Servis klimy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • sevo
    Drive
    • 2009
    • 47

Servis klimy

megon, no moje gratulacje, szerokości.
    S - Stowarzyszenie
    K - Kierowców
    O - Omijających
    D - Definitywnie
    A - ASO
  • andriu21tg
    L&K
    S_OCP Member
    • 2008
    • 1499

Servis klimy

Czołem wszystkim,

idzie wiosna(prawie) i mam pytanko trzeba by zrobic przeglad klimy przed upałami.. co robicie odgrzybiacie sami, zawozicie do machera na ultradzwieki.. czy macie moze jakies własne patenty?? za wszelkie informacje z gory dziekuje

Komentarz

• leszekmw
      RS
      • 2005
      • 5356

andriu21tg, ile lat ma auto :?: jeżeli chodzi o o odgrzybianie ostatnio najlepsza metoda to ozon .

ale gdzie ta wiosna , gdzie te upały :?: :szeroki_usmiech ...styczeń się dopiero zaczął
      O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
      GVI 1.4TSI
      LANCIA YPSILON 1.2 MPI
      tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• S3 CHRIS
        Elegance
        • 2006
        • 979
        • Octavia I (1U2)
        • AUQ 1.8 20VT 180 KM
        • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

według producenta przegląd klimy z wymianą czynnika i oleju w kompresorze co dwa lata, a odgrzybianie co rok chyba ze zacznie szybciej coś spierdziec w aucie

ozonowanie ok, ale ja tam jakos wole to chemię czyli tradycyjne środki....

odgrzybianie możesz zrobić sam jak kupisz środek a przeglad zrób w jakim warsztacie
        ET 13.064 1/4 mili 2009 Octavia Rs I

ET 13.576 ---->13.3xx---->13.006 1/4 mili Golf I TFSI bY GTO

Komentarz

• andriu21tg
          L&K
          S_OCP Member
          • 2008
          • 1499

Zamieszczone przez leszekmw
          andriu21tg, ile lat ma auto :?: jeżeli chodzi o o odgrzybianie ostatnio najlepsza metoda to ozon .

ale gdzie ta wiosna , gdzie te upały :?: :szeroki_usmiech ...styczeń się dopiero zaczął

Roczek mu przeszedł .. wiec co proponujecie? :?:

Komentarz

• rogoz
            Rider
            • 2006
            • 397

Przy okazji serwisu polecam wymienić osuszacz klimy - taka metalowa bańka obok chłodnicy wodnej. Wg mojego machera należy wymieniać go co 3 lata.

Komentarz

• robertg
              Drive
              S_OCP Member
              • 2008
              • 56

Zamieszczone przez rogoz
              Przy okazji serwisu polecam wymienić osuszacz klimy - taka metalowa bańka obok chłodnicy wodnej. Wg mojego machera należy wymieniać go co 3 lata.
              Pierwsze slysze. W Toyocie mam klime "manualna" od 8 lat i nigdy czegis takiego nie robilem, a klima dziala caly czas. Moze to jakas inna budowa klimatyzacji?
              OII Ambiente

Komentarz

• lukas_ig
                Ambiente
                S_OCP Member
                • 2006
                • 230

Zamieszczone przez andriu21tg
                Zamieszczone przez rogoz
                Ja proponuje wymienić wszystko łącznie z agregatem i rurkami żeby uniknąć ewentualnych pózniejszych problemów :diabelski_usmiech

A tak serio co Ty chcesz robić z klimą w rocznym aucie?
                PerfectService by

Komentarz

• andriu21tg
                  L&K
                  S_OCP Member
                  • 2008
                  • 1499

napewno wymienic filtry w kabinie i powietrza .. ale zeby niewalio grzybem (bo jak sie pewnie zrobi cieplo to sie zacznie) dlatego pytam czy leprze ultradzwieki, czy moze bawic sie samemu z ruka i jakimis sprajami, czy moze zdac sie na aso ;]?

Komentarz

• lukas_ig
                    Ambiente
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 230

napewno wymienic filtry w kabinie i powietrza .. ale zeby niewalio grzybem (bo jak sie pewnie zrobi cieplo to sie zacznie) dlatego pytam czy leprze ultradzwieki, czy moze bawic sie samemu z ruka i jakimis sprajami, czy moze zdac sie na aso ;]?
                    Filtr kabinowy to niezależnie od serwisu klimy powinno się wymieniać.

Jak dla mnie rozsądne podejście jest takie jak mi kiedyś powiedział gość od klimy, jak nie wali to nie ruszać. Więc może narazie odpuść i zobaczysz w lecie.
                    PerfectService by

Komentarz

• leszekmw
                      RS
                      • 2005
                      • 5356

andriu21tg, W rocznym samochodzie wystarczy samo odgrzybianie i wymiana filtra , proponuję węglowy , w skodzie nie ma dużej różnicy w cenie. filtr najlepiej wymienić 2 razy do roku niezależnie od przebiegu , na naszych ulicach szybko się brudzą . tak samo proponuję robić z filtrami powietrza , po paru miesiącach sa nieźle zasyfione.
                      kolega mechanik wymieniał teraz filtr paliwa w pasku b7 tdi , jakiś mały przebieg rzędu 35 tyś tez był zasrany dobrze a gość tankuje na dobrych stacjach. mi wymienił teraz po 40 tys i te z był brudny , a tankuję tylko v-powera , i to na stacji która ma nowe zbiorniki.

co do odgrzybiania napisałem Ci wyżej czym sie odgrzybia teraz.

co do osuszacza - powinno sie go wymieniać co 3-4 lata jak napisał rogoz , ale jeżeli kogoś nie przyciśnie i sie w jakiś sposób nie uszkodzi nikt tego nie robi , nawet ja :szeroki_usmiech . uszkodzenia osuszacza polega w zasadzie zawsze na jego przerdzewieniu . auta najbardziej podatne na to to passat b5 , ford mondeo starszy.
                      GVI 1.4TSI
                      LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• andriu21tg
                        L&K
                        S_OCP Member
                        • 2008
                        • 1499

własnie tak sie zastanawiałem na temat filtra paliwa co ile zeby było dobrze tym bardziej jak sie ma pd..

Komentarz

• karpecik
                          Rider
                          • 2004
                          • 279

Zamieszczone przez leszekmw

NIC!!!!

Komentarz

• leszekmw
                            RS
                            • 2005
                            • 5356

Zamieszczone przez karpecik
                            NIC!!!!
                            mądrego to i miło posłuchać
                            GVI 1.4TSI
                            LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

Pracuję...