                • 67

Zamieszczone przez engels

Czy musiałeś wymienić ramkę na jakąś inną czy też pozostała ta, która zamontowana była wraz z półką i zaślepką ?
                Pozostaje ta sama ramka - nie trzeba nic zmieniać.
                MINT

Komentarz

• engels
                  Drive
                  • 2009
                  • 58

Zamieszczone przez emba
                  Zamieszczone przez engels

Pozostaje ta sama ramka - nie trzeba nic zmieniać.
                  OK
                  dzięki wielkie,

Komentarz

• emba
                    Drive
                    • 2008
                    • 67

Zamieszczone przez shado
                    OII i OIIFL różnią się kompletnie protokołem komunikacji. Nie będą działać czujniki parkowania, informacje z klimatyzacji, sterowania w kierownicy i współpraca ze wskaźnikami. Nie ma na to rozwiązania poza wymianą czujników i ich sterownika na nowy typ. Jak dla mnie nie opłacalna zabawa. Lepiej kupić radio do FL albo pogodzić się z brakiem wyświetlania.
                    Heh ..... i udało się
                    W zainstalowanym w O2FL radiu STREAM udało się aktywować wyświetlanie informacji z czujników parkowania.
                    Należy w sterowniku nr 10 "Park/Steer Assist" w bajcie 0 aktywować bit 4 - "Optical illustration active" i po wrzuceniu wstecznego radyjko ładnie wyświetla obrys samochodu i "ilustruje" odległość od przeszkody. Oczywiście należy pamiętać, żeby tę funkcję łączyć również z poziomu MENU radia.
                    Powodzenia

W kwestii formalnej - zmiany przeprowadzone zostały w sterowniku 1Z0 919 475
                    MINT

Komentarz

• Cortez_2
                      Classic
                      • 2011
                      • 3

A jak?

Może kolega przybliżyć jak to aktywować w sterowniku? Poprzez komputer w serwisie?

Komentarz

• emba
                        Drive
                        • 2008
                        • 67

Re: A jak?

Zamieszczone przez Cortez_2
                        Może kolega przybliżyć jak to aktywować w sterowniku? Poprzez komputer w serwisie?
                        Aktywować to można tylko przez komputer. Najszybciej i zapewne najtaniej zrobisz to za pośrednictwem kabelka - jeśli nie posiadasz to zapytaj kto z Twoich okolic takowy posiada. Co trzeba zmienić napisałem powyżej, więc nie powinno być problemu. Drugim rozwiązaniem jest udanie się do serwisu i tam teoretycznie też powinni dać sobie radę to aktywować, ale za samo podłączenie do komputera sobie krzykną jakąś kwotę :-(
                        MINT

Komentarz

Pracuję...