Zamieszczone przez arota
[O2] Tempomat- zasada dzałania???
Zwiń
X
-
[O2] Tempomat- zasada dzałania???
Witam!
Może już było coś na ten temat,
ale niestety nie udało mi się na to trafić wiec proszę o pomoc.
Tempomat w mojej skodzie chyba się dziwnie zachowuje, bo czasami działa a czasami nie,
ale nie jestem 100% pewny zasad działania tego urządzenia
(Jeśli ktoś mógłby mi przepisać z książki zasadę działania tempomatu to będę wdzięczny)
Dzisiaj wsiadłem do auta i nie umiałem go załączyć, a kilka dni temu chodził normalnie do momentu jak nie zacząłem zmieniać prędkości
Po wyłączeniu zapłonu (na postoju oczywiście) tempomat znowu działał ale znowu do momentu jak zacząłem zmieniac prędkości.
Co to może by???
Jeśli ktoś mógłby mi przepisać z książki zasadę działania tempomatu to będę wdzięczny.
-
-
Najprościej mówiąc:
- włączenie/wyłączenie za pomocą dźwigienki
- SET przyciśnięte i przytrzymane zapamiętuje prędkość, którą można potem regulować +/-
- RES (od REStore) przywraca zapamiętaną prędkość jeżeli np. nacisnęliśmy na hamulec i tempomat się wyłączył.
W OII przed liftingiem nie ma ikonki na zegarach informującej o włączonym tempomacie, w OIIFL już podobno jest.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez truskawaaale znowu do momentu jak zacząłem zmieniac prędkości.
Zamieszczone przez KapuhyW OII przed liftingiem nie ma ikonki na zegarach informującej o włączonym tempomacie,O rany - jedna siódma życia to poniedziałek
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez loruWłaśnie tak działa, jak dodasz gazu albo wciśniesz sprzegło/hamulec to się wyłącza, żeby wrócił z powrotem do zapamiętanej prędkości chyba trzeba przycisnąć SET.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez SalvatoreJak dodasz gazu na chwilę to się nie wyłącza, po puszczeniu gazu wraca do zadanej prędkości. Chyba, że długo ciśniesz gaz (o ile pamiętam to było 5 minut).O rany - jedna siódma życia to poniedziałek
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez KapuhyNajprościej mówiąc:
- włączenie/wyłączenie za pomocą dźwigienki
- SET przyciśnięte i przytrzymane zapamiętuje prędkość, którą można potem regulować +/-
- RES (od REStore) przywraca zapamiętaną prędkość jeżeli np. nacisnęliśmy na hamulec i tempomat się wyłączył.
W OII przed liftingiem nie ma ikonki na zegarach informującej o włączonym tempomacie, w OIIFL już podobno jest."Uczciwy człowiek szuka prawdy, kłamca jest patologicznie wszechwiedzący"
Komentarz
-
-
Salvatore napisał/a:
Jak dodasz gazu na chwilę to się nie wyłącza, po puszczeniu gazu wraca do zadanej prędkości. Chyba, że długo ciśniesz gaz (o ile pamiętam to było 5 minut).
Aż sprawdzę w instrukcji ale chyba faktycznie jakoś tak jest.
Zamieszczone przez Kapuhy- włączenie/wyłączenie za pomocą dźwigienki
- RES (od REStore) przywraca zapamiętaną prędkość jeżeli np. nacisnęliśmy na hamulec i tempomat się wyłączył.Zamieszczone przez truskawaaJeśli ktoś mógłby mi przepisać z książki zasadę działania tempomatu to będę wdzięczny.
albo ASO.O rany - jedna siódma życia to poniedziałek
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez truskawaaale problem jest taki ze ja w Anglii jestem i raczej nikt mi tego z allegro tu nie wyśle.
No ale dzięki wielkie za pomoc.
Może jak ktoś znajomy będzie w pl to mi kupi.Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez loruSprawdziłem faktycznie jest 5 min albo prędkość jest przekroczona o 10km/h
Zeby tempomat się wyłączył, musisz przez pięć minut cisnąć gaz tak aby jechać co najmniej o 10 km/h szybciej niż masz ustawione na tempomacie. Jeśli będziesz sobie jechał spokojnie 120 km/h na tempomacie i na chwile przyciśniesz do 180 km/h żeby wyprzedzić, to się nie wyłączy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Salvatoreloru, prawie ;-)
Zeby tempomat się wyłączył, musisz przez pięć minut cisnąć gaz tak aby jechać co najmniej o 10 km/h szybciej niż masz ustawione na tempomacie. Jeśli będziesz sobie jechał spokojnie 120 km/h na tempomacie i na chwile przyciśniesz do 180 km/h żeby wyprzedzić, to się nie wyłączyO rany - jedna siódma życia to poniedziałek
Komentarz
-
Komentarz