[O1] Trzy rozbudowane pytania do fachowcow :)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Sylwester_1124
    Classic
    • 2010
    • 30

[O1] Trzy rozbudowane pytania do fachowcow :)

pycho,
    dzięki
    nie wiem ile jeżdżę bez tego, jak do tej pory nic sie nie działo nawet w lato, a IC nie jest specjalnie zabrudzony.
    może komuś się to poniewiera i chce sprzedać, jak nie to sobie to dorobię.
  • Kasiunia
    Drive
    • 2009
    • 93

[O1] Trzy rozbudowane pytania do fachowcow

Jestescie bardzo pomocni, a wiec pytam dalej

1. Wymienilam sama zarowke pozycyjna - hurra - ale z ciekawosci chcialabym wiedziec jak sie wymienia H4? Ta sprezynke ciagnelam do gory i pozniej do srodka silnika i nic! Balam sie urwac czy cos. Jakas rada tak na przyszlosc? A tak w ogole to niezle sie meczylam z wyciagnieciem pozycyjki, ale sie udalo

2. Moge dostac (!!! kobiety to maja dobrze) oponki, ktore przejechaly tylko 1000 km, a pozniej auto pojechalo do sprzedazy, a opony zostaly Sa to niemal nowe letnie oponki. Jezdze na R15 195 65. Te darowane oponki sa R15 205 65. Czy wejda one na moje oryginalne alufelgi? Co to zmieni? Wieksza przyczepnosc, ale czy tez nie wieksze zuzycie paliwa? Czy roznica praktycznie niedostrzegalna?

3. Gdzie w Gorzowie lub Zielonej Gorze tanio podepne jakby co skode pod vaga (tak to sie nazywa?)? Albo gdzie w tych miastach najlepiej radzicie naprawiac octavie. Ja mam mechanika podworkowca, niesamowity facet, dobry jest, nie klamie i mowi, czy jest w stanie pod katem sprzetu cos naprawic.

Komentarz

• star200
      Ambiente
      • 2009
      • 177

Po pierwsze sprężynka musi zeskoczyć z haczyka i swobodnie "chodzić" i żarówka z oprawką wychodzi. Pamiętaj aby nowej żarówki nie dotykać palcami(oczywiście części świecacej) 8)
      Na 205 masz tylko lepszy wygląd. Lekkie auto większa powierzchnia styku, ale mniejszy nacisk jednostkowy. Poza tym więcej spali. A i na deszczu spodziewaj sie ryzyka aquaplaningu. Czyli jak szybko wjedziesz w kałużę to pojedziesz po wodzie. Koło(bądź koła )stracą przyczepność.
      Popytaj kierowców zawodowych (np taryfiarzy) albo takich co naprawdę dużo jeżdżą o naprawdę dobrego elektryka. Nie masz nowego auta więc możesz darować sobie ASO

Pozdrowionka

Komentarz

• Kasiunia
        Drive
        • 2009
        • 93

O, popytam na CB
        Bardzo mi pomogles.
        Odnosnie zarowki, ja wiem, ze ta sprezynka musi zeskoczyc, ale jak tego dokonac?
        Powtorze, ciagne ja do gory i w strone silnika i nie chce zejsc.

Komentarz

• phrix
          L&K
          • 2007
          • 1000
          • Audi
          • AGR 1.9 TDI VP 90 KM
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Naciskaj do dołu i lekko naciskaj w strone od silnika. ( czyli od kabiny )
          Szlifierki taśmowe, nożyce do złomu, kruszarki | W stajni : karawan O2 FL 1.9 TDI, A3 Sportback 1.6 MPI

_

Komentarz

• Kasiunia
            Drive
            • 2009
            • 93

Ok, w te strone nie probowalam, dzieki

Komentarz

• Maru 123
              RS
              • 2008
              • 4660

Kasiunia, opony wejdą bez problemu a różnica będzie właściwie nie zauważalna... (wzrost zużycia paliwa znikomy) :wink:
              1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• star200
                Ambiente
                • 2009
                • 177

Zamieszczone przez Maru 123
                Kasiunia, opony wejdą bez problemu a różnica będzie właściwie nie zauważalna... (wzrost zużycia paliwa znikomy) :wink:
                No kolego teraz w zimowym okresie to może wzrost zużycia paliwa znaczący, ale pogorszenie trakcji to już bardzo niebezpieczne. Domyślam się że kasiunia miała letnie 195, a zimówki chce dać 205, bądź zimówki to te 195 :?: No jak na oktavkę to za szeroko....

Komentarz

• phrix
                  L&K
                  • 2007
                  • 1000
                  • Audi
                  • AGR 1.9 TDI VP 90 KM
                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez star200
                  Zamieszczone przez Maru 123
                  No kolego teraz w zimowym okresie to może wzrost zużycia paliwa znaczący, ale pogorszenie trakcji to już bardzo niebezpieczne. Domyślam się że kasiunia miała letnie 195, a zimówki chce dać 205, bądź zimówki to te 195 :?: No jak na oktavkę to za szeroko....
                  Troche nie skumalem, z czego ma wynikać to "pogorszenie trakcji" z zastosowania opony szerszej o 10 mm ??

