[O1] osłona

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mirekwr1
    Classic
    • 2009
    • 24

[O1] osłona

Zamieszczone przez golibroda
    @voltar to zbieranie się nie jest w porównaniu do mojej asterki tylko ogólnie do typu silnika benzyna v.s. diesel.

Jak przycisniesz benzynowca to od razu idzie a jak diesla to n sie chwilke zastanowi a potem pojdzie.
    Czyli w benzynie jest to natychmiast a w dieslu z opóźnieniem. Nie wiem czy dobrze wytłumaczyłem.
    To o czym mówisz to turbodziura i wynika z istnienia turbosprężarki. Zarówno w TDI jak i w TSI zawsze będzie pewien moment zwłoki w reakcji na gaz w porównaniu do silnika wolnossącego. Silnik turbodoładowane mają to do siebie, że wciskasz gaz, czekasz, czekasz, ... i nagle czujesz kopnięcie. Duże silniki wolnossące nie mają tego efektu tylko od razu ostro przyspieszają, a małe silniki wolnossące (np. 1,6 w Octavii) mają nieskończenie dużą turbodziurę :diabelski_usmiech , tzn. wciskasz gaz, czekasz, czekasz, czekasz, ... i w końcu kończą się obroty a kopnięcia jak nie było tak nie ma :diabelski_usmiech.
  • dees
    Ambiente
    • 2008
    • 217

[O1] osłona

W książce Skoda Octawia H.R. Etzolda na str.223 pokazana jest osłona dzwiękochłonna miski olejowej,ma to ktoś? u mnie tego nie było.
    pzdr.
    pryncypal

Komentarz

• czarny_wwa
      Rider
      • 2008
      • 411
      • Octavia III combi (5E5)
      • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Sławomir Duda, z tego co wiem to do prawie każdej octavii montowana była dolna plastikowa (bo w niektórych można spotkać metalową) osłona silnika, na której było takie wygłuszenie i to jest właśnie chyba ta osłona dźwiękochłonna.

Komentarz

• speedy1953
        Ambiente
        • 2008
        • 105

Poszukaj w necie jest sklep z częściami do Skody w Łodzi . Wyszukaj towar i obejrzyj zdjącia . Jak ci podpasuje to zamów ( sprzedaż wysyłkowa ) .
        0 mandatów za prędkość

Komentarz

• Guguś
          L&K
          S_OCP Member
          • 2008
          • 1212

Sławomir Duda, może auto jest po dzwonie i nie znaleźli na podmiankę.

U mnie tez była w aucie.

Witaj szkoło, żegnajcie kochane pieniążki.

Komentarz

• dees
            Ambiente
            • 2008
            • 217

Tu nie chodzi o dolną osłonę silnika tylko o osłonę miski olejowej montowanej bezpośrednio na misce za pomocą kołków rozprężnych.
            Auto mam od nowości i tej osłony nie było zobaczyłem ją w książce i dlatego pytam.
            pzdr.
            pryncypal

Komentarz

• speedy1953
              Ambiente
              • 2008
              • 105

W moim nic takiego nie było , tylko plastikowa dolna i dwie boczne . Może u kogoś taka jak piszesz była . Sam jestem ciekaw czy ktoś ma .

[ Dodano: Czw 29 Sty, 09 07:53 ]
              Zajrzałem też do mądrej księgi i autor pisze tam o osłonie w silniku 1,9 diesel 100KM .
              Wydaje mi się że takiego nie ma (90,105,110,135).
              0 mandatów za prędkość

Komentarz

Pracuję...