Stan oleju i syczenie koło turbiny??

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Peti-22822
    Classic
    • 2010
    • 31

Zamieszczone przez Magik35
    bjawy uszkodzenia turbiny:
    - mocne pogwizdywanie
    - jak jest zimny i mocno mu wcisnę w gaz to traci moc po odpaleniu ponownym silnika wszystko wraca do normy, ten objaw występuje również czasem jak jest też silnik zagrzany.
    a może wystarczy przeczyścić?
    to, że masz notlauf niekoniecznie musi oznaczać że trzeba wymieniac turbinę

a dwumasę niekoniecznie musisz wymieniać w ASo- jest kilka tematów na ten temat poczytaj i wtedy podejmuj decyzję
  • amperek
    Drive
    • 2009
    • 88
    • Octavia II combi (1Z5)
    • BJB 1.9 TDI PD 105 KM

Witam ma takie pytanko samochód niby nie bierze oleju od wymiany do wymiany jest praktycznie stan. Ostatnio parę dni dałem mu trochę w piz... po mieście no i zauważyłem ze ubyło sporo oleju normalne by to było ??

A jeszcze jedna rzecz sprawdzałem dziś olej i inne płyny, Później zapaliłem autko i koło turbawki było słyszalne syczenie jakby uciekało powietrze?? (na zimnym silniku na ciepłym nie miałem okazji jeszcze zobaczyć czy też coś syczy)
    Jest O2 BJB 176 KM, 346 NM, wtryski i turbo ARL, chłodnica oleju z wersji 2,0 TDI, zegary MAXI-DOT
    Była O1 AGR Hatchback.

Komentarz

• lukaszp1981
      Ambiente
      • 2009
      • 140
      • Octavia III (5E3)
      • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez amperek
      A jeszcze jedna rzecz sprawdzałem dziś olej i inne płyny, Później zapaliłem autko i koło turbawki było słyszalne syczenie jakby uciekało powietrze??
      możliwe że masz nieszczelność - musisz sprawdzić.
      Ostatnio parę dni dałem mu trochę w piz... po mieście no i zauważyłem ze ubyło sporo oleju normalne by to było ??
      ile go ubyło??

Ogólnie rzecz biorąc jak sie samochód z tubodieslem kręci do wysokich obrotów to silnik bierze więcej oleju niż przy spokojnej jeździe.

Komentarz

• amperek
        Drive
        • 2009
        • 88
        • Octavia II combi (1Z5)
        • BJB 1.9 TDI PD 105 KM

miałem ostatnio powyżej połowy(powyżej tych takich kropeczek na miarce)(teraz jest poniżej połowy no ale jeszcze nie na minimum) Wymiana szykuje się za około 800km nie wiem czy dolać trochę czy nie ?
        Jest O2 BJB 176 KM, 346 NM, wtryski i turbo ARL, chłodnica oleju z wersji 2,0 TDI, zegary MAXI-DOT
        Była O1 AGR Hatchback.

Komentarz

• lukaszp1981
          Ambiente
          • 2009
          • 140
          • Octavia III (5E3)
          • CZDA 1.4 TSI 150 KM

teraz jest poniżej połowy no ale jeszcze nie na minimum
          Nie dolewaj jak jest powyżej min.

Komentarz

• turbojajko
            Ambiente
            • 2008
            • 168

Jak jest w skali kropeczek nie dolewaj.
            W instrukcji jest napisane ,aby oleju nie bylo mniej jak ponizej kropecek.
            Jak masz w okolicach polowy , mozna dolac, ale jak bedziesz jezdzil spokojnie po miescie i masz 800 do wymiany to nie widze powodu.
            Ma miescie auto "dolewa " sobie ropy do oleju, tak sie mowi. _Na trasie jest inaczej...
            Nie wiem w jakich warunkach urzytkujesz auto ,ale jak w miescie stan na bagnecie jest ok to nie znaczy, ze oleju nie ubywa :wink:
            miauuuuuuuuuuu!
            O1 SLX

Komentarz

• bubuDE
              Elegance
              S_OCP Member
              • 2007
              • 763
              • Octavia III (5E3)
              • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

W zimie utrzymuj stan przy dolnej kresce, mniej oleju szybciej ogrzejesz. W lecie stan wysoki jest wskazany, latwiej przegrzac silnik.
              PL-LOP D-ROW mutex/ocfipreoqyfb/mutex

Komentarz

• pantol
                Elegance
                • 2004
                • 754

Re: Stan oleju i syczenie koło turbiny??

Ostatnio parę dni dałem mu trochę w piz... po mieście no i zauważyłem ze ubyło sporo oleju normalne by to było ??
                Mam to samo u siebie. Takie zachowanie to norma.
                Jarek "Vinci"

Komentarz

Pracuję...