Mnie w mechaniczówce uczono że im szersza opona tym wieksza przyczepnosc i lepsze przeniesienie napedu ( dlatego w terenie spuszczamy powietrze z opon)

Moim zdaniem na 205 jezdzi sie octa calkiem sympatycznie i wcale nie sa to opony zbyt szerokie. Czy spalanie wzrasta mysle, że nieznacznie. Jak masz okazje to zaopiekuj sie tymi oponami żałować nie bedziesz :szeroki_usmiech
                  Szlifierki taśmowe, nożyce do złomu, kruszarki | W stajni : karawan O2 FL 1.9 TDI, A3 Sportback 1.6 MPI

_

Komentarz

• DGW
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 2330

Na 205 masz tylko lepszy wygląd. Lekkie auto większa powierzchnia styku, ale mniejszy nacisk jednostkowy
                    kolego, czy jeździłeś kiedykolwiek octavią na oponach szerszych niż 195 bo z tego co piszesz to widzę że nigdy :?

U mnie na lato założone są 225/45 r17 i ide o zakład że ze 100km/h zatrzymam się przynajmniej 2 metry szybciej niż Ty na 195.
                    Teraz mam założone zimówki 205/55 r 16 i auto o niebo lepiej zachowuje się niż na 195 (jeździłem na takich i takich więc jakieś porównanie mam)

A poza tym czy żaden z szanownych kolegów nie zauważył że koleżanka podała wymiar opony
                    Zamieszczone przez Kasiunia
                    R15 205 65
                    który nie jest odpowiednikiem seryjnego ogumienia :shock: :P
                    Kasiunia, odpowiem Ci tylko na 2 pytanie ponieważ na pierwsze odp. padła a odnośnie 3 - niestety nie jestem z tych okolic
                    Opony wejdą na Twoje felgi, jednak średnica koła się zwiększy co jest nie odpowiednie.
                    Przy takim układzie ciężko powiedzieć co stanie się ze zużyciem paliwa. Może się zwiekszyć ponieważ auto będzie miało ciężej (ze względu na średnicę koła) lub też zmniejszyć ponieważ przy tych samych obrotach silnika auto będzie miało większą prędkość. Stawiałbym jednak na to że się zwiększy.
                    Przyczepność oczywiście będzie lepsza ale według mnie daruj sobie te opony. Jeśli już to szukaj 205/60 R15. Lepsza przyczepność, poprawa prowadzenia auta, takie samo lub minimalnie wyższe zużycie paliwa (raczej nie zauważysz różnicy)
                    NFPNorth-West
                    2.0TDI-ET=12.660s,>367KM/567Nm
                    WARSZTAT www.dsize.pl
                    ->
                    CENNIK warsztat 01.01.11 <-plik do pobrania tel. 790226060
                    spieszmy się kochać ludzi... 30.05.09 J.W. [i]

Komentarz

• star200
                      Ambiente
                      • 2009
                      • 177

Zamieszczone przez dobrygrzeswawa
                      225/45 r17 i ide o zakład że ze 100km/h zatrzymam się przynajmniej 2 metry szybciej niż Ty na 195.
                      Pojedziemy w naprawdę trudnych zimowych warunkach (gołoledź, błoto pośniegowe) i zobaczymy. Generalnie na oponach szerszych masz prawie zawsze lepszą przyczepność. Oile opona bezpośrednio dotyka asfaltu.

Komentarz

• szkoda
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2005
                        • 22543

pomijam nietrafiony rozmiar tych konkretnych opon, ale szerokość 205 zwłaszcza na 16 to w octavii złoty środek (używam w 2 autach 205/55/16, 195/65/15 i 225/45/17).

a tak na marginesie

Pojedziemy w naprawdę trudnych zimowych warunkach (gołoledź, błoto pośniegowe) i zobaczymy.
                        do dziś w tych naprawdę trudnych zimowych warunkach tej zimy (a przypominam, że mamy koniec stycznia), jeździłem może ze 4 dni i to tylko jak ruszałem rano spod domu przez las, jakieś 800m

[ Dodano: Pią 23 Sty, 09 08:25 ]
                        poza tym sam rozmiar nie jedzie ani nie hamuje, może warto byłoby wspomnieć cokolwiek o konkretnych oponach
                        saport techniczny baj DGW
                        była BKD+DSG '05 120kkm
                        była BXE '08 190kkm
                        no i nie ma :-)

Komentarz

• star200
                          Ambiente
                          • 2009
                          • 177

No gorzej jak się jeździ po drogach III i IV kat utrzymania :roll:

Komentarz

• szkoda
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2005
                            • 22543

