:diabelski_usmiech a pytałem się czy sprawdzałeś bezpieczniki :diabelski_usmiech
stukanie w silniku
Zwiń
X
-
stukanie w silniku
Witam,
Jak w temacie, na zimnym silnik nieprzyjemnie stuka i to głosno. po paru minutach nieco ustaje. Jednak jest obecne. Podczas jazdy takze słychac, podczas przyspieszania. wszystkie objawy wskazywały na popychacze. Wymieniłem. Jakkby gorzej.
Inny objaw moze z tym związany to podczas przyspieszania około 2.5 tys obotów jest taki metaliczny przydzwięk przez moment, ale to moze coś wpada w wibracje, tak jakby cienka blaszka. Dzwieczny odgłos, nawet przyjemny.Ale to mnie nie martwi tak nie martwi.
Jezdze juz na mineralnym, bo taki kupilem z mineralnym wiec przejscie na poł syntetyk raczej nie wchodzi w gre bo bedzie gorzej, zreszta nie wydaje mi sie zeby mogla walic gorzej niz teraz. Mineralny był walny przed sprzedaża, bo komus sie wydawało ze to wytłumi, a tak jezdził na połsyntetyku.
Konsutlowałem z mechanikiem, wymienilem jeszcze jakis wałek z naciagaczem wielorowkowym (coś mniej wiecej takiego), rozrzad, nic nie pomogło.
mozliwe zeby wałek rozrzadu był skrzywiony ? ale człowiek mowil ze wałek jest ok, juz nie wiem. Chciałbym dokonac strzału w dzisiątkę z wymiana tej usterki.
Przy okazji, jak jest cena wałka rozrządu do 1.6cm rok 1999 , 75KM ? Szukam ale nie moge znalezc w necie. mam taka intuicje ze moze to jakims cudem. Mechanik sugeruje mi jeszcze panewki. Prosze oswieccie mnie , moze facet naciaga, na razie zostawilem u niego pare złoty moze mysli ze jeszcez podoii troche ?
Dziekuje za ewentualne odpowiedzi.
-
-
Kiedy olej zmieniales??? Bo mi to pasuje na klepanie popychaczy hydraulicznych wlasnie przez niewlasciwej lepkosci olej. Wymian z reguly zalatiwa sprawe. Dwa jak napisales moze byc panewka ktoras. Bez rozebrania silnika w sumie nieobejdzie sie by to zdiagnozowac.Skoda Octavia Combi 2012 elegance 2.0 TDi 140 KM 320Nm
Komentarz
-
-
Re: stukanie w silniku
Zamieszczone przez p2tomiWitam,
Jak w temacie, na zimnym silnik nieprzyjemnie stuka i to głosno. po paru minutach nieco ustaje. Jednak jest obecne. Podczas jazdy takze słychac, podczas przyspieszania. wszystkie objawy wskazywały na popychacze. Wymieniłem. Jakkby gorzej.
Inny objaw moze z tym związany to podczas przyspieszania około 2.5 tys obotów jest taki metaliczny przydzwięk przez moment, ale to moze coś wpada w wibracje, tak jakby cienka blaszka. Dzwieczny odgłos, nawet przyjemny.Ale to mnie nie martwi tak nie martwi.
Jezdze juz na mineralnym, bo taki kupilem z mineralnym wiec przejscie na poł syntetyk raczej nie wchodzi w gre bo bedzie gorzej, zreszta nie wydaje mi sie zeby mogla walic gorzej niz teraz. Mineralny był walny przed sprzedaża, bo komus sie wydawało ze to wytłumi, a tak jezdził na połsyntetyku.
Konsutlowałem z mechanikiem, wymienilem jeszcze jakis wałek z naciagaczem wielorowkowym (coś mniej wiecej takiego), rozrzad, nic nie pomogło.
mozliwe zeby wałek rozrzadu był skrzywiony ? ale człowiek mowil ze wałek jest ok, juz nie wiem. Chciałbym dokonac strzału w dzisiątkę z wymiana tej usterki.
Przy okazji, jaka jest cena wałka rozrządu do 1.6cm rok 1999 , 75KM ? , przebieg to 160tys., mam taka intuicje ze moze jakims cudem jest odkształcony. Mechanik sugeruje mi jeszcze panewki. Prosze oswieccie mnie , moze facet naciaga, na razie zostawilem u niego pare złoty moze mysli ze jeszcez podoii troche ?
Dziekuje za ewentualne odpowiedzi.
Komentarz
-
-
Witam mój szwagier miał właśnie podobne objawy coś mu stukało(klekotało) w silniku! Co się okazało pompa wody wysiadła. Miał szczęście jak nie wiem przejechał z tą usterką 2000Km z Polski do Anglii. Sprawdź stan Płynu w chłodnicy czy się nie podziewa.
Jak wymieniałeś rozrząd to z pompą wody ??Jest O2 BJB 176 KM, 346 NM, wtryski i turbo ARL, chłodnica oleju z wersji 2,0 TDI, zegary MAXI-DOT
Była O1 AGR Hatchback.
Komentarz
-
-
nie , wlasnie nie wymianialem pompy. pokrecil tylko i stwierdził ze nie wyje ta pompa wiec nie narazałem sie na koszta. MAm sprawdzac czy plyn w zbiorniku wyrównawczym chlodzenia ubywa ? Czy w inny sposob, czy moze po porstu patrzec czy po nocy jest plama
No ale moze tak byc przy pompie, ze po 10 min to stukanie nieco jest lzejsze ?
[ Dodano: Pią 30 Sty, 09 11:53 ]
nie , wlasnie nie wymianialem pompy. pokrecil tylko i stwierdził ze nie wyje ta pompa wiec nie narazałem sie na koszta. MAm sprawdzac czy plyn w zbiorniku wyrównawczym chlodzenia ubywa ? Czy w inny sposob, czy moze po porstu patrzec czy po nocy jest plama
No ale moze tak byc przy pompie, ze po 10 min to stukanie nieco jest lzejsze ?
ps. dobrze, zmienie olej, potem pompę i wrovimy do tego tematu. Dzieki za sugestie
[ Dodano: Pią 13 Lut, 09 22:01 ]
zdecydowalem sie na rozebranie silnka, za jakis czs dowiecie sie co oznacza takie stukanie, ktre cichnie po rozgrzniu ale nie całkiem.....
[ Dodano: Sob 07 Mar, 09 12:40 ]
Gdyby zdarzył się taki uzytkownik i pytał jak ja, możecie mu powiedzieć, że to tłok. Luz na tłoku. Znam super sklep w Lodzi dzieki czemu kupno kompletu nie jest wielkim wydatkiem. Mozna tez pojedyńczo zakpupic. Gorzej wyglada koszt robocizny.
Coż bede miał nowy silnik i tak pozostaje mi na to patrzeć.
Komentarz
-
Komentarz