Plukanie silnika

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • 1,9TDIMAX
    Drive
    • 2010
    • 53

Plukanie silnika

• boozee
    Rider
    • 2008
    • 347

Plukanie silnika

Witam!
    Powiedzcie mi czy zaleca sie plukanie silnika TDI w celu pozbycia sie syfu z wnetrza.Zaproponawal mi to mechanik, zapytalem jak to dziala;"wlewamy specjalny plyn do silnika przed wymiana oleju i trzymamy silnik na okolo 3 tys.obr przez 10 minut." Czy to cos daje?
    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...hlight=#390558

Komentarz

• Tomek_dx
      Rider
      • 2008
      • 398

Napisz jaki przebieg auta, jaki olej wlewasz i wogóle po co to chcesz robić? Teraz nowoczesne oleje mają dodatki płuczące. Dodatkowo po takim płukaniu silnik może Ci zacząć cieknąć jak sito. Wypłukanie nagarów może spowodować rozszczelnienie a wtedy tylko kłopoty. Kiedyś w silniku benzynowym przeszedłem z oleju mineralnego po kupnie auta przy przebiegu 150 tys na półsyntetyk (wiadomo że rzadszy i wiecej dodatków czyszczących uważałem że dla silnika VW to za mały przebieg aby lać mineralny) Zaczęła cieknąć uszczelka pod pokrywą zaworów, uszczelnienie wału, miski itp. Jednak uważam że dobrze zrobiłem ponieważ nastukałem kolejne 100tys i silnik brał 1,5l oleju na 15tys km co uważam za wartość znikomą i normalną jednak płukania bym nie polecał.
      Tomek

Komentarz

• boozee
        Rider
        • 2008
        • 347

Tomek_dx,
        Zamieszczone przez Tomek_dx
        Napisz jaki przebieg auta, jaki olej wlewasz i wogóle po co to chcesz robić?
        przebieg 155kkm olej to castrol 5w40 ale bedzie motul exess 5w40.Nie chce tego roboc,poprostu dostalem propozycje, ale po Twoim poscie nie zrobie tego.dzieki.
        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...hlight=#390558

Komentarz

• marekzu
          L&K
          • 2007
          • 1412
          • Superb II combi (3V5)

Zamieszczone przez boozee
          Czy to cos daje?
          tak , daje dalsza prace przy twoim aucie mechanikowi

Komentarz

Pracuję...