No gorzej jak się jeździ po drogach III i IV kat utrzymania :roll:
                            no gorzej, ale zapewniam Cię, że wszelkie niekorzystne różnice miedzy 195<->205 dotyczą 195, może inaczej, 195 ma więcej minusów niż 205, cena oczywiście przemawia za 195 i to, że przy spokojnym sposobie prowadzenia nie ma wiekszej różnicy (za to przy bardziej dynamicznej jeździe różnica IMHO jest zasadnicza na korzyść 205)
                            saport techniczny baj DGW
                            była BKD+DSG '05 120kkm
                            była BXE '08 190kkm
                            no i nie ma :-)

Komentarz

• DGW
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 2330

Pojedziemy w naprawdę trudnych zimowych warunkach (gołoledź, błoto pośniegowe) i zobaczymy.
                              czy takie warunki można spotkać latem ponieważ cytujesz fragment mojej wypowiedzi gdzie napisałem na jakich oponach jeżdżę w lato :?:
                              A teraz o zimie...
                              ...3 sezony jeździłem na 195/65 r 15 teraz założyłem 205/55 r16 i po testach w różnych warunkach:
                              śnieg- dużo lepiej
                              błoto pośniegowe- + na korzyść 205
                              gołoledź- na to zjawisko nie ma opon, jedynie kolce ratują
                              mokry asfalt- o niebo lepiej na 205
                              suchy asfalt- 205 miażdży 195
                              Tak jak szkoda, zauważył, nie tylko szerokość się liczy ale również co to za opona
                              NFPNorth-West
                              2.0TDI-ET=12.660s,>367KM/567Nm
                              WARSZTAT www.dsize.pl
                              ->
                              CENNIK warsztat 01.01.11 <-plik do pobrania tel. 790226060
                              spieszmy się kochać ludzi... 30.05.09 J.W. [i]

Komentarz

• star200
                                Ambiente
                                • 2009
                                • 177

Oczywiście, że szerokość nie jest najważniejsza, tylko jakość tej opony jak i umiejętności kierowcy. Tylko zawsze stosowałem zasadę aby zimowki były węższe przy tym samym profilu. Zawsze byłem święcie przekonany że większy nacisk na podłoże da lepszą przyczepność. Oczywiście w zimie i w trudnych warunkach. Bo na suchym asfalcie zawsze 205 będzie lepsze 8)

Komentarz

• maxpaynemm
                                  RS
                                  • 2008
                                  • 1764
                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Przepraszam za mały OT ale nie chciałem zaczynać nowego wątku...

Jakie oponki o rozmiarze 205/55/16 polecacie do O2?? Chodzi mi o firmę no i oczywiście oponki letnie Może wiecie jakie oponki są standardowo montowane w OII na aluski 16 cali?? Jakiej firmy ładują ??

[ Dodano: Sob 24 Sty, 09 09:56 ]
                                  Nikt nie wie ?

[ Dodano: Sob 24 Sty, 09 19:13 ]
                                  Nikt nie wie ??
                                  Ubezpieczenia Komunikacyjne OC, AC, NNW - ZAPRASZAM

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Kasiunia
                                    Drive
                                    • 2009
                                    • 93

Chlopaki, tak mi nakrecil;iscie w glowie, ze juz sama nie wiem!
                                    Jeden kaze sie oponami zaopiekowac, zakladac, a drugi mnie przed nimi ostrzega
                                    To jak to jest, bezpieczniej czy nie? Musi byc jednoznaczna odpowiedz. 205 sa letnie, a zimowki 195. A komfort? Jesli spalanie ma sie zmienic o 0,1-0,3 litra, to nie ma to dla mnie znaczenia...

I konkretnie, jak dla kobiety, prosze ;P

Komentarz

• star200
                                      Ambiente
                                      • 2009
                                      • 177

No na konkretnie postawione pytanie - konkretna odpowiedź - 205 na lato jak najbardziej, 195 na zimę jak najbardziej 8)

Komentarz

• bck
                                        Drive
                                        • 2008
                                        • 59

Re: Trzy rozbudowane pytania do fachowcow

Zamieszczone przez Kasiunia
                                        3. Gdzie w Gorzowie lub Zielonej Gorze tanio podepne jakby co skode pod vaga (tak to sie nazywa?)? Albo gdzie w tych miastach najlepiej radzicie naprawiac octavie. Ja mam mechanika podworkowca, niesamowity facet, dobry jest, nie klamie i mowi, czy jest w stanie pod katem sprzetu cos naprawic.
                                        w Gorzowie nie ma dobrych mechaników. A taniego znajdziesz na każdym rogu :lol:

PS. Kasiu, pozdrów zolto - niebieskiego Popka od niebiesko - bialego bck. :shock:

Komentarz

• Kasiunia
                                          Drive
                                          • 2009
                                          • 93

Becus, Ty tez tu? Mamy dwa konta
                                          Ja bardziej AZSowy jestem
                                          Ogolnie polecam Japan Service, Niemcewicza, w garazach za starostwem.
                                          Robili mi Nissana tam kiedts, raz, bo wiecej sie japonce nie psuja Sa naprawde dobrzy i ze skoda bez problemu sobie poradza.

Juz teraz wszystko wiem, a Kasia ma pytac na forum i sie uczyc

/Popekx

Komentarz

Pracuję...